«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Ο ρόλος της Δικαιοσύνης στην ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζόμενων στα Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου .

Νέες ποινές φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή, με τη χαλκευμένη κατηγορία περί «παράνομης βίας» επέβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου στους 20 από τους 21 εργαζόμενους των «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» που την Παρασκευή 19/06, συνέλαβε η αστυνομία. Εισαγγελέας και δικαστές, μετά από μια πολύωρη διαδικασία που κράτησε 8 ώρες περίπου έκριναν ενόχους τους εργαζόμενους, τον αγώνα που δίνουν για το μεροκάματο ενάντια στην ασυδοσία του εργοδότη που τους κρατά στην ανεργία από την αρχή του έτους εκβιάζοντάς τους για αποδοχή ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Η νέα δικαστική απόφαση, που είναι κι αυτή ευθυγραμμισμένη με την εντολή Σανιδά, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το πόσο γοργά εντείνονται οι προσπάθειες της εργοδοσίας και των αστικών κυβερνήσεων να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στη λεηλασία ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.
Στις απαντήσεις τους, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, σε προηγούμενη ερώτησή μας για το ίδιο θέμα – αρ. ερώτ. 17838/15.4.2009 – δίνουν κάλυψη στις προηγούμενες καταδίκες των εργαζόμενων κάτω από το μανδύα της νομιμότητας.
Κι όμως, ενώ η ταξική δικαιοσύνη κινείται στη «γραμμή» της αντίληψης Σανιδά, ότι δηλαδή η συνδικαλιστική δράση αποτελεί τετελεσμένο έγκλημα, παραβλέπει ταυτόχρονα συνειδητά τις πιθανές νομικές παραλείψεις από την πλευρά του φορέα των Βιομηχανικών Σφαγείων (ΕΑΣ Αγρινίου) να επινοικιάσει σε ιδιώτη τα σφαγεία που φτιάχτηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Παρατυπίες και παραλήψεις οι οποίες ενδεχομένως έχουν και αυτεπάγγελτο χαρακτήρα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει κάθε δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης;

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Αντώνης Σκυλλάκος
Μπάμπης Χαραλάμπους