«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 23 Ιούνη 2015

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που αφορά τους απόρους στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Υπεγράφη το Πρωτόκολλο Συνεργασίας της Κοινωνικής Σύμπραξης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στην Κοινωνική Σύμπραξη, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής εταίρος και της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνας Σταρακά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και των διαδικασιών που ακολούθησαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των φορέων υπέγραψαν το Πρωτόκολλο, το οποίο θα σταλεί στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και...
συζητήθηκαν από τους εταίρους ζητήματα σχετικά με το πρόγραμμα.
Επιπλέον, μετά από πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη κυρίας Σταρακά αποφασίστηκε ομόφωνα η ένταξη νέων εταίρων, όπως Δήμους και Πιστοποιημένους Φορείς σε ένα νέο Πρωτόκολλο Συνεργασίας.  
***
Ευχαριστήρια επιστολή της Ευρωπαίας Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα
Την πεποίθησή της πως «ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους για επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και ομαλή εκκίνηση της νέας γενιάς επενδύσεων», εκφράζει η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου σε εγκάρδια επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.
Η κυρία Κρέτσου εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες για την φιλοξενία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κυρίως για τις γόνιμες και παραγωγικές συζητήσεις που έγιναν στις 21 Μαΐου και την επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης στο ορεινό και αγροτικό Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και για την «καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Ως το βασικό όχημα για επενδύσεις, η Πολιτική Συνοχής συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα και τις περιφέρειές της για την προώθηση της ανάπτυξης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να εργαστούμε μαζί και να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ, τόσο για τη Δυτική Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα» τονίζει προς τον κ. Κατσιφάρα η Επίτροπος, η οποία σημειώνει πως οι Υπηρεσίες της είναι στη διάθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να υλοποιηθεί ομαλά και να ολοκληρωθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013, αλλά και για να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις το νέο Ε.Π. 2014-2020.
Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή της για την έγκαιρη πραγματοποίηση της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, για την επιλογή των καλύτερων έργων για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της εδαφικής συνοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε συμφωνία με τις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης».
Τέλος, η κυρία Κρέτσου δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την ολοκλήρωση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που είναι η καλύτερη στρατηγική για την Ελλάδα και τις Περιφέρειές της, ώστε να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα, να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και απασχόληση.
Να υπενθυμίσουμε πως η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου επισκέφθηκε την Δυτική Ελλάδα στις 21-22 Μαΐου και ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα της Περιφέρειάς μας με θέμα «Αναπτυξιακές Δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που συνδιοργανώθηκε με τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας.
***
Συνάντηση του Αντ. Χαροκόπου με τη Διευθύντρια του Προγράμματος Μετανάστευσης της Καναδικής Πρεσβείας
Συνάντηση με τη Σύμβουλο και Διευθύντρια του Προγράμματος Μετανάστευσης της Καναδικής Πρεσβείας Sarah E. Hayward, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χαροκόπος Αντώνης, με θέμα το μεταναστευτικό.
Στη συζήτηση παρέστησαν επίσης η υπεύθυνη επικοινωνίας του Διεθνή Οργανισμού Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ) στην Ελλάδα, Μανταλένα Καϊλή και η Ζωή Σακκούλη, υπεύθυνη του ΔΟΜ για την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.
Αρχικά, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην έξαρση του φαινομένου και την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που καταφτάνουν από το Αιγαίο, ενώ όπως τόνισε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα αντιμετώπισης της κατάστασης που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δεν επαρκούν στο να εξασφαλίσουν τα μέσα και τους πόρους.
«Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου της συνθήκης ‘Δουβλίνο ΙΙ’» υπογράμμισε ο κ. Χαροκόπος, ενώ αναφέρθηκε στις άμεσες πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με την συμμετοχή του στην Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), την εκστρατεία «Είμαστε Όλοι Μεσόγειοι», αλλά και την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για το ίδιο θέμα, καθώς και τον Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Παράλληλα, τόνισε ότι για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι πρόθυμη να συνεισφέρει με τις Υπηρεσίες Υγείας που διαθέτει. Συζητήθηκαν, επίσης, καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου και ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ των παριστάμενων.
Τέλος, ο Αντ. Χαροκόπος εξέφρασε την άποψη ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει τη βούληση να υποστηρίξει την δημιουργία Κέντρων Ανοικτής Φιλοξενίας με βασική προϋπόθεση να υπάρξει οικονομική στήριξη από την Κυβέρνηση.