«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Ένα παραπέρα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κ.Κ.Ε. - Κοινοβουλευτική Ομάδα
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ένα παραπέρα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η Διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενι­σχύ­σεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) προχωρά σε νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στον Οργανισμό, όπως αυτό εξάλλου καταγρά­φε­ται και από τις αντιδράσεις συλλόγων των εργαζομένων, όπως η Πανελλήνια Ομο­σπον­δία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) και αντίστοιχα ο Σύλλογος Γεωπόνων Αιτωλοακαρ­­να­νίας, αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων (ΠΕΑΣΓΕ)
Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση, με βάση τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, 2190/1994 και 2527/1997, και το ΠΔ 164/2004 της Νέας Δημοκρατίας, όπου μία σειρά κρατικές υπηρεσίες, όπως και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καλύπτουν τις μόνιμες και πάγιες ανάγκες τους σε προσωπικό, σε μεγάλο βαθμό, με μη μόνιμο προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε μία διαρκή ομηρία, να πλήττονται τα εργασιακά τους δικαιώματα (ανισοτιμία σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό – χωρίς βασικό μισθό-επιδόματα ή άλλες παροχές, χωρίς άδειες και με ιδιωτική ασφάλιση), και τελικά αντί να προωθείται η σταθερή απασχόληση για όλους, να πριμοδοτείται η ανακύκλωση της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσλαμβάνει πολλαπλάσιο έκτακτο προσωπικό σε σχέση με το μόνιμο.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο με τις τελευταίες αποφάσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, η διοίκηση κάνοντας χρήση του νόμου 2527/1997 του ΠΑΣΟΚ προχωράει στην σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου με 987 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, διάρκειας 12 μηνών, με αντικείμενο συναφή με την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων (ΦΕΚ 844/β΄/06-05-09).
Η επιλογή αυτή της διοίκησης έχει σαν αποτέλεσμα το παραπέρα πετσόκομμα των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων οι οποίοι εργάζονται χωρίς βασικό μισθό και επιδόματα, χωρίς άδειες και με ιδιωτική ασφάλιση. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως και η ποιότητα του παρεχόμενου έργου θα επηρεαστεί αφού για τη σύναψη της σύμβασης δεν προβλέπεται το κριτήριο της εμπειρίας. Η επιλογή αυτή διαιωνίζει τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και αυξάνει τις πελατειακές σχέσεις, παρακάμπτοντας ακόμη και αυτήν την ελλιπέστατη και διάτρητη διαδικασία πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ. Σίγουρα πάντως είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της μείωσης του εργασιακού κόστους, με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει σήμερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να εξασφαλίσει τη μόνιμη και σταθερή δουλειάς για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό;

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Διαμάντω Μανωλάκου
Σταύρος Σκοπελίτης
Αντώνης Σκυλλάκος