«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: «ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ την Κυριακή 5 Ιουλίου»

Αλέξης Τσίπρας: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ την Κυριακή 5 Ιουλίου
Διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μία ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στο οποίο αφού έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη», ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών;».

Ο Πρωθυπουργός, τόνισε, πως...

στο διάστημα των διαπραγματεύσεων ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μνημονιακές συμφωνίες, «που συνήψαν προηγούμενες κυβερνήσεις παρόλο, που αυτές καταδικάστηκαν από τον Ελληνικό λαό στις τελευταίες Εκλογές», για να συμπληρώσει:

«Ωστόσο δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να υποκύψουμε. Να προδώσουμε δηλαδή τη δική σας εμπιστοσύνη».

Για «πρόταση - τελεσίγραφο» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση των εταίρων μας, κατά το τελευταίο Eurogroup, «ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, τις αξίες του κοινού Ευρωπαϊκού οικοδομήματος», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ζητήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μία πρόταση, που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον Ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, συντηρώντας την αβεβαιότητα. 

Η πρόταση των Θεσμών περιλαμβάνει μέτρα, που οδηγούν περισσότερο στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα, καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην εστίαση, στον τουρισμό, προτάσεις που παραβιάζουν ευθέως το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και αποδεικνύουν ότι, στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των Θεσμών δεν είναι μία βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά στόχος είναι, ίσως, και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού», συνέχισε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εμμονή» του ΔΝΤ στην «αυστηρή λιτότητα», τονίζοντας πως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, «οι ηγετικές Ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες, που θα δίνουν επιτέλους ένα οριστικό τέλος στην Ελληνική κρίση του δημόσιου χρέους, μία κρίση κι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, απειλώντας το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο Πρωθυπουργός αφού έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη για, «την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της Εθνικής μας κυριαρχίας», ανακοίνωσε τη διοργάνωση δημοψηφίσματος, «προκειμένου ο Ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει», λέγοντας πως, η εισήγησή του από το Υπουργικό Συμβούλιο έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το Σάββατο, θα συνεδριάσει, εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να επικυρώσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, «για δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των Θεσμών. Ήδη, έχω ενημερώσει τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας και την Καγκελάριο της Γερμανίας, αλλά και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω, επισήμως, από τους ηγέτες της Ε.Ε. και τους Θεσμούς ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα της Χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης».

«Ελληνίδες, Έλληνες στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας, μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως ακριβώς προστάζει η ιστορία των Ελλήνων. Η Ελλάδα που γέννησε τη Δημοκρατία, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή, αλλά και την Παγκόσμια κοινότητα», συμπλήρωσε, και πρόσθεσε:

«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο κι αν είναι αυτό. Είμαι απολύτως βέβαιος, ότι η επιλογή σας θα τιμά την ιστορία της Πατρίδας μας και θα στείλει ένα μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον Κόσμο».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός τόνισε πως, η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών και ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας», είπε.

«Σας καλώ όλους και όλες με Εθνική ομοψυχία, ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την ιστορία των Ελλήνων, για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας», τόνισε, ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός.