«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ενημέρωση από τον Δήμο Αγρινίου 23 Ιούνη 2015ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κανένας άνθρωπος δεν μπόρεσε να κερδίσει το θάνατο, είναι ωστόσο ύψιστη τιμή την ώρα του αναπόφευκτου τέλους, να μπορεί κανείς να κοιτάξει πίσω και να διαπιστώσει ότι έζησε, πρόσφερε, αγωνίστηκε, δημιούργησε. 
Αυτό μπορούμε σίγουρα να το πούμε για τον Αγρινιώτη γλύπτη, Θύμιο Πανουργιά που δυστυχώς έφυγε από κοντά μας. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της μεταπολεμικής Ελλάδας, για έναν από τους μεγάλους καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους και...
το αποτύπωμά τους στη κοινωνία.
Οι Αγρινιώτες, θα θυμόμαστε πάντα με καμάρι και χαμόγελο στα χείλη το δικό μας γλύπτη, τον Αγρινιώτη Θύμιο Πανουργιά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
***

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλιπούσα Τσικνιά Ελένη, Δωρήτρια:
Ο Δήμαρχος  Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, με την αναγγελία του θανάτου της  ευεργέτιδας της πόλης  Ελένης Τσικνιά,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΩΣ
1. Να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους της.
2. Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό της.
3. Να παραστεί ο Δήμαρχος και αντιπροσωπεία του Δήμου στην νεκρώσιμη ακολουθία και να  γίνει η κηδεία της με δαπάνη του Δήμου Αγρινίου,  ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς της.
4. Να ονομαστεί ή μετονομαστεί κεντρική οδός της πόλης του Αγρινίου σε οδό «Ελένης Τσικνιά».
5. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην Ιστοσελίδα του Δήμου Αγρινίου και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.
***  
EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2015-2019

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, που αποτελεί την πρώτη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για την πενταετία 2015-2019, υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός αναπτύσσεται σε Άξονες, Μέτρα και Στόχους μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το όραμα της Δημοτικής Αρχής, που περικλείεται στη φράση «ΑΓΡΙΝΙΟ: ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου συντάσσεται σε μια εποχή όπου στην κοινωνία κυριαρχεί η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και όπου τα κοινωνικά προβλήματα έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Σε αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία ο Δήμος Αγρινίου δεν μένει ουδέτερος και αμέριμνος.
Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη δυνατότητα σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο, καθώς και ό,τι δημιουργικό έρχεται από το παρελθόν, με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019 διαμορφώνει τους στόχους και τις προτεραιότητές του.
Ενισχύει τις κοινωνικές δομές, στηρίζει τα πιο αδύναμα στρώματα που πλήττονται από τη βαθιά κρίση, προωθεί την άμεση και ποιοτική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, προς όλους τους δημότες, σε όποιο σημείο του Δήμου και αν ζουν ή εργάζονται. 
Οι αναπτυξιακές προσπάθειες της επόμενης περιόδου στοχεύουν συγχρόνως σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, για να υπάρχει ουσιαστικό συνολικό αποτέλεσμα και πολλαπλασιαστικό κοινωνικό όφελος για τους δημότες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
            Η ενδογενής τοπική ανάπτυξη, η αειφόρος αστική ανάπτυξη, η ενισχυμένη ανάπτυξη της αγροτικής περιοχής, η ισόρροπη σχέση του αστικού με τον περιβάλλοντα αγροτικό χώρο, συνιστούν τις βασικές επιλογές της χωρικής ανάπτυξης για την περιοχή του Δήμου Αγρινίου.
            Η στρατηγική της περιόδου 2014-2019 για το Δήμο Αγρινίου, καθώς και η ιεράρχηση των γενικών στόχων και των αξόνων προτεραιότητας, βασίζεται στην αναπτυξιακή φυσιογνωμία του Δήμου, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη σημερινή του ταυτότητα και τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο νέο περιβάλλον.
Μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού από το Δημοτικό Συμβούλιο, ακολουθούν διαδικασίες Διαβούλευσης (με Συμβούλια Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων, Φορείς, Επιτροπή Διαβούλευσης και Πολίτες), ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών και των φορέων στη διαμόρφωση του προγράμματος.
Εφόσον κριθεί απαραίτητο, με βάση τα συμπεράσματα της διαβούλευσης, θα αναθεωρηθούν σημεία του Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο στη συνέχεια, με τον αναλυτικό πενταετή Επιχειρησιακό και Οικονομικό Προγραμματισμό, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι Άξονες Προτεραιότητας και τα Μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι:

ΑΞΟΝΑΣ 1:«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ»
Μέτρο 1.1. Φυσικό Περιβάλλον
Μέτρο 1.2 Οικιστικό Περιβάλλον
Μέτρο 1.3  Υποδομές - Δίκτυα

ΑΞΟΝΑΣ 2:«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»
Μέτρο 2.1. Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια
Μέτρο 2.2. Κοινωνική Μέριμνα, Κοινωνική ενσωμάτωση
Μέτρο 2.3. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση
Μέτρο 2.4. Πολιτισμός
Μέτρο 2.5. Αθλητισμός
Μέτρο 2.6.  Ισότητα φύλων & ευκαιριών

ΑΞΟΝΑΣ 3:«ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»
Μέτρο 3.1.  Οικονομικές υποδομές και δίκτυα
Μέτρο 3.2.  Οικονομικές δραστηριότητες
Μέτρο 3.3.  Προστασία του καταναλωτή.
Μέτρο 3.4.  Απασχόληση - ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.
Μέτρο 3.5.  Εθελοντισμός & ανάπτυξη σχέσεων με ΜΚΟ.

ΑΞΟΝΑΣ 4: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»
Μέτρο 4.1:      Ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον πολίτη.
Μέτρο 4.2:      Πληροφοριακά συστήματα και συστήματα βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας του δήμου.
Μέτρο 4.3:      Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου και των νομικών προσώπων του.
Μέτρο 4.4:      Οικονομικά, Δημοτική Περιουσία, Κτιριακή και Υλικοτεχνική Υποδομή.
Μέτρο 4.5:   Ανάπτυξη συνεργασιών. 
***