«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, μέλος εγκληματικής ομάδας που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στη Δυτική Ελλάδα
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη δύο μελών της εγκληματικής ομάδας, που αναζητούνται
Κατασχέθηκαν περισσότερα από (30) κιλά κάνναβης και μικροποσότητα ηρωίνης
Συνελήφθη, σήμερα (25-6-2015) τα ξημερώματα στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, ένας 28χρονος άνδρας, υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου και δύο ακόμη ομοεθνών συνεργών του, ηλικίας 46 και 23 ετών σχηματίστηκε – κακουργηματικού χαρακτήρα – δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από υπότροπο.
Για τη υπόθεση αυτή, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, διεξήγαγαν μεθοδική και πολυήμερη έρευνα, κατά την οποία κατάφεραν να...
ταυτοποιήσουν τη δράση των μελών της εγκληματικής ομάδας και να συλλέξουν στοιχεία για τους τόπους απόκρυψης και μεταφοράς των ναρκωτικών ουσιών.
Σήμερα, (25-6-2015) τα ξημερώματα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση στο Μεσολόγγι, κατά την οποία εντόπισαν τον 46χρονο και τον 23χρονο να φορτώνουν δέματα με κάνναβη σε αυτοκίνητο εξωτερικά της οικίας του 28χρονου.
Οι δύο δράστες στη θέα των αστυνομικών τράπηκαν σε φυγή, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητο τους και απορρίπτοντας στο οδόστρωμα τα δέματα με την κάνναβη, ενώ εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ήταν γνώστες του τοπικού οδικού δικτύου κινήθηκαν σε αγροτική περιοχή και κατάφεραν να διαφύγουν.
Οι αστυνομικοί συνέλεξαν από το οδόστρωμα και κατέσχεσαν ( 27) ανισοβαρή δέματα που περιείχαν κάνναβη βάρους (18) κιλών και (173) γραμμαρίων .
Στη συνέχεια εντόπισαν και συνέλαβαν τον 28χρονο σε περιοχή του Μεσολογγίου, ενώ σε έρευνα που πραγματοποίησαν στην οικία του βρήκαν και κατέσχεσαν:
  • (13) κιλά και (500) γραμμάρια κάνναβης, σε (34) ανισοβαρή δέματα,
  • (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
  • Μικροπόσοτητα ηρωίνης και
  • (1) κινητό τηλέφωνο
Συνολικά κατασχέθηκαν (31) κιλά και (673) γραμμάρια κάνναβης.
Ως προς τον τρόπο δράσης ο 46χρονος μέσω εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανίας εισήγαγε τις ναρκωτικές ουσίες και τις αποθήκευε στην οικία του του 28χρονου στο Μεσολόγγι που χρησίμευε ως χώρος αποθήκευσης (καβάτζα) των ναρκωτικών ουσιών. Στη συνέχεια ο ίδιος με τον 23χρονο διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών σε τρίτα άτομα που εμπορεύονταν τις ναρκωτικές ουσίες, σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, σε μικρότερες ποσότητες, σε τοξικομανείς.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 46χρονου και του 23χρονου.
Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών. 
***
Συνελήφθη 21χρονος υπήκοος Αλβανίας για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη Χώρα

Προμήθευσε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα 27χρονο υπήκοο Κιργιστάν για να εξέλθει παράνομα από τη Χώρα

Συνελήφθη, χθες (24-6-2015) το βράδυ στη Λευκάδα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκάδας, ένας 21χρονος άνδρας, υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση εξόδου από τη Χώρα αλλοδαπού που στερείται ταξιδιωτικών εγγράφων και πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθη και ένας 27χρονος υπήκοος Κιργιστάν, σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου και απόπειρα παράνομης εξόδου από τη Χώρα.

Ειδικότερα, από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας προέκυψε ότι ο 21χρονος προμήθευσε τον 27χρονο με κλεμμένο διαβατήριο Ελληνικών Αρχών, δελτίο ταυτότητας των ίδιων Αρχών, για το οποίο έχει δηλωθεί απώλεια και πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης, έναντι του χρηματικού ποσού των (3.000) ευρώ.

