«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗ Σ.ΓΙΑΝΝΑΚΑ «31.000 ΕΥΡΩ ΤΑ ΠΡΟΣTΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αιτ/νίας Σ.Γιαννακά σχετικά με τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τις καταγγελίες που έγιναν κατά της εταιρίας καθαρισμού ISS FACILITY SERVICES A.E που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Γ.Ν. Αγρινίου. Στην ερώτηση της η Βουλευτής μεταξύ άλλων ανέφερε πως «οι εργαζόμενοι έλαβαν αποδείξεις ότι τους καταβλήθηκαν 900 ή 800 ευρώ, ενώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς γίνονταν καταθέσεις ποσών που δεν ξεπερνούσαν τα 250 με 300 ευρώ».Σε απάντηση ,στην ερώτηση της κ. Γιαννακά, το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει ότι « διαβίβασε αντίγραφο της ετήσιας υπογραφείσας σύμβασης προς την Διοίκηση του Ι.Κ.Α., προκειμένου να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία του Ι.Κ.Α. Επιπρόσθετα, στην σχετική διακήρυξη όσο και στην υπογραφείσα σύμβαση έχει προβλεφθεί ρήτρα σχετικά με την τήρηση των κανόνων της εργατικής Νομοθεσίας, των οποίων η παράβαση μπορεί μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών, να επιφέρει και την έκπτωση του αναδόχου».
Ενώ το Υπουργείο Απασχόλησης στην απάντηση του στη Βουλευτή αναφέρει πως επέβαλε πρόστιμο στη συγκεκριμένη εταιρεία (μόνο μέσα στο 2009) 31.000 ευρώ και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν τον έλεγχο και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν τα νόμιμα. Επίσης στην απάντηση αναφέρεται πως «στις 5-5-09 κατά την διάρκεια της συζήτησης της εν λόγω διαφοράς, η εταιρεία ISS FACILITY SERVICES A.E αρνήθηκε να συζητήσει τα καταγγελλόμενα με το αιτιολογικό της άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για όλα τα εργατικά θέματα από τις εν λόγω εργαζόμενες και αγωγής τους για πλαστογραφία. Η ημερομηνία συζήτησης της αγωγής των ασφαλιστικών μέτρων είχε προσδιορισθεί από τα Δικαστήρια για τις 22-06-09 ,αλλά αναβλήθηκε για τον μήνα Οκτώβριο 2009.Η Κοινωνική Επιθεώρηση Αγρινίου δεν προέβει σε καμία ενέργεια γιατί οι ίδιες οι εργαζόμενες έχουν ήδη προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια.»Τέλος σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου μετά από αίτημα του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Αγρινίου απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο, σχετικά με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας που διαπίστωσε με τους ελέγχους της εν λόγω εταιρείας και τις επιβληθείσες διοικητικές κυρώσεις για ενημέρωση.
Σχολιάζοντας την απάντηση των Υπουργείων η βουλευτής Σοφία Γιαννακά επισήμανε «οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι βαρύτατες και ουσιαστικά αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο υποβάλλονται(με την ανοχή της Κυβέρνησης) πολλές εργαζόμενες γυναίκες αναζητώντας ένα μεροκάματο. Οφείλω να ομολογήσω πως οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτούργησαν τα νόμιμα ,σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Απασχόλησης ,όμως είναι απορίας άξιον ενώ είχαν επιβληθεί κατ’επανάληψη πρόστιμα στη συγκεκριμένη εταιρεία για ποιο λόγο δεν επήλθε η έκπτωση του αναδόχου, αν λάβουμε μάλιστα υπ’ όψιν την απάντηση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αναφέρει ότι «στην σχετική διακήρυξη όσο και στην υπογραφείσα σύμβαση έχει προβλεφθεί ρήτρα σχετικά με την τήρηση των κανόνων της εργατικής Νομοθεσίας, των οποίων η παράβαση μπορεί μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών, να επιφέρει και την έκπτωση του αναδόχου».
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