«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας,

Δελτίο Τύπου της Ν.Ε. Αιτ/νιας του ΚΚΕ

Συζητήθηκε χτες στη βουλή η με αριθμό 53/6-7-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την ασφάλιση στο I.K.A. των εργαζομένων στις βιομηχανίες μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων, κλπ.
Ειδικότερα, η ερώτηση έχει ως εξής

«Πανηγύρισαν πριν ένα χρόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες που μεταποιούν-τυποποιούν και διακινούν φρούτα-λαχανικά-κτηνοτροφικά-αλιευτικά και άλλα προϊόντα γιατί με νέα, τότε, εγκύκλιο του I.K.A. (42/26.0.08), δόθηκαν νέες οδηγίες που ανέτρεψαν τη μέχρι τότε ισχύουσα εγκύκλιο με αποτέλεσμα:
α) Να απαλλάσσονται οι βιομηχανίες του κλάδου από την υποχρέωση να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στο I.K.A.-ΕΤΑΜ (πέρα από την ασφάλιση τους στον ΟΓΑ) και έτσι να τους χαρίζονται πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που αφαιρούνται από το I.K.A.
β)Το αποτέλεσμα ήταν να προτιμούν ασφαλισμένους του ΟΓΑ, να πιέζουν εργαζόμενους να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα (από I.K.A. στον ΟΓΑ), να αρνούνται να προσλάβουν ανασφάλιστους (κυρίως γυναίκες πάνω από 40 ετών), για να μην πληρώνουν I.K.A.
Το σύνολο των εργαζομένων δεν μπορεί πλέον να μπει στο ταμείο ανεργίας ούτε να πάρει δώρα-άδειες-επιδόματα-πολυετίες, κλπ.
Πρόκειται για σκανδαλώδη εύνοια υπέρ περίπου πενήντα βιομηχανιών και για σοβαρό πλήγμα σε βάρος δεκαπέντε χιλιάδων εποχικών εργαζομένων για τους οποιους πέραν των άλλων υπάρχει σταθερή άρνηση των κυβερνήσεων για χορήγηση κάποιου εποχικού επιδόματος με ένταξή τους στο Ν. 1836/89.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός αν θα αποσύρει τη σχετική εγκύκλιο και τι μέτρα θα πάρει για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα μίας από τις πιο φτωχές κατηγορίες εργαζομένων της χώρας.»
Η τοποθέτηση του βουλευτή:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοποίησε πραγματικά το νομικό οπλοστάσιο που είχε κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη εγκύκλιος. Η ιστορία έρχεται από παλιά με το ν. 3232 του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2004, που πήγε στον Ο.Γ.Α. όλους τους εργάτες γης, αλιεργάτες και εργάτες σε διάφορες επιχειρήσεις.
Μετά ήρθε ο νόμος του 2002. Βέβαια, μετά από αυτόν το νόμο και μετά την πίεση των επιχειρηματιών που τους άνοιξε η όρεξη με τον προηγούμενο νόμο του ΠΑΣΟΚ, το ν. 3050/2002, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, που ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι αυτοί στον Ο.Γ.Α.. Φαίνεται ότι δεν έφθανε στους επιχειρηματίες αυτό που γινόταν με τους προηγούμενους νόμους και πραγματικά ήθελαν πιο φθηνή την εργατική δύναμη.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τους χάλασε το χατίρι και πραγματικά με αυτήν την εγκύκλιο και το άρθρο 53 επέκτεινε το χρόνο ασφάλισης από τους τέσσερις στους έξι μήνες. Βέβαια, εδώ συμπεριλαμβάνονται και άλλες επιχειρήσεις τυποποίησης, διακίνησης αγροτικών προϊόντων, φρούτων, λαχανικών και κονσερβοποιίας.
Κύριε Υφυπουργέ, μετά από κινητοποιήσεις και έντονες διαμαρτυρίες αυτών των εργαζόμενων, ο προκάτοχός σας κ. Γιακουμάτος είχε άρει αυτήν την εγκύκλιο με αποτέλεσμα να μείνει ανενεργός ο νόμος για ένα χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σίγουρα κάτω από την πίεση των επιχειρηματιών επανέφερε αυτή την εγκύκλιο.
Βέβαια, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων –έχω εδώ μία απόφαση- εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Κυβέρνηση για την απαλλαγή του από εκατομμύρια ευρώ. Είναι μία σκανδαλώδης εγκύκλιος η οποία πραγματικά αφαιρεί από τα ταμεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 40.000.000 ευρώ.
Το χειρότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι οδηγεί σκληρά εργαζόμενους, ασφαλισμένους του ΟΓΑ, σε συντάξεις πείνας, να χάνουν επιδόματα –αυτό που αναφέρουμε και στην ερώτηση- να μην μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας, να μην παίρνουν αναρρωτικές άδειες, όπως και μια σειρά από άλλα ευεργετήματα που έχει το ΙΚΑ, αλλά δυστυχώς δεν έχει ο ΟΓΑ. Διότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θεωρούνται πολίτες Β’ κατηγορίας.
Ακόμα χειρότερο, κύριε Υφυπουργέ, είναι ότι με αυτή την εγκύκλιο δίνετε τη δυνατότητα σε όλους αυτούς τους επιχειρηματίες να πάρουν αναδρομικά επιστροφές –χρήματα που είχαν δώσει προς το ΙΚΑ- για πέντε χρόνια. Πρόκειται πάλι για υπέρογκα ποσά, τα οποία χάνονται από τα ταμεία του ΙΚΑ.
Εμείς ζητάμε από την Κυβέρνηση να άρει αυτή την αδικία σε μία σειρά από εργαζόμενους, που πραγματικά είναι οι πιο φτωχοί εργαζόμενοι στη χώρα μας και να υπάρξει δικαιοσύνη σε αυτό το ζήτημα. Διότι οι επιχειρήσεις παίρνουν μόνο ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ αυτοί οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.

Παρασκευή
10/07/2009