Ο 27χρονος κάνοντας χρήση των αφαιρεθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων επιχείρησε να ταξιδέψει αεροπορικώς από το Άκτιο  στο Λονδίνο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 21χρονου στη Λευκάδα, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν το διαβατήριο που εκδόθηκε από Αρχές του Κιργιστάν με τα στοιχεία του 27χρονου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας, ενώ η πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης και τα αφαιρεθέντα έγγραφα κατασχέθηκαν.
***

Συνελήφθη δραπέτης των φυλακών Αλικαρνασσού στην Αμαλιάδα

Εξέτιε ποινή κάθειρξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία

Επίσης σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση με ποινή (4) έτη για υπόθεση ναρκωτικών

Συνελήφθη, σήμερα (25-6-2015) νωρίς το πρωί στην Αμαλιάδα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, ένας 46χρονος ημεδαπός άνδρας, ο οποίος είχε παραβιάσει 9ημερη τακτική άδεια που είχε λάβει το 2013 από το κατάστημα κράτησης Αλικαρνασσού.

Ειδικότερα, ο 46χρονος  είχε καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σε ποινή κάθειρξης (7) ετών και (10) μηνών για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και εξέτιε την ποινή του στο προαναφερόμενο κατάστημα.

Επιπλέον, σε βάρος του δράστη εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών από το έτος 2013, με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (4) ετών για υπόθεση ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.
***

H Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες, για πιθανή εξαπάτησή τους μέσω παραβιάσεων των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) τους, με σκοπό την αλίευση των προσωπικών δεδομένων και επαφών (contact list) τους

Οι δράστες αρχικά παραβιάζουν τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολιτών με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), αποκτώντας πρόσβαση στη λίστα επαφών τους (contact list)

Στη συνέχεια αποστέλλουν μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα στους κατόχους των λογαριασμών της λίστας επαφών, υποδυόμενοι παθόντες που ζητούν χρήματα με διάφορα προσχήματα, αποσκοπώντας έτσι στην εξαπάτησή τους και στην απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται πληθώρα παραβιάσεων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), με τεχνικές ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).
Αρχικά, οι δράστες ζητούν από κατόχους λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) στο διαδίκτυο, να επαληθεύσουν τα στοιχεία των λογαριασμών τους σε προτεινόμενο link. Με αυτό τον τρόπο παραβιάζουν τους λογαριασμούς και αλιεύουν-αποκτούν πρόσβαση στα αποθηκευμένα προσωπικά τους δεδομένα αλλά και τη λίστα επαφών τους (contact list).
 
Ακολούθως, οι δράστες μέσω των παραβιασμένων λογαριασμών, αποστέλλουν μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα στη λίστα επαφών (contact list) και υποδύονται άτομα-παθόντες που ζητούν χρήματα με διάφορα προσχήματα (π.χ. «βρίσκομαι στο εξωτερικό, έχασα το πορτοφόλι μου και χρειάζομαι χρήματα για να επιστρέψω», «μου έκλεψαν το πορτοφόλι και το κινητό και δεν έχω καθόλου χρήματα», «είμαι μακριά από το σπίτι και χρειάζομαι επειγόντως χρήματα» κ.ά.). Με αυτό τον τρόπο αποσκοπούν στην εξαπάτηση των χρηστών-παραληπτών και την αποκόμιση παράνομου χρηματικού οφέλους.
Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας και ψηφιακής ασφάλειας των λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείου που διατηρούν στο Διαδίκτυο.
Ειδικότερα συνίσταται:
·      Να αποφεύγουν την αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών και οικονομικών δεδομένων στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικά να αποφεύγουν την αποθήκευση δεδομένων τα οποία περιέxoυν αριθμούς λογαριασμών φωτοτυπίες ταυτότητας, passwords κ.λπ..
·      Να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser) αντί να χρησιμοποιούν υπερσυνδέσμους (links) όταν ελέγχουν τις πηγές που αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
·      Να προσέχουν ακόμη μια μορφή απάτης που μοιάζει με το  «ψάρεμα» (phishing) και λέγεται «pharming» (παραπλάνηση) και η οποία κάνει ανακατεύθυνση των χρηστών από τις νόμιμες τοποθεσίες διαδικτύου (Web) σε απομιμήσεις, με σκοπό την κλοπή προσωπικών στοιχείων.
·      Να μην στέλνουν με e-mail το username και το password οποιασδήποτε ψηφιακής υπηρεσίας χρησιμοποιούν.
·      Να ορίσουν ειδοποιήσεις (alerts) για κάθε προσπάθεια αλλαγής ή reset του password. Αυτές να έρχονται σε άλλο e-mail ή με SMS στο κινητό.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·      Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
·      Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
·      Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERKID
·      Facebook: www.facebook.com/cyberkid.gov.gr
·      Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
·      Ιστότοπος: www.cyberkid.gr
***

