«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αγρίνιο-Τοποθέτηση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στην 2η ΈΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. της 15ης.11.2012



Tοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στο Δήμο Αγρινίου, στην 2η  έκτακτη συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου της 15Ης /11/2012 με θέμα: 
« Συζήτηση για το θέμα της διαθεσιμότητας (ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ) των εργαζομένων στο Δήμο Αγρινίου, με βάση το νόμο 4093/2012- (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3)»

ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ – ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ – ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ: ΧΤΥΠΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.  ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ, ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΔΝΤ ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΒΑΡΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.


Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής στρατηγικής της περιόδου 2013 – 2016 (το 3ο μνημόνιο δηλαδή) και το νέο νόμο εφαρμογής του που ψήφισε σε ένα άρθρο στη...
Βουλή την περασμένη εβδομάδα , η τρικομματική κυβέρνηση των (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜ.ΑΡ), μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι θεμελιώνονται στο χώρο εργασίας γενικότερα αλλά και στους φορείς Τοπικής Διοίκησης ειδικότερα συνθήκες τρόμου, καταναγκασμού και πογκρόμ μαζικών απολύσεων.
Συγκεκριμένα:
Α: ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

1.
Στους Δήμους θα έχουμε για την τετραετία 2013 – 2016 πάγωμα των προσλήψεων. Το διάστημα αυτό δεν προβλέπεται να γίνει ούτε μία πρόσληψη παρά μόνο ελάχιστες στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Το ίδιο διάστημα θα οδηγηθούν σε έξοδο από την υπηρεσία, (απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις, αναγκαστικές παραιτήσεις) χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημοτικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά περιγράφονται στον πίνακα που παραθέτουμε.

ΕΤΟΣ
Αποχωρήσεις
Προσλήψεις σε:
Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ


2013
3.084
0


2014
3.108
81


2015
3.108
79


2016
2.072
79


ΣΥΝΟΛΟ
11.336
239













Πηγή: Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016 Οκτώβριος 2012 σελ. 35 συγκριτικός πίνακας.



Συνολικά λοιπόν θα έχουμε 11.336 αποχωρήσεις και μόλις 239 προσλήψεις. Εντύπωση προκαλεί η ακριβής καταγραφή του αριθμού των εργαζομένων που θα φύγουν καθώς και αυτών που θα προσληφθούν.


2.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει μείωση της κρατικής επιχορήγησης των δήμων για μισθολογική δαπάνη κατά 67 εκατ. € η οποία αναλύεται σε 55 εκατ. € για το 2013 και 4 εκατ. € για κάθε χρόνο από το 2014 και μετά.



B: ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΥ
Με διατάξεις του πολυνόμου για τη Δημόσια Διοίκηση προβλέπεται για τους εργαζόμενους στους δήμους:


1.
Μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (με το 75% του μισθού) για ένα χρόνο οι εργαζόμενοι των οποίων καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις μετά από αξιολόγηση ή αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Μέσα στο χρόνο που διαρκεί η διαθεσιμότητα μπορούν να μεταταχθούν και να μεταφερθούν υποχρεωτικά σε υπηρεσία, ή σε Ν.Π.Ι.Δ., αλλάζοντας ακόμα και τη σχέση εργασίας από μόνιμη σε αορίστου ή να καλύψουν προσωρινές ανάγκες. Αν αρνηθούν επέρχεται άμεσα η αυτοδίκαιη απόλυσή τους.


2.
Η διαδικασία υποχρεωτικής μετάταξης και μεταφοράς σε άλλη υπηρεσία και Νομικό Πρόσωπο αφορά το σύνολο των δημοσίων δημοτικών υπαλλήλων και ανεξάρτητα από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Ο υπάλληλος θα είναι σε κάθε στιγμή στην διάθεση των αναγκών και των προσταγών της κρατικής διοίκησης και υποχρεώνεται να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση γεωγραφικά και κλαδικά. Αν αρνηθεί απολύεται !


3.
Ξεκινά το πογκρόμ των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας. Μέσα σε ελάχιστες μέρες από την εφαρμογή του πολυνόμου ξεκινά η αυτοδίκαιη διαδικασία κατάργησης οργανικών θέσεων για τις κατώτερες βαθμίδες των εργαζομένων αορίστους χρόνου «που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή άλλη αξιόπιστη διαδικασία πρόσληψης σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια». Καταργούνται οι οργανικές θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) για τις κατηγορίες Υ.Ε. και Δ.Ε. με ειδικότητες Διοικητικού – Λογιστικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων. Αυτή θα είναι η αρχή, αφού πηγές του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013 πάνω από 40 χιλιάδες υπάλληλοι. Το μνημόνιο βέβαια αναφέρεται σε 25 χιλιάδες.
Αυτό και μόνο το στοιχείο αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν τα επιβάλλουν "οι δανειστές και το μνημόνιο" αλλά η ανάγκη της πλουτοκρατίας, της Ε.Ε. των μονοπωλίων, να διαμορφώσει την τιμή της εργατικής δύναμης στα κατώτερα επίπεδα


4.
Ο υπάλληλος θα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο και με την απειλή της «αργίας», για τη ζωή και τις πράξεις του ακόμη και εκτός δουλειάς. Ανοίγουν οι πόρτες για πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις.

 Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:
1.)   Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τις αναλύσεις και προβλέψεις της ΛΑ.Σ. που έγκαιρα έχει ανακοινώσει και προειδοποιήσει τους εργαζόμενους στα Δ.Σ και στους χώρους εργασίας των υπηρεσιών του Δήμου.
2.)   Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δεν είναι δουλειά του ποδαριού (τα μέτρα του μνημονίου 3) και ούτε αυτές οι εξελίξεις ήρθαν εν μία νυκτι, όπως ισχυρίστηκε ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, σε μία προσπάθεια να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, που πιστά υπηρετεί. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του κεφαλαίου, της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πλουτοκρατίας, που γεννά μεσοπρόθεσμα, μνημόνια, ιδιωτικοποιήσεις και εξαθλίωση στους εργαζόμενους.
3.)   Από τα παραπάνω επίσης προκύπτει ότι: αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και ακόμα χειρότερα εξειδικεύεται στο Δήμο Αγρινίου, από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Δήμο, από την συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών – στελεχών των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, που τους «εξέθρεψαν», τους «ανέδειξαν»  και που τους στηρίζουν. Που εξυμνούν την πολιτική του «Καλλικράτη», ανεξάρτητα αν ορισμένοι σήμερα το παίζουν «αριστεροί αντάρτες».
4.)    Προκύπτει ότι πρέπει να απομονωθούν όλοι όσοι υπόσχονται και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Αυτούς που υπόσχονται και κίνητρα στους καπιταλιστές για κερδοφόρες επενδύσεις (ΣΔΙΤ κ.α.) και εργατικά δικαιώματα. Που υπόσχονται μια καλύτερη διαπραγμάτευση, καλύτερα μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και χωρίς έξοδο από αυτή τη λυκοσυμμαχία, της Ε.Ε.
Η ΛΑ.Σ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δήμο Αγρινίου  και συνολικά, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι πριν την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού, να δώσουν τη μάχη παρεμπόδισης, ακύρωσης στην πράξη των αντιλαϊκών μέτρων. Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε γραφείο και υπηρεσία να γίνουν μετερίζια αντίστασης και παρεμπόδισης στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που ψηφίστηκαν και που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2013 και τα επόμενα χρόνια.  Να δυναμώνει ο αγώνας ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια.
Σας καλούμε να οργανωθείτε στο σύλλογό σας, να αλλάξετε τους συσχετισμούς. Να αποδυναμώσετε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ – και να ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ. στους Ο.Τ.Α. ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, μονομερή διαγραφή του χρέους. Να παλέψετε με ταξικό προσανατολισμό να ανατραπούν τα μέτρα και οι πολιτικές που τα γεννούν. Εμείς θέλουμε να οξύνουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα του συστήματος της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας, και όχι για καλύτερο διαπραγματευτή και διαχειριστή του συστήματος. Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις, περί «ελέγχου και διαφάνειας» στα πλαίσια του Καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, και της «ελεύθερης αγοράς». Το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Μόνο ανατρέπεται!!! Τα μέτρα που παίρνουν δεν μειώνουν το χρέος και τα ελλείμματα. Είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Γι αυτό μας θέλουν τους εργαζόμενους άνεργους, μισοάνεργους - μισοεργαζόμενους, με μισθούς πείνας, χωρίς ωράριο, τρομοκρατημένους.
Καμία αυταπάτη ότι υπάρχει λύση που δε θα θίγει τα κέρδη των μονοπωλίων και ταυτόχρονα θα είναι προς όφελος των εργαζομένων. Η΄ ο εργαζόμενος λαός ή τα μονοπώλια !
 Με τις τοποθετήσεις στο σημερινό Δ.Σ. όλοι πλην ΛΑ.Σ, κρύβουν την αλήθεια ότι δηλ. κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνουν αυτά τα μέτρα για να βγουν οι καπιταλιστές από την κρίση, για να στηριχτεί η ανάπτυξή τους, η ανταγωνιστικότητά τους και η κερδοφορία τους. Να γίνει σαφές ότι για να αποδώσουν οι επενδύσεις τους πρέπει να γίνει ο εργάτης «φτηνός», πρέπει να απολυθεί, να μεγαλώσει η στρατιά των ανέργων, πρέπει να είμαστε μισοάνεργοι ή μισοεργαζόμενοι.
 Αυτό είναι το «μικρό και ευέλικτο» κράτος, που σου έλεγε η ΝΔ ή το «επιτελικό» κράτος, που σου έλεγε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το αστικό κράτος, που σε θεωρεί τους εργαζόμενους άχρηστους και τους πετάει σαν σκουπίδια. Είναι το ίδιο αστικό κράτος, που σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Μ. Βρετανία κλπ) απολύει δημοσίους για να μειώσει το δημοσιονομικό κόστος και να παραδώσει τομείς σίγουρης κερδοφορίας στους καπιταλιστές. Είναι το ίδιο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που έχει αφήσει άνεργους πάνω από 25 εκατομμύρια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι αυτό καλούμε τους εργαζόμενους στο Δήμο να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που «φόρεσαν τα αγωνιστικά ζιβάγκο» και χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, να κλείσουν τα αυτιά τους σ’ όσους τους λένε ότι μπορούν να το διαχειριστούν καλλίτερα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Στηρίζουμε τον αγώνα για :
Να μη δοθεί καμία ονομαστική κατάσταση εργαζομένων προς το Υπουργείο Εσωτερικών που θα τη χρησιμοποιήσει για να προχωρήσουν απολύσεις, διαθεσιμότητες, μετατάξεις.

Να μην καταργηθούν οργανικές θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων.

Να παραμείνουν στην Υπηρεσία όλοι όσοι εργάζονται σήμερα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

ΑΓΡΙΝΙΟ  ΠΕΜΠΤΗ 15/11/2012
ΟΙ Ι ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΝΙΚΑΚΗΣ.Β – ΣΙΔΕΡΗΣ.Κ – ΔΗΜΑΣ.Δ.