«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ - Μαθήματα σχολικού προσανατολισμού

Μαθήματα σχολικού προσανατολισμού

Σπουδάζεις νοσηλευτής, γιατρός ή κάτι σχετικό με την υγεία και βρίσκεσαι σε δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο για να προσφέρεις αυτά που έμαθες. Αν δεν είσαι μέρος του συστήματος ή κάποιο αγαπημένο παιδί βουλευτή της περιοχής σου για να βολευτείς κάπου και να μην σε πολύ ενοχλούν βρίσκεσαι συνεχώς στο μάτι του κυκλώνα. Νύχτα, αργίες, οφειλόμενα ρεπό ατέλειωτη εργασία γιατί δεν βγαίνουν οι βάρδιες σου λένε. Ενίοτε εισπράττεις βρισιές και προπηλακισμούς από κόσμο που και αυτός έχει τα δίκια του και ταλαιπωρείται αλλά εσένα έχει μπροστά του και είναι πιο εύκολο να τα βάλει μαζί σου παρά με αυτούς που έφεραν εδώ τα πράγματα...
Όμως δεν φθάνουν όλα αυτά, υπάρχουν χρονιές που τρως φέσια για την υπερωριακή σου απασχόληση γιατί  πάλι δεν φθάνουν τα λεφτά. Έρχεται όμως ο καιρός της πανδημίας και ξαφνικά γίνεσαι ήρωας, οπλαρχηγός και μπουρλοτιέρης. Εισπράττεις από τη γυναίκα του πρωθυπουργού άφθονα παλαμάκια όπου μπερδεύοντας το ρόλο της νομίζει ότι είναι animateur σε τηλεοπτική εκπομπή και καλεί τους θεατές του σόου να χειροκροτήσουν. Την ίδια στιγμή κόμματα που είχαν την εξουσία πριν από λίγα χρόνια και σε είχαν γραμμένο και αυτά, φέρνουν στη βουλή νομοθετική ρύθμιση για να σε εντάξουν στα βαρέα και ανθυγιεινά αλλά εκεί η κυβέρνηση δεν σηκώνει αστεία και την αποσύρει πάραυτα. Είπαμε εξάλλου ότι  είσαι ήρωας και για αυτό μπορείς να δουλεύεις μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αν όμως αρρωστήσεις από αυτόν τον καταραμένο ιό και λείπουν αναπνευστήρες και είσαι 65 και πάνω, παρότι θεωρήσε από τους κρατούντες ικανός για εργασία δεν θα θεωρήσε ικανός για διασωλήνωση. Παράδοξο σου ακούγεται ε; Μην ανησυχείς υπάρχουν και άλλα. Για αυτό πρέπει να διαλέξεις σωστά το επάγγελμα που θα κάνεις και να αποφύγεις τέτοιες κακοτοπιές.

Αν αντί λοιπόν για γιατρός και νοσηλευτής γινόσουν καναλάρχης τηλεοπτικού μέσου πανελλαδικής εμβέλειας θα μπορούσες να μην πληρώσεις τη δόση που οφείλεις στην πολιτεία που είναι κάτι εκατομμύρια για το 2020, ενώ ταυτόχρονα θα μπορείς να εισπράξεις κάποια από τα εκατομμύρια που μοιράζει η κυβέρνηση για να παίζουν τα τηλεοπτικά σποτ του ΕΟΔΥ που έπρεπε κατά τα άλλα  να προβάλλονται τζάμπα.

 Άλλο επάγγελμα επικερδές, αυτό του εθνικού εργολάβου. Φτιάχνεις ένα δρόμο και αν μειώνεται η κίνηση των αυτοκινήτων άρα και τα έσοδα από τα διόδια μην ανησυχείς εδώ είναι οι άριστοι να σου τα ακουμπήσουν χονδρά, σάμπως δικά τους είναι;

 Θα μπορούσες επίσης γιατρέ μου να γίνεις κλινικαρχης ή ιδιοκτήτης κάποιου μεγάλου διαγνωστικού κέντρου και να τσαλαβουτήσεις και εσύ στη γούρνα με τα 30 μύρια.

Αν δεν σου άρεσε τίποτα από τα παραπάνω άνοιξε ένα κέντρο κατάρτισης όπου θα κληθείς να καταρτίσεις ιδιώτες γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους μαθαίνοντας τους  πως θα μπαίνουν στο ίντερνετ και στα social media. Εκεί να δεις λεφτά με το τσουβάλι.

Αν σου αρέσει τέλος η θάλασσα θα μπορούσες να γίνεις εφοπλιστής που δεν θα πλήρωνες ποτέ σου φόρο, ενώ αν πέταγες κανένα ξεροκόμματο για μάσκες και αναπνευστήρες θα γινόσουν μέχρι και εθνικός ευεργέτης. Άσε που δεν χρειάζεται να σκας για το κακομαθημένο κανακάρη σου που ενώ έσπασε την καραντίνα και ταξίδεψε σε νησί διασπείροντας σε πόσους άραγε τον ιό, όταν αρρωστήσει θα σηκωθεί ένα super puma και θα στον φέρει πίσω.

Βλέπεις λοιπόν πόσο σοβαρά πρέπει να παίρνει κανείς το μέλλον του κάνοντας τις σωστές επιλογές.

Εγώ σου τα' πα και νίπτω πλέον τας χείρας μου, πολύ σχολαστικά.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