«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που είχε διαπράξει σωρεία ληστειών και κλοπών στην Πάτρα

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά έντεκα ημεδαποί

Από την έως τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί πέντε ληστείες σε βάρος ατόμων και 74 περιπτώσεις κλοπών σε σπίτια, οχήματα και καταστήματα της περιοχής.

Το συνολικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της ομάδας, από την παράνομη δράση τους, ξεπερνά τις 225.000 ευρώ.

Εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική και μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική ομάδα που...
είχε διαπράξει τα τελευταία δυο χρόνια, μεγάλο αριθμό ληστειών και κλοπών, καθώς εξιχνιάστηκαν πέντε ληστείες σε βάρος ατόμων και 74 κλοπές σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα στην Πάτρα.

Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος συνολικά έντεκα ημεδαπών (οκτώ άνδρες και τρεις γυναίκες) ηλικίας 12 έως 50 ετών, για συμμέτοχη σε εγκληματική ομάδα, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων κλοπών. Επίσης κατηγορούνται δυο ακόμα ημεδαποί (ανδρόγυνο) ηλικίας 37 και 41 ετών για την παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθη ακόμα ένας ανήλικος ημεδαπός ηλικίας 16 ετών καθότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πατρών για προηγούμενη υπόθεση διάπραξης διακεκριμένων κλοπών.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα, που ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι οι έντεκα ημεδαποί είχαν συστήσει τα τελευταία δυο χρόνια, δομημένη εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση, η οποία με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραττε επιθέσεις με άσκηση σωματικής βίας σε άτομα και κλοπές κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση, σε σπίτια και καταστήματα στην Πάτρα αφαιρώντας κυρίως χρήματα, κοσμήματα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλεφωνά.

Σημειώνεται ότι από την έως τώρα έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί πέντε ληστείες σε βάρος ατόμων και 74 περιπτώσεις κλοπών, -διαρρήξεων (61 σε σπίτια, 4 σε οχήματα, 1 σε κατάστημα και 8 σε άτομα με τη μέθοδο της απασχόλησης ή του εναγκαλισμού). Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ληστείες και κλοπές στις εξής περιοχές:

·        Σαράντα έξι (46) στο κέντρο της Πάτρας
·        Πέντε (5) στο Ρίο
·        Πέντε (5) στην Παραλία Πατρών
·        Τρεις (3) στα Αραχωβίτικα
·        Από δυο (2) στην Οβρυά, στα Άνω Συχαινα, στην Εγλυκαδα, στην Αγυιά, στα Αραχωβίτικα, στα Βραχνέικα και στο Κάτω Καστρίτσι
·        Και από μια (1) στο Σαραβάλι, στο Μπεγουλάκι, στην Καλλιθέα, στην Πανεπιστημιούπολη, στο Προάστιο και στο Πετρωτό.
  
Υπογραμμίζεται ότι το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την παράνομη δράση τους ξεπερνά τις 225.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ περίπου, ενώ η αξία των κοσμημάτων και των ηλεκτρονικών συσκευών που αφαίρεσαν ανέρχεται πάνω από 165.000 ευρώ.

Επίσης, κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα ΙΧ, που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για την τέλεση των αδικημάτων.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εγκληματική ομάδα έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, ενώ σε πολλούς από αυτούς έχουν επιβληθεί και περιοριστικοί οροί για διακεκριμένες κλοπές που είχαν διαπράξει, σε βαθμό κακουργήματος.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών.

Τις έρευνες που συνεχίζονται και το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.Εξαρθρώθηκε μια ακόμα σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Συνελήφθησαν δυο ημεδαποί ηλικίας 45 και 20 ετών, οι οποίοι παρουσιάζονταν κυρίως ως ασφαλιστές συγγενικών προσώπων των ηλικιωμένων

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την παράνομη δράση τους ξεπερνά τις 32.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, σπείρα η οποία τους τελευταίους μήνες εξαπατούσε ηλικιωμένους στη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν προχθές (20-11-2012) το μεσημέρι, στην Πάτρα, από Αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, δυο ημεδαποί άνδρες (πατέρας και υιός) ηλικίας 45 και 20 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διάπραξη περιπτώσεων απατής κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Η δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον και μια 20χρονη ημεδαπή, συναυτουργό των δυο συλληφθέντων, η οποία αναζητείται.

Ειδικότερα την 20-11-2012 το μεσημέρι, στην Πάτρα, οι δύο δράστες εντόπισαν μία 79χρονη ημεδαπή, κοντά στην οικία της και προσποιούμενοι  γνωστούς του ανιψιού της επιχείρησαν να της αφαιρέσουν το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού ενεργήθηκαν άμεσες αναζητήσεις, από Αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψή των δύο ημεδαπών, λίγη ώρα αργότερα .

Από την αστυνομική έρευνα, που ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι οι δύο ημεδαποί  κινούμενοι με όχημα της 20χρονης συνεργού τους, τους τελευταίους πέντε μήνες εξαπατούσαν ηλικιωμένα άτομα αφαιρώντας τους διάφορα χρηματικά ποσά.
Πιο συγκεκριμένα οι δράστες παρουσιάζονταν κυρίως ως ασφαλιστές, επικαλούμενοι μία χρηματική οφειλή συγγενικών προσώπων των ηλικιωμένων, η οποία έπρεπε να καταβληθεί άμεσα, ενώ τα χρήματα που αφαιρούσαν καθορίζονταν ανάλογα με τη δεκτικότητα και την εμπιστοσύνη που έδειχναν τα ηλικιωμένα άτομα σε αυτούς.

Έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί δεκαέξι περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων ατόμων, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ξεπερνά τις 32.000 ευρώ.

Σε δύο από τις περιπτώσεις, που τα ηλικιωμένα άτομα δεν ενέδωσαν στις πιέσεις για «εξόφληση» της χρηματικής οφειλής, οι δράστες με άσκηση σωματικής βίας τους  αφαίρεσαν 500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι δύο συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για διάπραξη τριάντα έξι συνολικά περιπτώσεων απάτης, με την ίδια μεθοδολογία.

Οι δράστες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατούνται προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή.


Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, συνιστά – παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους :

 • « Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε το πρόσχημα.
 • Σε περιπτώσεις που οι άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκεται πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 •  Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία :
 • Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
 • Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
 • Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.
 • Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.
 • Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν. Συνελήφθη 36χρονος ημεδαπός στην Πάτρα, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Εκκρεμούσαν σε βάρος του χρέη προς το δημόσιο πάνω από 210.000 ευρώ.
Συνελήφθη, σήμερα (22-11-2012) το πρωί, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, 36χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Το ύψος των οφειλών του 36χρονου επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 212.889,73 ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 « Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ».