«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 Συνελήφθη 24χρονος ημεδαπός σε δημοτικό διαμέρισμα του Αγρινίου για κατοχή και καλλιέργεια ινδικής κάνναβης και κατοχή λαθραίου καπνού

Κατασχέθηκαν (22) δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, πάνω από (135) γραμμάρια κάνναβης και πάνω από 12 κιλά λαθραίου καπνού

Συνελήφθη, σήμερα (19-6-2015) το πρωί σε δημοτικό διαμέρισμα του Αγρινίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας  24χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε – κακουργηματικού χαρακτήρα - δικογραφία για καλλιέργεια και κατοχή ινδικής κάνναβης και για  παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα…

  οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών αξιοποιώντας στοιχεία που συνέλλεξαν κατά την προανάκριση, πραγματοποίησαν έρευνα παρουσία δικαστικού λειτουργού, σήμερα το πρωί, σε δημοτικό διαμέρισμα του Αγρινίου, στην οικία του 24χρονου, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν:
 •    (22) δενδρύλλια κάνναβης σε γλάστρες,
•    (135,7) γραμμάρια κάνναβης,
•    (12.200) γραμμάρια λαθραίου καπνού,
•    (2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
•    (1) κινητό τηλέφωνο.

Ο 24χρονος καλλιεργούσε τα δενδρύλλια σε γλάστρες, τις οποίες είχε τοποθετήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εξωτερικά της οικίας του, που περιβάλλονταν από πυκνή βλάστηση και δέντρα, ενώ πότιζε τα δενδρύλλια με λάστιχο που είχε συνδέσει σε παροχή νερού της οικίας του και είχε κρυμμένο σε χαμηλή βλάστηση.

 Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.
***
 Συνελήφθη 57χρονος ημεδαπός στο Μεσολόγγι για καλλιέργεια κάνναβης

Κατασχέθηκαν περισσότερα από (90) δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, σπόροι, μικροποσότητα κάνναβης και (30) ναρκωτικά δισκία
Συνελήφθη, χθες (18-6-2015) το απόγευμα στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, ένας 57χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για καλλιέργεια κάνναβης.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί αξιοποιώντας στοιχεία που προέκυψαν κατά την προανάκριση,  πραγματοποίησαν αστυνομική επιχείρηση σε αγροτεμάχιο του 57χρονου σε περιοχή του Μεσολογγίου, όπου κατέσχεσαν (92) δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, που καλλιεργούσε ο δράστης, καθώς και δύο βάζα που περιείχαν σπόρους κάνναβης.
 Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του δράστη οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν (9) γραμμάρια ινδικής κάνναβης και (30) ναρκωτικά δισκία.
 Ο 57χρονος καλλιεργούσε τα δενδρύλλια, μέσα σε γλάστρες, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αγρόκτημα του, που παρείχε φυσική κάλυψη λόγω της βλάστησης που τον περιέβαλλε. Είχε τοποθετήσει ακόμη και πάνω σε δέντρα γλάστρες με δενδρύλλια, προκειμένου να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.
Από τον έλεγχο των στοιχείων του δράστη προέκυψε ότι έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών που διώκονταν σε βαθμό κακουργήματος.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου. 

Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου.
***
Συνελήφθησαν δυο αλλοδαποί στη Πάτρα για κατοχή λαθραίων τσιγάρων

Κατασχέθηκαν (369) πακέτα λαθραίων τσιγάρων

Συνελήφθησαν, χθες (19-6-2015) το βράδυ στη Πάτρα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, δύο άνδρες, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 43 και 26 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε διαφορετικές περιπτώσεις, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, τους δράστες και σε έλεγχο που τους ενήργησαν βρήκαν στη κατοχή του 43χρονου, συσκευασίες που περιείχαν (319) πακέτα λαθραίων τσιγάρων και συσκευασίες με (50) πακέτα λαθραίων τσιγάρων στον 26χρονο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, ενώ τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν.
***
Τέσσερις συλλήψεις για κλοπές στο Μάλεβρο και στο Μοναστηράκι Βόνιτσας

Συνελήφθησαν, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, χθες (19-6-2015) στο Αγρίνιο και στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου και του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας, τέσσερις ημεδαποί, άνδρες ηλικίας 30,27,21 και 19 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες για κλοπή κατά συναυτουργία.

