«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Η αδυναμία λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας.

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Η αδυναμία λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας.

Αυτή δυστυχώς είναι η τέταρτη κατά σειρά ερώτησή μας για το Κ.Υ. Βόνιτσας σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων.
Με τις προηγούμενες ερωτήσεις μας αναδεικνύαμε κυρίως την έλλειψη παθολόγων από τη στιγμή που πάνω στη συγκεκριμένη ειδικότητα στηρίζεται ολόκληρη η λειτουργία μίας μονάδας υγείας, αφού οι παθολόγοι είναι αυτή που κάνουν τις πρώτες διαγνώσεις, τις παραπομπές, τη συνταγογραφία κλπ. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη, και τελικά αυτή τη στιγμή στο Κ.Υ. υπάρχει μόνο ένας παθολόγος, ο Διευθυντής. Το ότι το Κ.Υ. δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτούς τους όρους είναι προφανές.
Το υπουργείο από την πλευρά του στην τελευταία του απάντηση (Αρ. Πρωτ. 83452/30-06-2009), δεν αναφέρει ούτε λέξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού! Αντίθετα καλύπτεται πίσω από τις ενέργειες του Νοσοκομείου Αγρινίου και το νέο καθεστώς εφημεριών, που έχουν γίνει από τις 21-11-2008!
Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε περιφερειακά ιατρεία. Ενώ στην απάντηση του Υπουργείου το Π.Ι. Μοναστηρακίου εμφανίζεται καλυμμένο με αγροτικό γιατρό, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα, το Π.Ι. δεν είχε γιατρό για τους δύο προηγούμενους μήνες και ο αγροτικός γιατρός που έχει διορισθεί θα πρέπει πρώτα να περάσει από τρίμηνη εκπαίδευση. Συνεπώς, η περιοχή Μοναστηράκι – Θύρρειο με πάνω από 2.500 κατοίκους – συν τους παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες – θα μείνει για σχεδόν μισό χρόνο χωρίς γιατρό.
Το πρόβλημα με τη στελέχωση του Κ.Υ. όμως, εμφανίζεται με τον πλέον παράδοξο τρόπο στην περίπτωση των οδηγών ασθενοφόρου. Το Κ.Υ. πρόσφατα απέκτησε καινούργιο ασθενοφόρο. Όμως ταυτόχρονα 1 οργανική θέση οδηγού αποσπάστηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Έτσι υπάρχει καινούργιο ασθενοφόρο, αλλά ένας μόνο οδηγός! Οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία είναι προφανείς αν πάρουμε υπόψη μας ότι το Κ.Υ. καλύπτει ένα οδικό άξονα με πολλή κίνηση, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και πολλά ατυχήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
• Θα προχωρήσει επιτέλους το Υπουργείο σε πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, άμεσα;
• Θα φροντίσει ώστε οι αγροτικοί γιατροί να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους χωρίς να διακόπτεται η παροχή υπηρεσιών υγείας;

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Κώστας Αλυσανδράκης
Μπάμπης Χαραλάμπους