Η εφαρμογή CYBERKID της Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έλαβε το χρυσό βραβείο στα Mobile Excellence Awards 2015, στην κατηγορία «Μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες μέσω κινητών τηλεφώνων» (Mobile Non-Profit Services)
Η εφαρμογή «Cyberkid» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βραβεύτηκε με το Χρυσό βραβείο (Gold Award) στα Mobile Excellence Awards 2015, στην κατηγορία «Μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες μέσω κινητών τηλεφώνων» (Mobile Non-Profit Services).
Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, στο πλαίσιο τελετής απονομής που πραγματοποιήθηκε σήμερα (24-06-2015) το απόγευμα στο Balux Prive στη Γλυφάδα.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση απονομής βραβείων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες που αφορούν εφαρμογές (applications) στην Ελλάδα, ενώ στόχος τους είναι να αναδείξουν την καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές για την συνολική αγορά και το οικοσύστημα του mobile business και marketing.
Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμμετείχαν στη διοργάνωση με την εφαρμογή CYBERKID, η οποία διακρίθηκε ανάμεσα σε εφαρμογές μεγάλων ελληνικών τραπεζών, κορυφαίων ασφαλιστικών φορέων, οργανισμών τηλεπικοινωνιών και δικτύων, και αναγνωρισμένων ιδιωτικών εταιρειών, που διαπρέπουν στον τομέα του εμπορίου, του τουρισμού, της ασφάλειας των επικοινωνιών αλλά και της διαδικτυακής ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα. 

Στη συγκεκριμένη κατηγορία βραβεύονται καινοτόμες mobile εφαρμογές ή/και υπηρεσίες που αναβαθμίζουν και επαναπροσδιορίζουν τη διακυβέρνηση, με έμφαση στην Ηλεκτρονική Κυβέρνηση, την Εκπαίδευση, την Κοινωνική Συμμετοχή, την Αξιοποίηση Δημοσίων Δεδομένων, δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή «CYBERKID» για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smart phones), δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με σκοπό την προβολή θετικών πλευρών του διαδικτύου και την ενημέρωση για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου, καθώς και την προσαρμογή του κοινού στα νέα δεδομένα.
Είναι μία διαδραστική και καινοτόμος εφαρμογή που έχει ξεχωρίσει στο χώρο των «έξυπνων εφαρμογών» κινητής τηλεφωνίας, καθώς συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας από 6 έως 18 ετών, των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών, σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο (real time) σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της χρήσης της διαδικασίας «Cyber Alert» (touchscreen call), αλλά και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος.
Όσον αφορά τους γονείς, μπορούν να επισκεφτούν το «CYBERKID» μαζί με τα παιδιά τους, για να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν σχετικά με το πώς μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα για άμεση επικοινωνία και σε πραγματικό χρόνο, του χρήστη με Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι διαχειρίζονται τον κίνδυνο ή την απειλή, που προέρχεται από το διαδίκτυο, με σύγχρονες διαδικασίες και μέσα από το Σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Διαδικτυακών Απειλών (Cyber Alert) της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Την εφαρμογή «Cyberkid» και τα διαθέσιμα παιχνίδια έχουν εγκαταστήσει στις φορητές τους συσκευές έως σήμερα περισσότεροι από 28.300 χρήστες, ενώ στο αναλυτικό site www.cyberkid.gr, ο αριθμός των μοναδικών επισκεπτών το έτος 2014 ανήλθε σε 98.603 και ο αριθμός των προβολών σελίδων ανήλθε σε 1.603.392.
***

