«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν. ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ
(Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.)
Στοά Τσιριγώτη & Κάνιγγος (Α΄όροφος)
Ιωάννινα -Τ.Κ. 45444
Τηλ. & Φαξ 2651-0 -64990
Ιωάννινα: 31-7-2009
Aριθμ.Πρωτ. 370

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν. ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Με έγγραφό του – που απευθύνεται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Ε.Ε. και τους Προέδρους των Ομοσπονδιών – το Προεδρείο της Ε.Σ.Ε.Ε., στις 28/7/2009, ζήτησε προτάσεις, θέσεις, παρατηρήσεις, σκέψεις κ.α. για το θέμα του υπαίθριου εμπορίου, μέχρι τις 30/7/2009 και ώρα 14:00.
Α/ Πριν από όλα, πρέπει εισαγωγικά να αποσαφηνιστούν ορισμένα πράγματα:
• Δεν γνωρίζουμε τι ισχύει στις άλλες Ομοσπονδίες ή και Συλλόγους αλλά στην Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν. δεν υφίσταται Προεδρείο, υπό την έννοια του οργάνου με αρμοδιότητες, πολύ δε περισσότερο, δεν υπάρχει εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο - ο οποίος απλώς είναι συντονιστής και εκφραστής των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των ολομελειών του Διοικητικού Συμβουλίου. Άρα οι απόψεις που παρακάτω θα εκτεθούν αποτελούν θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν.
• Αποτελεί πρόκληση και υποκρισία, να ζητά το προεδρείο της Ε.Σ.Ε.Ε. προτάσεις για ένα κορυφαίο, διαχρονικό, πρόβλημα, όταν αδιαφορεί σε παρεμβάσεις και καταγγελίες συνδικαλιστικών οργάνων, εδώ και χρόνια, όπως και στις θέσεις που προβάλουν. Όταν, μόλις στις 27/7/2009, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ, απέφυγε την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του συγκεκριμένου θέματος, απέκλεισε την ψηφοφορία επί των προτάσεων της Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν., διέκοψε τη συνεδρίαση και έκλεισε βοναπαρτικά την καταγραφή των πρακτικών.
Β/ Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα:
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ΒορειοΔυτικής Ελλάδας και Νήσων διαπιστώνει ότι:
1. Η συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί κι όχι μόνο στους κανόνες που διέπουν το υπαίθριο εμπόριο και η αποσπασματική αντιμετώπισή του από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι προϊόν λαθεμένων εκτιμήσεων κι έλλειψη γνώσης της πραγματικότητας, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής επιλογής.
2. Η έλλειψη συγκεκριμένων θέσεων για τη δημιουργία ενός πάγιου πλαισίου διεκδικήσεων από την πλευρά της Ε.Σ.Ε.Ε. και οι ατέρμονες διάλογοι με την ηγεσία του υπουργείου υπονομεύουν, σταθερά, τα συμφέροντα των εμπόρων της χώρας κι οδηγούν σε πρωτοφανή εξάπλωση κάθε μορφής υπαίθριου εμπορίου και στη σταδιακή γιγάντωση και νομιμοποίηση κάθε παράνομης εμπορικής δραστηριότητας.
3. Το υπαίθριο εμπόριο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν σταθερή εμπορική εργασία ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ούτε σαν διέξοδος από την ανεργία, πόσο μάλλον σαν πεδίο μικροπολιτικής των κυβερνήσεων. Για τους ανθρώπους αυτούς, είναι ευθύνη της κοινωνικής κρατικής πολιτικής, η ανακούφισή τους κι όχι ο εμπαιγμός τους με τέτοιου είδους «χρυσοτυλιγμένες καραμέλες».
4. Πρέπει να κατατεθούν προτάσεις με γνώμονα τις σύγχρονες εξελίξεις και παραβλέποντας το πλήθος των τροπολογιών που κατά καιρούς μικροκομματικά επιστρατεύονται για να ανατρέψουν προηγούμενους, ασαφείς νόμους διευρύνοντας βεβαίως την ασάφεια.
