«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Swaps και… Soaps!

Σε μένα είναι δύσκολο να παρακολουθήσω τα παγκόσμια καπιταλιστικά τερτίπια, πόσο μάλλον να τ’ αναλύσω και μάλιστα με οικονομικούς όρους, εξ’ άλλου δεν μου είναι αναγκαίο. Μου φτάνει που ξέρω όμως τον τρόπο, να ξέρω ότι και όσα θέλω κι είναι απαραίτητα να ξέρω!
Σε μένα που τα ξεχασμένα αγγλικά μου, η ασχετοσύνη μου στα οικονομικά και το ομόηχο περίπου των λέξεων μ’ αναγκάζουν να μπερδεύω τα Swaps =ανταλλαγές…με τα Soaps = σαπούνια!!!
Άμα δεν ήξερα τα Swaps κι ήξερα μόνο…τα  Soaps τι μ’ αυτό;
Ήξερα όμως και ξέρω πως αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που στερνοβρυχάται και η δυσωδία και...
η βρώμα του μας σκεπάζει όλους εκών-άκων, απαιτεί για να ξεπλυθούμε άπειρους τόνους…. Soaps!!!
Μου φτάνει που ξέρω όμως τον τρόπο, να ξέρω ότι και όσα θέλω και είναι απαραίτητα να ξέρω, πως αυτό το απάνθρωπο σύστημα λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος. Όταν τα προϊόντα, οι υπηρεσίες, μπαίνουν σε  ψυχρή τιμαριθμοποίηση και μάλιστα χωρίς κανόνες, χωρίς όρια, από ιδιώτες και κράτος που συλλογικά λειτουργεί καπιταλιστικά, τότε οι λαοί δεινοπαθούν.  Όταν παράγουν οι πολλοί για τους λίγους, που η αρρωστημένη και ακατάσχετη πλεονεξία τους όλο και περισσότερο τους ωθεί να απαιτούν τα πάντα και πάντα πιο πολλά, τότε δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες.
Όταν οι καπιταλιστές, όλο και περισσότερο με πάμπολλες σκληρές κι απάνθρωπες μεθοδεύσεις, υφαρπάζουν την υπεραξία από τον εργαζόμενο μοιραία επέρχονται κοινωνικές εκρήξεις.  
 Είναι βαρύ και άτιμο να προέρχεσαι μέσα απ’ το λαό, απ’ την περήφανη τάξη της δημιουργίας, της παραγωγής, της προσφοράς με ιδρώτα και αίμα και ν’ ανέχεσαι την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τα συμφέροντα των λίγων κατεχόντων.
Σε τούτο τον ηρωικό και συνάμα άμοιρο τόπο, στην χιλιοπροδομένη αλλά και λατρεμένη πατρίδα μας, δυο–τρεις χιλιάδες οικογένειες είναι πραγματικά καπιταλιστικές,  από τέσσερα πέντε άτομα η κάθε οικογένεια όχι πάνω από δέκα πέντε χιλιάδες άνθρωποι! Όχι πάνω από δέκα πέντε χιλιάδες…νοματαίοι, που τα επώνυμά τους είναι συνυφασμένα, στη λαϊκή συνείδηση και δοξασία, με απανθρωπιές, λεηλασίες, μίζες, κομπίνες, άκρατες εκμεταλλεύσεις, αλαζονεία, πρόκληση …ακόμα και με δολοφονίες!   Τα μέχρι χτες «μεσαία στρώματα», σε μεγάλο βαθμό φτωχοποιήθηκαν και θα φτωχοποιηθούν, πάνε να γίνουν ένα με την εκμεταλλευόμενη τάξη!!
Απλό ερώτημα: Τον εργαζόμενο με ποιόν τον συμφέρει να συμπαραταχτεί, με την άρχουσα αστική τάξη που εκμεταλλεύεται τον πλούτο που αυτός παράγει, η απέναντί της;  
 Άμα δεν ήξερα τα Swaps κι ήξερα μόνο…τα  Soaps τι μ’ αυτό;
Άμα κι εσύ τα ξέρεις η δεν τα ξέρεις… «δε λέει»!
Ένα μόνο «λέει» …το ποτάμι έχει δύο όχθες διάλεξε και πάρε!!
Η με την άρχουσα αστική τάξη θα ’σαι, υποτακτικός της, η με τον λαό στην πάλη για Λαϊκή Εξουσία!!!

Δημήτρης Ντόκας