Στη πρώτη περίπτωση, ο 30χρονος με τον 27χρονο, χθες το πρωί (18-6-2015), στο Μάλεβρο, εισήλθαν από ανασφάλιστη θύρα στην οικία 72χρονου και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (400) ευρώ.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου οι οποίοι εντόπισαν τους δύο δράστες να κινούνται με φορτηγό αυτοκίνητο στην επαρχιακή οδό Αβόρανης – Αγρινίου και τους συνέλαβαν. Οι αστυνομικοί βρήκαν στη κατοχή των δραστών και κατέσχεσαν το χρηματικό ποσό των (380) ευρώ, το οποίο απόδωσαν τον παθόντα.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο 21χρονος με τον 19χρονο, χθες το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, αφαίρεσαν από  οικόπεδο 45χρονου ημεδαπού μεταλλικούς σωλήνες και λάστιχο ποτίσματος αξίας (250) ευρώ, τα οποία φόρτωσαν σε φορτηγό αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή.

Άμεσα πραγματοποίησαν αναζητήσεις οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας, οι οποίοι εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο δράστες τη στιγμή που απομακρύνονταν από το Μοναστηράκι ενώ βρήκαν στη κατοχή τους και κατέσχεσαν τα κλοπιμαία τα οποία απόδωσαν στον παθόντα.

Επίσης κατέσχεσαν και το φορτηγό αυτοκίνητο των δραστών ως μέσο διευκόλυνσης τέλεσης των εγκληματικών τους πράξεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις κατά τόπο αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

***
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στο Πιλοτικό Πρόγραμμα «Ευφυών Συνόρων» (Smart Borders) για την αναβάθμιση της ασφάλειας κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους
Το πρόγραμμα συνίσταται στην εφαρμογή μεθόδων διαβατηριακών και βιομετρικών ελέγχων μέσω του «Προγράμματος Καταχωρισμένων Ταξιδιωτών» και του «Συστήματος Εισόδου-Εξόδου»
Η χώρα μας συμμετέχει από τον Απρίλιο μέχρι τέλος Αυγούστου, σε δύο συνοριακά σημεία, στους Κήπους Έβρου και στο Λιμάνι του Πειραιά
Προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, με σύγχρονο φορητό εξοπλισμό, διενεργεί λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, εικόνας προσώπου και εικόνας ίριδας, καθώς και ανάγνωση ταξιδιωτικών εγγράφων