Σημεία ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση στην ημερίδα του ΚΕΜΕΑ με θέμα «Ιστορία, Μνήμη και “Ευαίσθητα” Αρχεία των Σωμάτων Ασφαλείας στην Ελλάδα»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, παρέστη ως ομιλητής σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΜΕΑ την Τρίτη (23.6.2015) με θέμα «Ιστορία, Μνήμη και “Ευαίσθητα” Αρχεία των Σωμάτων Ασφαλείας στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση του αρχειακού υλικού της Αστυνομίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για 2.012 φακέλους πολιτικών προσώπων, με ημερομηνία ανοίγματος το 2029. Ο ίδιος έχει προτείνει στον Πρωθυπουργό να ανοίξουν οι φάκελοι το 2017.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει παίξει η αστυνομία στο παρελθόν, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως, με αποτέλεσμα την όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων κράτους-κοινωνίας-πολιτών. «Η εμπλοκή της αστυνομίας στην πολιτική ζωή του τόπου και, τελικά, η πολιτική εργαλειοποίησή της από πολιτικούς μηχανισμούς συνιστά έναν διαχρονικό, ελληνικό και όχι μόνο, φαινόμενο. Αυτή η πολιτική αστυνομία, η εκτροπή της αστυνομίας, στο όνομα της προστασίας της κρατικής ασφάλειας του καθεστώτος, που αστυνομεύει τους κάθε είδους αντιφρονούντες και εν γένει πολιτικούς υπόπτους, διαχώρισε το κράτος από την κοινωνία μέσω του φόβου και υπεισήρθε στον ιστορικό χώρο ενοχοποιώντας πολιτικούς εχθρούς του καθεστώτος». Επίσης, πρόσθεσε ότι «ενώ η τάξη παραπέμπει στην τήρηση των κανόνων και η αταξία σε αναρχία, η ελληνική αστυνομία λειτούργησε ιδιόρρυθμα. Δημιουργούσε η ίδια αταξίες και ανώμαλες καταστάσεις, στο όνομα της διατήρησης της δημόσιας τάξης. Έτσι λοιπόν το δημόσιο συμφέρον και τα ειδικά προνόμια της άρχουσας τάξης υπήρξαν οι καθοδηγητές της δράσης της αστυνομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι χρειάζεται μια νέα μορφή αστυνομίας, που θα έχει ρόλο συμφιλιωτικό, συμβιβαστικό, διαιτητικό, διαμεσολαβητικό. «Η αστυνομία της μηδενικής ανοχής, του ρατσισμού και της επιλεκτικής παρέμβασης, αλλά και ο ειδικός κώδικας αξιών και συμπεριφοράς των αστυνομικών, η λεγόμενη «αστυνομική υποκουλτούρα» χρησιμοποιήθηκαν από την εξουσία με σκοπούς ανώτερους από αυτούς.

Αυτή τη στιγμή, καλούμαστε να δώσουμε στην Αστυνομία έναν άλλο ρόλο, με άλλους όρους και, κυρίως, πλάι στον πολίτη. Αυτή ακριβώς τη νέα σχέση, τη νέα προσέγγιση και αυτή την ιστορική αλήθεια θα επιχειρήσει να φέρει στο φως το αρχείο, ενώ έχουμε πολλές ελπίδες ότι θα δούμε και τις δημοκρατικές ρίζες της αστυνομίας».