5. Η γνωστοποίηση των θέσεων της Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν. για το υπαίθριο εμπόριο γίνεται δημόσια, προς τους Εμπορικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και κάθε αρμόδιο ή ενδιαφερόμενο λόγω του ό,τι δεν έχει – η Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν. - καμία εμπιστοσύνη στο Προεδρείο της Ε.Σ.Ε.Ε., ασφαλώς και για την επικείμενη συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, οι θέσεις μας για το υπαίθριο εμπόριο:
Λαϊκές αγορές:
• Να επιτρέπεται η πώληση πρωτογενών αγαθών, γης και θάλασσας, αποκλειστικά και μόνο από παραγωγούς. Κατάργηση του δικαιώματος απόκτησης αδειών από τις υπόλοιπες κατηγορίες που προβλέπεται ( ανέργους, πολύτεκνους, παλιννοστούντες κλπ. ) κι ειδικότερα, κατάργηση κάθε επαγγελματικής άδειας πωλητή λαϊκών αγορών. Οι χορηγούμενες άδειες στους παραγωγούς να αφορούν μόνο τον οικείο νομό. Απαγόρευση πώλησης λοιπών αγαθών.
Πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο:
• Να επιτρέπεται η πώληση πρωτογενών αγαθών από τους παραγωγούς, σε σημεία που βρίσκονται έξω από τα όρια των πόλεων και σε χωριά, όπου δεν υπάρχει στεγασμένο εμπόριο των αντίστοιχων ειδών.
Υπαίθριο στάσιμο εμπόριο:
• Κατάργηση κάθε σχετικής διάταξης. Το στάσιμο εμπόριο να μετατραπεί σε στεγασμένο.
Εμποροπανηγύρεις – παζάρια:
• Ως αναχρονιστικός θεσμός, πρέπει να καταργηθεί. Ο τρόπος που, κατά βάση διοργανώνονται εμπίπτει στις διατάξεις περί παραεμπορίου. Συνέχιση των παραδοσιακών εμποροπανηγύρεων (όσες λειτουργούν επί τριακονταετία, αδιάλειπτα) μια φορά το χρόνο, διάρκειας 2 ημερών και απαγόρευση τέλεσης όλων των υπολοίπων. Κατάργηση των χριστουγεννιάτικων, πασχαλινών και κάθε είδους, κυριακάτικων αγορών. Το στεγασμένο εμπόριο υπερκαλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών.
Υπεύθυνη αρχή τήρησης της τάξης, σε ό,τι αφορά στο υπαίθριο εμπόριο, να είναι η Αστυνομία, η οποία να παρεμβαίνει, ακόμη και με απλή καταγγελία του όποιου ενδιαφερόμενου φορέα.
Οι Δήμοι να απαλλαχθούν, αφού η εμπειρία απέδειξε πως η ανάμιξή τους πολλαπλασίασε τα προβλήματα στην τήρηση των έστω κι ασαφών διαταγμάτων, ενώ η ατιμωρησία που ουσιαστικά προβλέπεται στις παραβάσεις καθήκοντος, στις οποίες υποπίπτουν, αύξησε δραματικά τα περιστατικά εξόφθαλμων παρανομιών.
Εκτός κι αν υπάρξει διάταξη που, ρητά, ποινικοποιήσει τις παραβάσεις σε θέματα υπαίθριου εμπορίου, για όσους παρανομούν ή δεν φροντίζουν για την εφαρμογή του νόμου.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν.

Υ.Γ. Ο τζίρος στην Ελλάδα, από το παραεμπόριο, χωρίς να υπολογίζεται η πορνεία, η εμπορεία ναρκωτικών και όπλων, ανέρχεται σε πολλά δις €. Αυτά τα χρήματα τα έχει απόλυτη ανάγκη το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο των μικρών και αυτοαπασχολούμενων.