«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ενημέρωση απο την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 22 Ιούνη 2015

 Η Υγεία στο επίκεντρο της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την 6η Υ.Πε.

Η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία για την ένταξη σημαντικών έργων για την Υγεία στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Γιαννόπουλο και τον υποδιοικητή Μιλτιάδη Ζαμπάρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν...

η Διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Ε.Δ.Α.)  Άλκηστις Σταθοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, ο προϊστάμενος Προγραμματισμού Ε.Π. και Αξιολόγησης της Ε.Δ.Α. Βαγγέλης Γεωργίου και ο υπεύθυνος του τμήματος Διαχείριση Οικιακών και Βιομηχανικών Αποβλήτων, Υποδομές Υγείας της Ε.Δ.Α. Αριστείδης Μαμασιούλας.
Ο κ. Κατσιφάρας ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντα που ανέλαβαν προσφάτως ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 6ης Υ.Πε. ζητώντας, ταυτόχρονα τη διαρκή και στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και να υπάρξει από κοινού συμβολή στην συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών Υγείας με τη χρηματοδότηση από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.
Ο Περιφερειάρχης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στα έργα που γίνονται με το ΕΣΠΑ, όπως η κατασκευή του πολυώροφου κτιρίου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ζητώντας την επιτάχυνση των εργασιών και κυρίως την καλύτερη ροή χρηματοδότησης, ώστε αυτά να ολοκληρωθούν εντός των συμβατικών προθεσμιών και να μην υπάρχει κίνδυνος μη υλοποίησής τους.
Να υπενθυμίσουμε πως το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό ένταξης 20.739.217 ευρώ, ενώ το ποσό της σύμβασης φθάνει στα 14.943.811,64 ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του πολυώροφου τμήματος του Κεντρικού Κτιρίου, το οποίο αποτελείται από ένα υπόγειο, ισόγειο και επτά ορόφους, εκτέλεση οικοδομικών και Η/Μ εργασιών, καθώς και στην προμήθεια – εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού στο κτίριο αυτό.
Σημειώνεται πως στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί συνολικά 17 έργα για την Υγεία, προϋπολογισμού 95.000.000 ευρώ με συμβάσεις και νομικές δεσμεύσεις περίπου 89.000.000 ευρώ.
Επιπλέον, στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της προμήθειας των 15 ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ.
«Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια τον Φεβρουάριο του 2011, όμως παρά τις συνεχείς πιέσεις μας προς τους αρμοδίους, δεν έχουμε εξέλιξη και η προμήθεια αυτών των οχημάτων που θα συμβάλλουν στο σημαντικό έργο που γίνεται για την υγεία, κινδυνεύει να χαθεί, αν άμεσα δεν μας γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης του διαγωνισμού» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση με τη διοίκηση της 6ης Υ.Πε. έγινε και για την ενεργειακή αναβάθμιση με σύγχρονες μεθόδους και υλικά των πλέον ενεργοβόρων κτιρίων των νοσοκομείων, όπως είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Ρίον, έτσι ώστε να μειωθεί η ενεργειακή σπατάλη.
Κλείνοντας, συζητήθηκε το ζήτημα της καλής και έγκαιρης προετοιμασίας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο και τον ρεαλιστικό σχεδιασμό που θα πρέπει να κάνει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία έχει την ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την πλήρη εικόνα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Να σημειωθεί πως τα κτιριακά δεν είναι επιλέξιμα για το ΣΕΣ 2014-2020.
 «Το όραμά μας ως Περιφέρεια είναι να μπορούμε να παρέχουμε στους συμπολίτες μας και ιδίως αυτούς που πλέον δεν έχουν, τώρα με την οικονομική κρίση, ένα κράτος δίκαιης μεταχείρισης και στον τομέα της Υγείας. Και σε αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας ώστε να μπορούμε να τους προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τον νέο Διοικητή κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος ανέλαβε μεγάλη ευθύνη και σηκώνει μεγάλο ‘βάρος’ εν μέσω κρίσης. Συνεργασία για τον εξοπλισμό των νοσηλευτικών μας ιδρυμάτων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
***
Το Μεταναστευτικό στο επίκεντρο του Πολιτικού Γραφείου της CPMR – Βασικός εισηγητής ο Κωνσταντίνος Καρπέτας

