«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 44χρονος ημεδαπός στο Αγρίνιο, για μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο.
Εκκρεμούσαν σε βάρος του χρέη προς το Δημόσιο πάνω από 850.000 ευρώ.
Συνελήφθη, σήμερα (19-11-2012) το πρωί, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, 44χρονος ημεδαπός, για μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο.
Το ύψος των οφειλών του 44χρονου, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των χωματουργικών εργασιών, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των...

881.773,28 ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25  παρ. 1δ,5,7 και 8 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη  τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς  το Δημόσιο».


Εξιχνίαση Απάτης στη Πάτρα
Εξιχνιάστηκε, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, 
απάτη που είχε συμβεί πριν τρεις μήνες περίπου στη Πάτρα και  σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 47χρονης ημεδαπής.

Ειδικότερα η δράστιδα επικοινώνησε με 36χρονο ημεδαπό πείθοντάς τον να της αποστείλει το χρηματικό ποσό των 830 ευρώ, ώστε να μεσολαβήσει  προκειμένου να του χορηγηθεί δάνειο ύψους 55.000 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα που ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών  προέκυψε ότι δράστιδα της απάτης είναι η 47χρονη ημεδαπή.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της θα υποβληθεί άμεσα στην  Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών.

Συμβουλές προς τους πολίτες για τη πρόληψη περιπτώσεων απάτης σε βάρος τους
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και  τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, συνιστά - παρακαλεί τους  πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους τα εξής :

• « Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε το πρόσχημα.
• Σε περιπτώσεις που οι άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκεται πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς  επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό  σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να  παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, 
Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών,  καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα  οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε  περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι δράστες για την  πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία :
• Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους  πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των  ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών  ή των εγγονιών τους.
• Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους  και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν  να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται  κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από  Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
• Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους  ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων  τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς  οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον  τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη  οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν  περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να  ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα  οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως  οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι  συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.
• Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα  είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων  συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων  κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.
• Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από  μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία  μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και  ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν  δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε  Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους  τα παραδώσουν.

Εβδομαδιαία δραστηριότητα αστυνομικών ελέγχων στο λιμάνι της Πάτρας
Συνελήφθησαν έξι διακινητές και εικοσιένας παράνομοι μετανάστες
Η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας δημοσιεύει εβδομαδιαία συνολικά στοιχεία  συλλήψεων, διακινητών και παράνομων μεταναστών που προέκυψαν από  ελέγχους αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, στο κεντρικό  λιμάνι της Πάτρας, το χρονικό διάστημα από 12/11/2012 έως 18/11/2012.
Ειδικότερα συνελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα στο λιμάνι της Πάτρας, έξι διακινητές (δύο υπήκοοι Σουηδίας και από ένας υπήκοος Τυνησίας,  Τουρκίας, Γερμανίας και Ινδίας), ηλικίας από 27 έως 40 ετών, σε βάρος  των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διευκόλυνση μεταφοράς οχτώ  παράνομων μεταναστών στην Ιταλία.
Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους που η Ελληνική Αστυνομία ενεργεί στο λιμάνι, συνελήφθησαν και άλλοι δέκα  τρεις συνολικά αλλοδαποί, υπήκοοι Συρίας, Αλβανίας, Πακιστάν,  Μπαγκλαντές, Νιγηρίας, Αλγερίας και Λιβύης ηλικίας από 21 έως 35 ετών,  οι οποίοι επιχείρησαν να μεταβούν ακτοπλοϊκώς στην Ιταλία με πλαστά  ταξιδιωτικά έγγραφα.
Κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ. Επιβατηγά αυτοκίνητα και  πληθώρα πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων ενώ όλοι οι συλληφθέντες παραδόθηκαν στις Λιμενικές Αρχές όπου μετά το σχηματισμό των  δικογραφιών σε βάρος τους οδηγηθήκαν στον κ. Εισαγγελέα  Πλημμελειοδικών Πατρών.
Σχετικά με σημερινή ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, που επικαλείται «τραυματισμό στο μάτι από ρίψη δακρυγόνου 19χρονου διαδηλωτή στην Πάτρα»,  ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Ø            Τις βραδινές ώρες της  17/11/2012 από το κέντρο της Πάτρας, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη επεισόδια, διακομίσθηκε στα εξωτερικά ιατρεία του  Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», 19χρονος ημεδαπός με τραύμα στο αριστερό ζυγωματικό,
Ø            ο τραυματίας εισήλθε στο Νοσοκομείο την 19:12 ώρα και εξήλθε ύστερα από 30 λεπτά περίπου, την 19:40 ώρα, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών και συγκεκριμένα τη συρραφή του τραύματος,
Ø            μέχρι τώρα ο 19χρονος δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες τηλεφωνικές και δια ζώσης επικοινωνίες ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, τόσο με τον ίδιο, όσο και με τους οικείους του, προκειμένου να προσέλθει για να καταθέσει σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο τραυματισμός του,
Ø            στο πλαίσιο της προανάκρισης, που διενεργείται για τα επεισόδια της 17-11-2012, δεν έχει προκύψει, μέχρι τώρα, κανένα στοιχείο που να συνδέει τον τραυματισμό του 19χρονου με ρίψη χημικών,
Ø            για τον τραυματισμό ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πάτρας και στο πλαίσιο της προανάκρισης θα κληθεί και πάλι ο 19χρονος να καταθέσει.
Για το θέμα του τραυματισμού διενεργείται έρευνα και στο πλαίσιο αυτό παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 2610-222404 και 2610-695130 της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.
Επισημαίνεται ότι ο τραυματισμός του 19χρονου έχει ήδη αναφερθεί στη χθεσινή μας Ανακοίνωση, σχετικά με τις πορείες και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Πάτρας την προηγουμένη.