«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΊΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές

Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές!

   Όσοι συγκεντρώθηκαν χτες στην Πύλη της Εξόδου, πρωτοστατούντος του Δημάρχου και την έκλεισαν με …απορριματοφόρα, προφανώς για να μη μπορέσουν να περάσουν τα «ανθρώπινα απορρίμματα» μέσα στην .. «Ιεράν Πόλιν», δηλαδή οι κατατρεγμένοι και τα θύματα των πολέμων και της άγριας κοινωνικής εκμετάλλευσης που ασταμάτητα προκαλούν σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι σύμμαχοι και προστάτες μας, καμώνονται πως ξεχνούν τα εξής:

·         Ότι τους πρόσφυγες τους δημιουργούν οι πόλεμοι που γίνονται από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών και του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.
·         Ότι οι πρόσφυγες, πιο συγκεκριμένα, είναι αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - συμμαχίες (Ρωσίας-Κίνας κ.α.).
·         Ότι οι απόψεις που ακούγονται περί «αλλοίωσης της ταυτότητας του πληθυσμού», από πρόσφυγες και μετανάστες ότι είναι «στίγμα για την περιοχή μας, ότι θα γίνουν «τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη», όπως απέδειξε η απτή πραγματικότητα της φιλοξενίας τους στο Μεσολόγγι, απορρέουν μόνο και μόνο από καθαρά ρατσιστικά κίνητρα.
·         Ότι όσοι μιλάνε περί «παράνομων» και «λαθρομεταναστών» παραβλέπουν, ότι πίσω από τους οικονομικούς μετανάστες βρίσκεται η άγρια εκμετάλλευση των πόρων και της εργασίας στις χώρες τους, που αναλογικό μερίδιο παίρνουν και κάποιοι ελληνικοί μονοπωλιακοί όμιλοι. Ειδικότερα στις χώρες της Αφρικής, η εκμετάλλευση με την υποκίνηση και στήριξη εμφυλίων πολέμων, έχει πάρει τη μορφή γενοκτονίας.
·         Ότι για τους χιλιάδες Έλληνες, που έγιναν οικονομικοί μετανάστες, τα τελευταία χρόνια, ευθύνεται το σύστημα που με φανατισμό υπηρετούν και οι πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που ευλαβικός υποστηριχτής τους ήταν και είναι ο νυν δήμαρχος και οι συνοδοιπόροι του.
·         ‘Οτι όποιος λέει «δεν θέλω τους πρόσφυγες», πρέπει να λέει πρώτα «δεν θέλω η χώρα μου να συμμετέχει στον πόλεμο, που δημιουργεί πρόσφυγες», «δεν θέλω να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες και να δημιουργεί συνεχώς νέους μετανάστες». Ούτε να στηρίζει και να ψηφίζει αυτούς που με νύχια και δόντια εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές.
·         Ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά να πάει στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Είναι χιλιάδες τα ασυνόδευτα παιδιά, και οι οικογένειες που τους στερούν το δικαίωμα να επανενωθούν. Και οι χιλιάδες που είναι στοιβαγμένοι στα νησιά, για όσο διάστημα βρίσκονται στην Ελλάδα, πρέπει να μεταφερθούν στη ηπειρωτική χώρα, να διαμείνουν σε χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ζουν αξιοπρεπώς με εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι σε κλειστές δομές τύπου Μόριας ή σαν αυτές που θέλουν να δημιουργήσουν στον Άγριλο Αμφιλοχίας.
·         Ότι ενάντια στην μεταφορά των προσφύγων στη χώρες προορισμού τους, είναι οι Συμφωνίες του Δουβλίνου, η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που τις στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.
·         Ότι οι ανησυχίες και επιφυλάξεις των συμπολιτών μας λόγω και της πανδημίας ας μην επιτρέψουμε να εμποτιστούν με ρατσιστικό μίσος κατά ταλαίπωρων, μεγάλων και παιδιών. Κανείς δεν θαλασσοπνίγεται με τα μωρά του με τη θέλησή του. Δεν είναι εισβολείς, ούτε τουρίστες!
Κύριε δήμαρχε μη κάνετε πως ξεχνάτε,
στην πόλη της Ελευθερίας κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης της και οι κυνηγημένοι και κατατρεγμένοι όπου γης έχουν το δικαίωμα να βρουν μια φιλόξενη γωνιά σ΄ αυτήν. Εσείς δεν  έχετε κανένα δικαίωμα να δυσφημείτε και να ντροπιάζετε με τις πράξεις σας στο Πανελλήνιο την πόλη μας και τον αγώνα των Ελεύθερων Πολιορκημένων που τον έδωσαν μαζί, καταπιεσμένοι άνθρωποι κάθε ράτσας και φυλής.
Τιμώντας αληθινά τους προγόνους μας δεν σταματάμε να παλεύουμε και να απαιτούμε:
§  Να εξασφαλιστούν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου, για όσους πρόσφυγες και μετανάστες είναι ήδη στη χώρα μας, ώστε να εξετάζονται και να φεύγουν άμεσα για τις χώρες του πραγματικού προορισμού τους παράλληλα με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
§  Να κλείσουν όλα τα hot spots και να δημιουργηθούν δημόσιοι, ανοιχτοί και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.
§  Να μπορούν να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους απευθείας χωρίς να περνάνε αναγκαστικά από την Ελλάδα πράγμα το οποίο απαιτεί ακύρωση των συμφωνιών του Δουβλίνου.
§  Να εξασφαλιστεί πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβολιασμός για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες».


Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιερής Πόλης Μεσολογγίου
Μεσολόγγι 23-4-2020

***

«Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί»
Ο Δήμος Μεσολογγίου από κοινού με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης, οργάνωσαν χθες το βράδυ 22-04-2020, το κλείσιμο της ιστορικής Πύλης με μηχανήματα του Δήμου, προκειμένου να εμποδίσουν την «εισβολή» στην Ιερή Πόλη «των εχθρών». Ποιοι είναι όμως αυτοί οι εχθροί; Οι κατατρεγμένοι από τους πολέμους και διωγμένοι από τις πατρίδες τους άνδρες, γυναίκες και παιδιά;
Υπήρξε πληροφορία, πως θα έρθουν 250 μετανάστες και θα εγκατασταθούν στο ξενοδοχείο LIBERTY. Αυτό κατά τους διοργανωτές, θα ήταν μεγάλο πλήγμα, τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος μαζί με τον εμπορικό σύλλογο, κάνουν μεγάλη προσπάθεια, να ανορθώσουν την τοπική οικονομία, όπως ισχυρίζονται! Η πληροφορία όμως, πως η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει ένα νέο απάνθρωπο hot spot τύπου Μόριας, για τους πρόσφυγες στον Άγριλο Αμφιλοχίας, δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν από τους ανωτέρω.
Ο ίδιος έχω ζήσει το δράμα των ομοεθνών μας Ελληνοκυπρίων προσφύγων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και διατηρώ άσβεστες τις εικόνες του κατατρεγμού, των κακουχιών και της ταλαιπωρίας τους. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν κάνουν τουρισμό! Είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι από τις εστίες τους, θύματα των πολέμων που κάνουν στις πατρίδες τους, οι ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, στο όνομα των ανταγωνισμών τους με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα κλπ) και βεβαίως με τη συμμετοχή της Ελλάδας!
Οι εικόνες που αντικρίσαμε στην Ιστορική Πύλη του ηρωικού Μεσολογγίου δεν «περιποιούν τιμήν» για κανέναν μας. «Πολλώ δε μάλλον», όταν επικεφαλής είναι η Δημοτική Αρχή!
Να μην επιτρέψουμε «το Λίκνο της Ελευθερίας», να καταστεί βάθρο και εφαλτήριο εξόρμησης αναχρονιστικών, σκοταδιστικών και φασιστικών προθέσεων, αντιλήψεων και πρακτικών. Οι πρόσφυγες και μετανάστες δικαιούνται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και εκπαίδευσης, με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών. Ο Δήμος και η Περιφέρεια, έχουν ευθύνη να βρουν τον κατάλληλο χώρο για τη στέγασή τους και όχι να υποκινούν τον διωγμό τους. Όσο για την τοπική οικονομία, έχουν φροντίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΕ με τις ελληνικές κυβερνήσεις για την «ανόρθωσή της»!
Αυτό το γνωρίζουν και το έχουν νιώσει καλά οι επαγγελματίες της πόλης με και χωρίς πρόσφυγες!!!
                                                                                 Κ. Δρόσος
                                                               Παρασημοφορημένος με το Μετάλλιο
                                                     «εξαιρέτων πράξεων», για την προσφορά του κατά
                                                      τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
                                                        το 1974.