Βασικός εισηγητής για το Μεταναστευτικό ήταν ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Κώστας Καρπέτας, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), που πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο της Κρήτης.
Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το θέμα, ο κ. Καρπέτας έθεσε το μεταναστευτικό υψηλά στην ατζέντα της CPMR και ως μέλος του ανώτατου πολιτικού οργάνου της CPMR, ενημέρωσε το Σώμα για τις έως τώρα εξελίξεις και εισηγήθηκε το πλαίσιο για μελλοντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες, ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR που θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Ιουλίου 2015 στο Ναύπλιο.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Διαμεσογειακή Επιτροπή ξεκίνησε από το Παλέρμο την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι», η οποία έχει και την υποστήριξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
«Οι Περιφερειακές και οι Τοπικές Αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, χωρίς να διαθέτουν επαρκή μέσα και πόρους – ιδίως οι “ακρίτες” του Ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στη μέγγενη των δημοσιονομικών προγραμμάτων λιτότητας. Οι προσωρινές λύσεις ανάγκης που υιοθετούνται, συχνά έχουν αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, με αποτέλεσμα να μειώνονται ακόμα περισσότερο οι δυνατότητές τους όσον αφορά τη διαχείριση των ροών, την ανθρωπιστική ανταπόκριση, την υποδοχή και την ένταξη» ανέφερε ο κ. Καρπέτας και συνέχισε: «Η ευθύνη θα πρέπει να γίνει κοινή σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Διεκδικούμε τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού κατανομής των ευθυνών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών, των περιφερειών και των τοπικών αρχών ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τους διαρθρωτικούς περιορισμούς, τους πόρους, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τη δημογραφική κατάσταση και τους άλλους σχετικούς παράγοντες (όπως η επανένωση των οικογενειών), θα αντιμετωπίζει δίκαια τόσο τις «συνοριακές» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όσο και τις χώρες του Βορρά, και θα έχει πρόβλεψη για έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις.».
Στο επίκεντρο του Πολιτικού Γραφείου της CPMR βρέθηκαν επίσης η Πολιτική Συνοχής, η Προσβασιμότητα και ιδίως των νησιών, οι Θαλάσσιες Υποθέσεις, και η Ενέργεια και το Κλίμα (ενόψει της Διάσκεψης για το Κλίμα το 2015 στο Παρίσι).
«Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες, ιδίως αυτές τις Μεσογείου, αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις (κρίση, μεταναστευτικό, κλπ.) αλλά και μεγάλες ευκαιρίες (νέα προγραμματική περίοδος, ξεκίνημα Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, πακέτο “Γιούνκερ”, κλπ.). με την ισχυρή παρουσία μας στα ευρωπαϊκά όργανα, προσπαθούμε να ανταλλάξουμε πρακτικές, να κινητοποιήσουμε δυνάμεις και να διαμορφώσουμε κοινά πολιτικά οράματα και κοινές δράσεις» ανέφερε ο κ. Καρπέτας στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της CPMR και ενόψει της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης της Διαμεσογειακής Επιτροπής σε λίγες μέρες.
***
 Στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων στα Λεχαινά και στο Τραγανό ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων


Επίσκεψη στα Λεχαινά και στο Τραγανό στο έργο «Αντικατάσταση προβληματικών υπόγειων αγωγών απο προεντεταμένο σκυρόδεμα και διατάξεις καθαρισμού ύδατος αντλιοστασίων Α6-Α16» του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Ν. Ηλείας, πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Λύτρας.
Ο κ. Λύτρας επισκέφθηκε το έργο, προϋπολογισμού 20.507.000 ευρώ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Μπεσαράτ Φάρες και από υπηρεσιακούς παράγοντες, ενημερώθηκε για τις τελευταίες ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί άμεσα, εκφράζοντας της βούληση της Περιφέρειας και του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για την επίσπευση των εργασιών και την ολοκλήρωση του έργου.