«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ένα ταξίδι μέσα από μια επιλογή διηγημάτων από τα «Χρωματιστά Βιβλία» του Σ. Μυριβήλη.

«ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ» ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ

Χθες Τετάρτη 29 Ιουλίου και ώρα 21.30 μ.μ στο Κηποθέατρο του Πάρκου Αγρινίου, έγινε η προγραμματισμένη πρεμιέρα της παράστασης «Χρωματιστά Βιβλία» του Στρατή Μυριβήλη σε σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου.
Είναι μια παράσταση, που σου αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον, από την αρχή μέχρι το τέλος. Η «ατμόσφαιρα» που επικρατεί σε όλο το έργο, σε ταξιδεύει στο χώρο και στον χρόνο. Νιώθεις την χώρα του παραμυθιού να ξεδιπλώνεται μπροστά σου, με ένα τρόπο μυσταγωγικό και πολύ ρεαλιστικό ταυτόχρονα. Ο θεατής παρασύρεται σε μια «έκσταση» ποικίλων εικόνων και ήχων που εναλλάσσονται με ένα μοναδικό τρόπο. Οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και από το αποτέλεσμα φανερώθηκε το μοναδικό ταλέντο του καθενός. Έκδηλη ήταν η πίστη και η αγάπη των ηθοποιών ως προς το συγκεκριμένο έργο. Είναι και αυτό κάτι που φάνηκε στην ερμηνεία τους. Όσον αφόρα το μουσικό μέρος του έργου, μόνο φαντασμαγορικό θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω. Έδενε αρμονικά με το ευρύτερο μέρος της παράστασης και πρόσθετε μουσικές « πινελιές» που αποκάλυπταν και συνέβαλαν στην τελειότητα αυτού του έργου.
Οι Συντελεστές της Παράστασης:
Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
Μουσική Επιμέλεια - Παραδοσιακά μουσικά όργανα επί σκηνής: Γιάννης Ψειμάδας, Λήδα Ξυδιά
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ναταλία Στυλιανού, Νίκος Γκεσούλης, Στρατής Πανούριος!
Θέλω να αναφερθώ λίγο στο νησί της Λέσβου, την ιδιαίτερη πατρίδα του Στρατή Μυριβήλη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια από τις κυριότερες «κοιτίδες» του ελληνικού πολιτισμού. Ένα νησί με ιστορία και γνήσια παραδοσιακή ελληνική κουλτούρα, που ανέδειξε πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων γενικότερα.
Ρωτήσαμε τον σκηνοθέτη κ. Βασίλειο Νικολαΐδη καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ το εξής: Πείτε μας δυο λόγια για την διοργάνωση του συγκεκριμένου έργου;
-ΑΠ. Είναι μια παράσταση που έγινε ειδικά για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. Έκανε την προπρεμιέρα του στην Μυτιλήνη της Λέσβου. Είναι ένα θέαμα φτιαγμένο στα διηγήματα του Στρατή Μυριβήλη. Είναι πέντε ηθοποιοί επί σκηνής (δύο μουσικοί και τρείς ηθοποιοί).
Η σύλληψη και η σκηνοθεσία είναι του Στρατή Πανούριου. Είναι ένα θέαμα που προορίζεται για λαϊκό κοινό με πολύ μουσική και ο προορισμός είναι να παιχτεί σε πολλά μέρη της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι προσφορά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ προς το νομό της Αιτωλοακαρνανίας.
Κατόπιν ρωτήσαμε τον κ. Στρατή Πανούριο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή: «θέλουμε δύο λόγια συνοπτικά για την υπόθεση του έργου;»
-ΑΠ. Είναι ένα ταξίδι μέσα από μια επιλογή διηγημάτων από τα «Χρωματιστά Βιβλία» του Μυριβήλη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΣΑΒΕΛΩΝΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΡΕΝΤΙΦΗΣ