«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΑΠΩΝΗ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

Σχετικά με επιστολή του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου η οποία δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο στις 29-07-2009 και αφορούσε την λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής:
Είναι γεγονός ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου η οποία απαρτίζεται από αιρετά μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου ( 3 μέλη από την συμπολίτευση και τρία από την αντιπολίτευση, αλλά και τον πρόεδρό της ο οποίος είναι ο εκάστοτε αντινομάρχης αρμόδιος για θέματα Εμπορίου), συνεδρίασε υπό την προεδρία μου στις 26-06-2009 (και όχι στις 28-06-2009 που η επιστολή αναφέρει).
Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν το αίτημα πωλητών λαϊκών αγορών του Νομού για την ολιγοήμερη παράταση της θεώρησης των επαγγελματικών τους αδειών (και όχι των βιομηχανικών που αναφέρει η επιστολή) για τις λαϊκές αγορές όλου του Νομού και όχι μόνο του Μεσολογγίου.
Βασικό επιχείρημα αυτού του αιτήματός τους ήταν, η εξεύρεση περισσότερου χρόνου ο οποίος ήταν αναγκαίος για την επίτευξη διακανονισμού με τα ασφαλιστικά τους ταμεία, ώστε να τηρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την ανανέωση των αδειών τους.
Άλλωστε, το αίτημα παράτασης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτεί η κάθε είδους αδειοδότηση για εμπορικές και γενικά επιχειρηματικές δραστηριότητες αποτελεί μια συνηθισμένη και διαδεδομένη πρακτική που αμβλύνει η λύνει συσωρευμένα και δυσβάσταχτα προβλήματα του εμπορικού κόσμου.
Κατά την διάρκεια λοιπόν της συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής Εμπορίου στις 26-6-09 και αφού εξέτασα όλο το φάκελο της υπόθεσης εισηγήθηκα το θέμα ως εξής:
«Είναι γεγονός ότι στον Νομό μας υπάρχουν αυτόν τον καιρό κάποιοι πωλητές λαϊκών αγορών οι οποίοι στην προσπάθεια τους να ανανεώσουν τις νόμιμες άδειες που κατέχουν όπως προβλέπει άλλωστε ο νόμος 3377/06 αντιμετωπίζουν κάποια οικονομικά προβλήματα όσο αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών στα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Αυτή όμως η εκκρεμότητα είναι δυνατόν να τακτοποιηθεί μέσα από ένα διακανονισμό, ο οποίος είναι αποδεκτός από τον νόμο αλλά για την διεκπεραίωση του απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Από την στιγμή που αυτή η διαδικασία είναι αποδεκτή από την υπηρεσία και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δώσει λύσεις ώστε να ανακουφίσει μια σειρά συμπολιτών μας προτείνω και στα άλλα μέλη της Επιτροπής μια δεκαπενθήμερη παράταση, δηλαδή από 01-07-2009 έως και 16-07-2009 της διαδικασίας ανανέωσης των αδειών για τις λαϊκές αγορές.
Υποτίθεται βέβαια ότι μια τέτοια εξέλιξη μεσούσης της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας καθίσταται επιβεβλημένη για μια μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο αντλούν τα εισοδήματά τους από την πώληση προϊόντων στις λαϊκές αγορές με όσο ρίσκο η θέση τους συνάδει.
Άλλωστε η κοινωνία μας σε ανάλογη περίπτωση μέσα από τα θεσμικά της όργανα είναι υποχρεωμένη να αναζητά και να εξευρίσκει λύσεις, οι οποίες πρωτίστως όμως δεν ξεφεύγουν από το πνεύμα του Συντάγματος και των νόμων της χώρας».
Στην συνέχεια και αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής, τον λόγο πήρε ο Νομικός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας ο οποίος ανέφερε ότι η πρόταση είναι εντός των ορίων που διαγράφονται από το οικείο νομοθετικό πλαίσιο (Π.Δ. 54/2006 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Π.Δ. 116/2008) δεδομένου ότι ο νομοθέτης δεν θέτει αποκλειστικές προθεσμίες προς θεώρηση των εν λόγω αδειών και σε κάθε περίπτωση δεν απαγορεύει ρητά την παράταση των καθορισθεισών προθεσμιών από τον αρμόδιο διοικητικό όργανο που εν προκειμένω είναι η Επιτροπή, αλλά καταλείπει στην διακριτική ευχέρεια αυτής την παράταση ή μη των εν λόγω προθεσμιών, συνεκτιμώντας τα δεδομένα κάθε φορά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Μετά από αυτή την παρέμβαση τα παριστάμενα 6 εκ των 7 μέλη της επιτροπής, συμφώνησαν στην δεκαπενθήμερη παράταση της ανανέωσης των εμπορικών αδειών για τις λαϊκές αγορές έτσι ώστε να δοθεί η ευχέρεια σε αρκετούς συμπολίτες μας να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην αγορά.
Βέβαια από όσο ήμαστε σε θέση να γνωρίσουμε η απόφαση αυτή της Επιτροπής δεν έτυχε καμιάς αντίδρασης από κανένα Εμπορικό Σύλλογο η φορέα του Νομού παρά μόνο από τα δύο προαναφερόμενα μέλη του εμπορικού συλλόγου Μεσολογγίου οι οποίοι μάλιστα χωρίς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους να έχει πάρει καμία απόφαση προσέφυγαν διοικητικά κατά την απόφαση της Επιτροπής, ενώ προέβησαν και στην σύνταξη και δημοσιοποίηση της προαναφερόμενης επιστολής στον τοπικό τύπο χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου
Ο καθένας μας βέβαια μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τα κίνητρα αυτών των ενεργειών δεδομένου ότι τόσο ο εμπορικός κόσμος του Μεσολογγίου όσο και του Νομού μας τυγχάνει της ιδιαίτερης προσοχής και συνεργασίας όχι μόνο από την Επιτροπή Εμπορίου, αλλά και από το σύνολο των υπηρεσιών της Νομαρχίας.
Επομένως τα όσα διαλαμβάνονται στην εν λόγω επιστολή καθώς επίσης και οι απειλές περί παρέμβασης του κου εισαγγελέα όχι μόνο είναι ανυπόστατα και ψευδή, αλλά πρωτίστως μας δημιουργούν και μια σειρά άλλων ερωτημάτων τα οποία προς το παρών επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε.
Θέλω να πιστεύω ότι ο εμπορικός κόσμος του Μεσολογγίου αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου τα οποία δεν ερωτήθηκαν και ως εκ τούτου δεν συναίνεσαν σε αυτές τις μεθοδεύσεις, αντιλαμβάνονται την ουσία του θέματος και όχι στα επικοινωνιακά τεχνάσματα των συντακτών της επιστολής.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΠΩΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