«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ !

Ή μόρφωση σε έναν άνθρωπο αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» του, παράλληλα με την παιδεία του. Ο κάθε άνθρωπος απαιτείται να έχει τις ονομαζόμενες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, ώστε να έχει γνώμη πάνω σε μια ποικιλία διαφόρων θεμάτων.
Οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό, στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας. Ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της προσωπικότητας, η οποία μπορεί να επικοινωνεί με ανθρώπους ανάλογης διανοητικής ικανότητας και πνευματικής εμβέλειας.
Σήμερα στην εποχή της εξειδίκευσης, οι γενικές γνώσεις συνεχώς υποβαθμίζονται και τείνουν σε μια γενικότερη επιπόλαιη διαχείριση και ένα ανεπαρκή τρόπο μεταλαμπάδευσης τους. Η κοινωνία και το υπάρχον κοινοπολιτειακό σύστημα, θέλει επιστήμονες που να ειδικεύονται μόνο σε ένα αντικείμενο, αγνοώντας γνώσεις που άπτονται γενικότερου ενδιαφέροντος και θα τους βοηθούσαν να έχουν μια σφαιρικότερη άποψη, καταρχάς για την θέση τους μέσα στην ίδια την κοινωνία και εν τέλει αν θα πρέπει να δράσουν ώστε να την βελτιώσουν.
Βέβαια, σε περίπτωση που οι άνθρωποι δεχτούν ένα καταιγισμό διαφόρων ειδών πληροφοριών και γνώσεων, σίγουρα θα υπάρξει και μια αντίδραση. Μια αντίδραση, που σίγουρα θα θεωρηθεί αναμενόμενη και κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει τις διαστάσεις που θα λάβει.
Σε αυτό που καταλήγουμε είναι, ότι σίγουρα η εξειδίκευση χρειάζεται σε έναν επιστήμονα. Δεν χρειάζεται όμως μόνο αυτή, αλλά και οι γενικές γνώσεις, ώστε πέρα από έναν επιστήμονα να έχουμε και έναν άνθρωπο με αναπτυγμένη κριτική σκέψη και ισχυρό πνευματικό υπόβαθρο, το οποίο χτίζεται όταν δεν μπαίνουν «παρωπίδες».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΣΑΒΕΛΩΝΑΣ