«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 24 Ιούνη 2015

 Δασοπροστασία, αντιμετώπιση πυρκαγιών και αναβάθμιση των ορεινών όγκων στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας

Οι δυνατότητες ανάπτυξης των ορεινών όγκων και η αναβάθμιση των δασών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η δασοπροστασία, το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και ο δασικός τουρισμός τίθενται προς συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί...
την ερχόμενη Δευτέρα στην Πάτρα.
Σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε η Πρόεδρος Αναστασία Τογιοπούλου, η 13η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, θα γίνει τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 και ώρα 3 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην Εργοστασίου «Λαδόπουλος» (Ακτή Δυμαίων 50).
«Ο βασικός στόχος με τη συζήτηση του μεγάλου αυτού κεφαλαίου των δασών και δασικών εκτάσεων, είναι η προσπάθεια διατύπωσης υπεύθυνων προτάσεων για την αναβάθμιση και προστασία των δασών της Περιφέρειάς μας, εξετάζοντας τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα και γενικότερα τους παράγοντες που είναι συνδεδεμένοι με την σημερινή κατάσταση των υποβαθμισμένων δασών μας, και πως μέσα από αυτό θα έχουμε ανάπτυξη κυρίως των ορεινών όγκων της περιφέρειάς μας αλλά και γενικότερα της χώρας μας» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος και θα είναι ο εισηγητής του πρώτου θέματος που αφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης των ορεινών όγκων και στην αναβάθμιση των δασών.
Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών που έχει εκπονηθεί ανά κατηγορία κινδύνου και περιγράφει όλες τις φάσεις κινητοποίησης του μηχανισμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, ενώ περιλαμβάνει επίσης τα επιμέρους μνημόνια των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας που αφορούν προσωπικό, μέσα και υλικά που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου περιλαμβάνεται, επίσης, η έγκριση της 2ης τροποποίησης του ετήσιου επενδυτικού προγράμματος 2015 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτούμενου από τους Κ.Α.Π. και χρηματοδότηση έργων Κ.Α.Π. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και η έγκριση πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση νέων έργων/μελετών στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2015.
***
Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Μια σειρά από παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας, επαρχιακού και εθνικού, τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού, τον καθαρισμό των τάφρων και την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα και να θωρακιστεί η οδική ασφάλεια των πολιτών, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην τελευταία της συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Λάμπη Αριστειδόπουλου.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για την ανάθεση εκτέλεσης των εργασιών του έργου «Εργασίες συντήρησης ηλεκτροφωτισμού του Εθνικού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αχαΐας», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
Κατόπιν εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, εγκρίθηκε η δημοπράτηση έργων και μελετών συνολικού προϋπολογισμού περίπου 567.000 ευρώ.
Ειδικότερα πρόκειται για τη δημοπράτηση του έργου «Bελτίωση Eπαρχιακής οδού Αμαλιάδας-Σιμόπουλο εντός Τ.Κ.  Χαβαρίου Δήμου Ήλιδας» (προϋπ. 100.000 ευρώ) και την προκήρυξη διαγωνισμών με ανοικτή διαδικασία για τις μελέτες «Επικαιροποίηση – Ολοκλήρωση Μελέτης Παραλιακής Οδού Ν. Ηλείας στα όρια του Δήμου Πηνειού» (προϋπ. 225.500 ευρώ) και «Μελέτη Διερεύνησης και Αντιμετώπισης Κατολισθήσεων στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Ν. Ηλείας» (προϋπ. 242.500 ευρώ).
Επιπλέον, έπειτα από την εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή να προχωρήσουν έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ και συγκεκριμένα: Η δημοπρασία του έργου «Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου πρώην Επαρχίας Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ετών 2015-2016» (προϋπ. 500.000 ευρώ), του πρακτικού δημοπρασίας του έργου «Συντήρηση του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου πρώην Επαρχίας Βάλτου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ετών 2015-2016» (προϋπ. 500.000 ευρώ), η διακήρυξη διαγωνισμού του έργου «Συντήρηση της 33ης Επαρχιακής Οδού από τμήμα: Από διασταύρωση Ε.Ο. προς Πρόδρομος, ετών 2013-2014» (προϋπ. 200.000 ευρώ) και η διακήρυξη διαγωνισμού του έργου «Καθαρισμός Ερεισμάτων και Τάφρων Οδών Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ετών 2015-2016» (προϋπ. 350.000 ευρώ).
«Κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει με επιμονή και μεθοδικότητα να συντηρεί το οδικό δίκτυο. Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι μείζονος σημασίας για εμάς. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι τιτάνια και μόνος στόχος είναι να διασφαλίσουμε τους συμπολίτες μας που κινούνται στους δρόμους της Δυτικής Ελλάδας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.