«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης μεταναστών στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αγρινίου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΑΘΗΝΑ 22/07/2009
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης μεταναστών στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αγρινίου.
Με το πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες στην Πάτρα και την καταστροφή του καταυλισμού τους, η αστυνομία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Ένα μέρος των κρατουμένων μεταφέρθηκαν και στο Αγρίνιο.
Στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αγρινίου στοιβάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 25 μετανάστες σε άθλιες συνθήκες κράτησης. Βρίσκονται μαζί με άλλους κρατούμενους σε χώρο που είναι σχεδιασμένος για πολύ λιγότερα άτομα. Μετά από εξέταση από γιατρούς του νοσοκομείου Αγρινίου διαπιστώθηκε πως κάποιοι από αυτούς έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την οποία φυσικά δεν έχουν. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί κινδύνους για τη ζωή και την υγεία όλων των κρατουμέ¬νων, μεταναστών και μη, αλλά και για το προσωπικό της αστυνομίας.
Οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες μόνο και μόνο γιατί αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις χώρες τους και να έρθουν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Ολοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται από τον καταυλισμό της Πάτρας θέλουν – και πρέπει να έχουν το δικαίωμα – να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ, αλλά οι συμφωνίες και Κανονισμοί της ΕΕ που έχουν προσυπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις (Σένγκεν, Δουβλίνο, Γιούροντακ) τους έχουν εγκλωβίσει στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει άμεσα η φυλάκιση των προσφύγων και μεταναστών, για να μεταφερθούν σε ανθρώπινους ανοικτούς χώρους φιλοξενίας – και όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – όπου θα τους παρασχεθούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η κατάλληλη υποδομή για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους.
Τι μέτρα θα πάρει για να διευκολύνει τη συνέχιση του ταξιδιού τους στα κράτη μέλη της ΕΕ που οι ίδιοι επιθυμούν.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Αντώνης Σκυλλάκος