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της πρότασης πακέτου κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το διακριτικό τίτλο «Ευφυή Σύνορα (Smart Borders)», συμμετέχει σε σχετικό Πιλοτικό Πρόγραμμα από κοινού με 11 Κράτη-Μέλη (Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία).
Σκοπός του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος, στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει εθελοντικά, είναι η επαλήθευση της αναγκαιότητας κατάρτισης των προτεινόμενων Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καλύτερη διαχείριση και αναβάθμιση της ασφάλειας, κατά τη διάρκεια των διαβατηριακών ελέγχων σε υπηκόους χωρών εκτός Σένγκεν.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα συνίσταται στην εφαρμογή μεθόδων διαβατηριακών και βιομετρικών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη η προστιθέμενη αξία των δύο επιμέρους υποσυστημάτων, δηλαδή του Προγράμματος Καταχωρισμένων Ταξιδιωτών (Registered Traveler Program-RTP) και του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (Entry-Exit System-EES), και να ακολουθήσουν προτεινόμενες βελτιωτικές τροποποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε συνοριακού σημείου και κάθε χώρας, έτσι ώστε να είναι ομαλή, αποδοτική και αποτελεσματική η εφαρμογή.
Πιο αναλυτικά, το Πρόγραμμα Καταχωρισμένων Ταξιδιωτών αφορά στην απλούστευση των συνοριακών ελέγχων για πολίτες τρίτων χωρών εκτός Σένγκεν που έχουν υποβληθεί σε προέλεγχο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ενώ το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου θα παρέχει κυρίως πληροφόρηση σε όλα τα Κ-Μ για τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν παραβιάσει τον νόμιμο χρόνο παραμονής.
Σε αυτή τη φάση, το πιλοτικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στα συμμετέχοντα Κράτη - Μέλη από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο, και διεξάγονται 13 διακριτά σενάρια, σε 17 συνοριακά σημεία (χερσαία, εναέρια και θαλάσσια).
Η χώρα μας συμμετέχει με ελέγχους σε δύο συνοριακά σημεία, και συγκεκριμένα στους Κήπους Έβρου από την 17η  Απριλίου και στο Λιμάνι του Πειραιά από την 5η Μαΐου 2015, όπου τα σενάρια εκτελούνται εν πλω εντός κρουαζιερόπλοιου. Το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί, για τα δύο σημεία, το αργότερο μέχρι τέλος του Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στα δύο σημεία, έχει εφοδιαστεί με σύγχρονο φορητό εξοπλισμό, με τον οποίο διενεργεί σειρά δοκιμών ελέγχου, όπως λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, λήψη εικόνας προσώπου, λήψη εικόνας ίριδας και ανάγνωση ταξιδιωτικών εγγράφων.
Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι ταξιδιώτες, υπήκοοι τρίτων χωρών συμμετέχουν εθελοντικά και δεν αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα. Η διαδικασία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και συλλέγονται μόνο στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον απαιτούμενο χρόνο, την ποιότητα των ληφθέντων στοιχείων, καθώς και δημογραφικά στοιχεία (π.χ. υπηκοότητα, φύλο, ηλικία). Πρόκειται για ανωνυμοποιημένα, συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση της τελικής αναφοράς αποτελεσμάτων τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ο προβλεπόμενος διαβατηριακός έλεγχος πραγματοποιείται ανεξάρτητα του Προγράμματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες. 
***
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η "ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ" ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την 3η «Ανοικτή επικοινωνία με τους πολίτες» θα πραγματοποιήσει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 και ώρα 10.00-12.00.

Για τον προγραμματισμό των συναντήσεων τους, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στον τηλεφωνικό αριθμό κλήσης 210-6988177.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προσωπική επαφή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου με τους πολίτες, που θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν διάφορα θέματα, προβλήματα, προτάσεις, επισημάνσεις και απόψεις, για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία έχει διαδραστικό χαρακτήρα καθώς μέσω της αμεσότητας, που παρέχει η προσωπική επαφή με τους πολίτες, το Υπουργείο επιδιώκει να αφουγκράζεται την κοινωνική πραγματικότητα και να διαμορφώνει ολοκληρωμένη άποψη και αντίληψη για τη διαχείριση των ζητημάτων που θέτουν οι πολίτες.
***
Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο Δήμος Μαραθώνα



Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο Δήμος Μαραθώνα την Πέμπτη, 18.6.2015, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαδικτυακές Συμπεριφορές Υψηλού Ρίσκου – Πρόληψη & Προστασία», που διεξήχθη στο Αθλητικό και Πολιτιστικό πάρκο Νέας Μάκρης.



Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης και ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Ηλίας Ψινάκης.



Στόχος του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας είναι η συστηματική και συνεχής συνεργασία των δύο φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί η στοχευμένη ενημέρωση των 30.000 κατοίκων, παιδιών, γονέων, εμπόρων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, τουριστικών επιχειρήσεων κ.α. σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, ηλεκτρονικού εμπορίου, προώθησης της ιστορίας του Δήμου αλλά και του τουρισμού.



Απώτερος στόχος είναι η θωράκιση των δημοτών απέναντι στις προκλήσεις που εισάγουν οι νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα τους όσο και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και η προβολή του Δήμου μέσα από νέες τεχνολογίες για την προσέλκυση επισκεπτών σε αυτόν.



Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ακολούθησε ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η ημερίδα απευθυνόταν σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που επιθυμούσαν να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.