«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

«Δεν έχει πλέον σταματημό ο πολιτικός κατήφορος του Δημάρχου Ναυπάκτου ο οποίος για ένα ακόμη κρίσιμο θέμα της πόλης, αυτό της στέγασης του 3ου Δημοτικού Σχολείου επιχειρεί να κρύψει την αλήθεια από τους πολίτες και να επιρρίψει τις απόλυτες ευθύνες του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Το θέμα της στέγασης του 3ου Δ/Σ Ναυπάκτου γίνεται ξανά αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης από τον Δήμαρχο Ναυπάκτου, σε βάρος της κοινωνίας, των μαθητών, των γονέων και των δασκάλων.

Είναι αδιανόητο να επιρρίπτονται ευθύνες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απ’ οποιονδήποτε, ότι δηλαδή: «η Νομαρχία ολιγώρησε και η κατασκευή του συγκεκριμένου σχολείου απ’ το πρόγραμμα ΣΔΙΤ δεν θα είναι πλέον δυνατή».

Για την αποκατάσταση της ορθότητας της ενημέρωσης του πολίτη επισημαίνω τα παρακάτω:

Το έργο της κατασκευής του 3ου Δ/Σ Ναυπάκτου με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και με συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σε γνώση των Αρμοδίων του Δήμου Ναυπάκτου ήταν ότι προαπαιτούμενο της εντάξεως στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ είναι η ύπαρξη οικοπέδου το οποίο θα παραχωρούνταν (δωρεάν) στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για χρήση 50 χρόνια και ότι εντός 10ετίας ο ΟΣΚ μέσω του προγράμματος ΣΔΙΤ θα κατασκεύαζε το σχολείο.

Προς τούτο ο Δήμος Ναυπάκτου υπέδειξε οικόπεδο στην περιοχή Λεπτοκαρύτικα για το οποίο υπέβαλε φάκελο τροποποίησης Σχεδίου Πόλης Ναυπάκτου στο ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου χαρακτηρισθεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως κοινωφελής χώρος για εγκατάσταση Σχολείου.

Η Ν.Α δέσμευσε τα ανάλογα χρήματα από την τακτική της χρηματοδότηση και έλαβε απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την εξαγορά του.

Όμως η συγκεκριμένη τροποποίηση για τρίτο κατά σειρά χρόνο δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη του Δήμου Ναυπάκτου.

Στη συνέχεια και παρά τις έγγραφες προσκλήσεις της Νομαρχίας προς τον Δήμο Ναυπάκτου να παραστεί σε συσκέψεις με αντικείμενο την κατασκευή του 3ου Δ/Σ Ναυπάκτου μέσω ΣΔΙΤ ουδέποτε παρέστη ο Δήμαρχος ή εκπρόσωπός του.

Το ίδιο συνέβη και κατά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίου υπό τον Πρόεδρό του κ. Θύμιο Αλεξανδρή κατά την οποία έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη για θέματα ΣΔΙΤ.

Αντί όλων των παραπάνω υπεδείχθησαν από τον Δήμο αλληλοδιαδόχως δύο νέα οικόπεδα για την εγκατάσταση του 3ου Δ/Σ., ένα οικόπεδο στο οικοδομικό τετράγωνο 368 του Σχεδίου Πόλης Ναυπάκτου με χαρακτηρισμένη χρήση για εγκατάσταση σχολείου και ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου ευρισκόμενο Ανατολικά των εκβολών του χειμάρρου Σκα.

Για τα δύο αυτά οικόπεδα οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας ενήργησαν άμεσα.

Για το μεν πρώτο έκαναν πλήρη φάκελο πράξεως αναλογισμού και φάκελο αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το δε δεύτερο υπέβαλαν αίτημα καταλληλότητος στην επιτροπή καταλληλότητος.

Οι υπηρεσίες του οικείου Δήμου σε καμιά φάση των ενεργειών της Ν.Α. για απόκτηση οικοπέδου δεν ενήργησαν ως όφειλαν με προετοιμασία φακέλων και έγκριση τροποποίησης Σχεδίου Πόλης ή σύνταξη τοπικού ρυμοτομικού όπου αυτό απαιτούνταν.

Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Ναυπάκτου δημοσιοποίησε σε δελτίο τύπου την άποψη ότι το 3ο Δ/Σ Ναυπάκτου πρέπει να απενταχθεί απ’ το πρόγραμμα ΣΔΙΤ και να ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. χωρίς και πάλι να δίδεται λύση στο μείζον θέμα της απόκτησης οικοπέδου.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες των οργάνων του Δήμου, αν δεν προέρχονται από άγνοια, κρύβουν μικροπολιτική σκοπιμότητα και διάθεση αντιπαράθεσης με αντικείμενο μάλιστα το λεπτό ζήτημα της στέγασης μαθητών.

Ζήτημα το οποίο δεν ενδείκνυται για τέτοιες συμπεριφορές και δεν θα τους ακολουθήσουμε.

Αν πράγματι ο Δήμος Ναυπάκτου επιθυμεί την ένταξη της κατασκευής του 3ου Δ/Σ στο Ε.Σ.Π.Α. να λάβει ανάλογη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να επιταχύνει τις απαραίτητες ενέργειες μέσω των υπηρεσιών του ώστε να τακτοποιηθεί πολεοδομικώς (αν αυτό απαιτείται) το καταλληλότερο οικόπεδο και η Ν.Α θα αγοράσει αμέσως το συγκεκριμένο ακίνητο.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγρινίου με τον ίδιο τρόπο υπέδειξε και χαρακτήρισε δύο οικόπεδα εκ των οποίων το ένα αγοράσθηκε ήδη από τη Ν.Α στο οποίο εγκαθίσταται το 7ο Δ/Σ Αγρινίου, το άλλο αγοράζεται άμεσα (στην αντικειμενική του αξία) με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και προορίζεται για την εγκατάσταση το 19ου Δ/Σ Αγρινίου.

Η Νομαρχιακή Αρχή για το θέμα της Σχολικής στέγης υπέδειξε και επιδεικνύει τεράστια ευαισθησία.

Το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει.

Οι φορείς της πόλης της Ναυπάκτου πρέπει να δείξουν έμπρακτα ανάλογη ευαισθησία.

Η ταλαιπωρία μαθητών-Δασκάλων και γονέων του 3ου Δ/Σ πρέπει να τελειώσει ΤΩΡΑ .

Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε».

Οι απόψεις και οι ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά και η προκλητική (σκόπιμη;) αδιαφορία του Δήμου Ναυπάκτου για το θέμα ήταν γνωστές από τις 9 Απριλίου 2009 όταν με αφορμή τις κινητοποιήσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου είχε εκδοθεί ανακοίνωση που έλεγε τα εξής:

Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνονται τα εξής:

Η κατασκευή του νέου κτιριακού συγκροτήματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου έχει ενταχθεί από το Υπουργείο Παιδείας στα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας από τις πρώτους μήνες της ανάληψης των καθηκόντων της δέσμευσε ποσό 700.000€ από τον προϋπολογισμό της προκειμένου να αγορασθεί το υποδειχθέν από το Δήμο Ναυπάκτου οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαζόταν το σχολείο.

Ο Δήμος Ναυπάκτου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του είχε αναλάβει την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως στην περιοχή Λεπτοκαρύτικα όπου βρίσκεται και το συγκεκριμένο οικόπεδο.

Ελείφθη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου προκειμένου ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας να υπογράψει τα απαραίτητα συμβόλαια αγοράς ώστε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας να αποκτήσει την κυριότητα του οικοπέδου.

Δυστυχώς η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως στην περιοχή αυτή, με ευθύνη του Δήμου ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Στη συνέχεια η Νομαρχία εστράφει σε άλλο οικόπεδο δεσμευμένο για ανέγερση σχολείου προκειμένου να το αποκτήσει και να το εισφέρει για την κατασκευή του συγκεκριμένου σχολείου.

Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως Ναυπάκτου και συγκεκριμένα στο Ο.Τ. (οικοδομικό τετράγωνο) 368 και έχει επιφάνεια 4.765 m2 περίπου.

Η Νομαρχία, προκειμένου να προωθήσει την υπόθεση αγοράς του οικοπέδου, αφού ο Δήμος Ναυπάκτου ο οποίος είχε και έχει την υποχρέωση να συντάξει την απαραίτητη πράξη αναλογισμού δεν ενήργησε ποτέ, ανέλαβε με ίδιες δαπάνες να συντάξει κτηματολογικούς πίνακες και κτηματολογικά διαγράμματα ώστε να απαλλοτριωθούν οι υπάρχουσες ιδιοκτησίες εντός του οικοδομικού τετραγώνου 368.

Παράλληλα η Νομαρχία συνέταξε πράξη αναλογισμού της ευρύτερης περιοχής που περιβάλει το Ο.Τ. 368 προκειμένου να δημιουργηθούν οι δρόμοι που προβλέπει το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης στην περιοχή αυτή.

Ακόμη, για κάθε ενδεχόμενο, εξετάζεται εναλλακτική λύση αγοράς οικοπέδου επιφάνειας 7.000 m2 περίπου το οποίο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως Ναυπάκτου.

Για το οικόπεδο αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας συνέταξε τον Νοέμβριο του 2008 και απέστειλε φάκελο προς την επιτροπή καταλληλότητος στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ο.Σ.Κ. και της εκπαίδευσης ζητώντας το πόρισμά της ως προς την καταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου.

Το πόρισμα της επιτροπής ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί στην Νομαρχία.

Από τα παραπάνω στοιχεία που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το συγκεκριμένο σχολείο έπραξε και πράττει ό,τι είναι δυνατόν, για την απόκτηση του οικοπέδου.

Δεσμεύοντας στο ταμείο της 700.000€ από τις αρχές του 2007 μέχρι και σήμερα και κινητοποιώντας τις υπηρεσίες της αλλά και συμβούλους μηχανικούς για το σκοπό αυτό.

Όλες οι πιο πάνω ενέργειες της Νομαρχίας που αφορούσαν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου αναλύθηκαν και έγιναν με σαφήνεια γνωστές στους άμεσα ενδιαφερόμενους (δασκάλους, γονείς) καθώς και στους φορείς της πόλης κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε (πριν πολλούς μήνες) στο Δημαρχείο Ναυπάκτου παρουσία του υπεύθυνου αντινομάρχη κ. Χρήστου Πετρόπουλου, εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Ναυπάκτου και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου

Ο Δήμος Ναυπάκτου δεν ανέλαβε καμία υποχρέωση που απορρέει από τις αρμοδιότητές του, στη φάση σύνταξης του φακέλου της πράξεως αναλογισμού.

Ταυτόχρονα αδιαφόρησε να προωθήσει το φάκελο τροποποίησης του Σχεδίου Πόλεως στην περιοχή Λεπτοκαρύτικα (που είναι αποκλειστική του αρμοδιότητα) με αποτέλεσμα να φέρει ακέραια την ευθύνη για την μη έναρξη των διαδικασιών ανέγερσης του νέου κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου.