«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗ.ΠΑ.Κ Οδοντιάτρων - ΚΕΚ, Κολέγια και «Κολεγιές»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗ.ΠΑ.Κ Οδοντιάτρων

ΚΕΚ, Κολέγια και «Κολεγιές»
Με αφορμή την τρέχουσα συζήτηση γύρω από το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης και των ΚΕΚ, έχει σημασία να καταγραφεί πως η συγκεκριμένη μορφή δήθεν «εκπαιδευτικής» κατάρτισης αποτελεί αμαρτία πολλών ετών, που κορυφώθηκε στα χρόνια της κρίσης για να ταϊστούν διάφοροι μεσάζοντες και τρωκτικά.
Πρέπει να τονιστεί πως από τα προκλητικά ποσά που ακούγονται σήμερα, αρκετά εκατομμύρια πέρα από τα ΚΕΚ και άλλους διάφορους μεσάζοντες κατευθύνονται σε συλλόγους, εργοδοτικές ενώσεις και φυσικά στη ΓΣΕΕ που πρωτοστατεί σε υποτιθέμενα προγράμματα κατάρτισης, αλλά και σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις που βρίσκονται στο προεδρείο της. Άλλωστε υπάρχουν ανοιχτές υποθέσεις για διερεύνηση.
Σαν ΔΗΠΑΚ Οδοντιάτρων είχαμε προειδοποιήσει, απαιτώντας...
εν μέσω πανδημίας, μέτρα στήριξης  για τον κλάδο μας αλλά και για όλους τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, που βέβαια αγανακτούν ακούγοντας ότι ενώ αυτοί θα έπαιρναν 600 ευρώ, ψίχουλα δηλαδή, απ' την άλλη βλέπουν να μετατρέπονται σε «πελατεία» για τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ και των κολεγίων, που θα αναλάμβαναν με το αζημίωτο την «εκπαίδευσή τους», αποκομίζοντας τη μερίδα του λέοντος (πάνω από 80 εκατ. ευρώ, το 40% δηλαδή του συνολικού ποσού). Κι όλα αυτά όταν:
·           Έχουν χτυπηθεί απανωτά από την προηγούμενη οικονομική κρίση.
·           Έχουν να πληρώσουν Ταμεία, διακανονισμούς χρεών, φόρους επιτηδεύματος και άλλους, ενοίκια επαγγελματικής στέγης κ.λπ.
·           Περιμένουν με αγωνία το «μετά», το τι θα ακολουθήσει μετά την πανδημία και πώς θα ξαναμπούνε σε ένα νέο κύκλο κρίσης και ανασφάλειας.
Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα «κοράκια» που έπεσαν στο ψητό των εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα μοιράζονταν τα voucher της τηλεκατάρτισης, πρωτοστατούν και φιγουράρουν: το Κέντρο Κατάρτισης της Alpha Bank, διάφορα ονομαστά ΙΕΚ («ΑΚΜΗ» κ.ά.), η Ελληνοαμερικανική Ένωση(!) και κάθε τέτοιου τύπου ΚΕΚ, πιστοποιημένο από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, εμπλεκόμενο με κάποιον μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο.
Τράπεζες και όμιλοι, μανούλες πια στο μοίρασμα τέτοιων «επιταγών» ελεημοσύνης προς ανέργους και άλλες κατηγορίες, έχουν βρει το κόλπο εδώ και χρόνια: Με το μεσοπρόθεσμο νομικό πλαίσιο του 2012 ιδρύουν ένα Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και γίνονται ιδιωτικοί πάροχοι της λεγόμενης «μη τυπικής Εκπαίδευσης».
Έτσι μπορούν να κερδοσκοπούν πουλώντας εκπαιδευτικά προϊόντα, πιστοποιήσεις, καταρτίσεις και κάθε είδους «προσόντα», απευθυνόμενοι σε νέους κυρίως ανθρώπους που ζητούν απεγνωσμένα λύσεις για να διαχειριστούν την ανεργία, την αναδουλειά και την εργασιακή περιπλάνηση...
 Με τον μανδύα της διαφάνειας, «ροκανίζονται» από ΚΕΚ, σχολάρχες και λοιπά αρπακτικά τεράστια ποσά, αντί να εντάσσονται όλα αυτά τα λεφτά, των κοινοτικών και λοιπών προγραμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό και να δίνονται εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές λαϊκές ανάγκες, για την προστασία των ανέργων και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις.  
Βέβαια μπορεί το «θέατρο σκιών» με την τηλεκατάρτιση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων να έλαβε (προσωρινά) τέλος με την αναστολή του προγράμματος, οι ευθύνες όμως της κυβέρνησης  δεν παραγράφονται. Ούτε και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει «παιχνίδια» στις πλάτες χιλιάδων επιστημόνων που βιοπορίζονται από τη δουλειά τους.
·         Απ' τη μια η Ν.Δ. που επέλεξε να εξαιρέσει τους επιστήμονες ακόμα και από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, δίνοντάς τους να... φάνε κουπόνια τηλεκατάρτισης, εξυπηρετούσε τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν πληθύνει και γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια με τη βούλα της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων. Άλλωστε τόσες μέρες που βοούσε ο τόπος για τα μαργαριτάρια της τηλεκατάρτισης, η κυβέρνηση αγνοούσε επιδεικτικά τις Επιτροπές Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που ζητούσαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
·         Απ' την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, που «αρίστευσε» σαν κυβέρνηση και στα εν λόγω προγράμματα, αλλά και στις αντιασφαλιστικές ανατροπές σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Γι' αυτό είναι προκλητική η προσπάθεια που κάνει τώρα να φανεί δικαιωμένος από την αντιπολίτευση στα voucher της Ν.Δ. και ως «προστάτης» τάχα των επιστημόνων από «την αδιαφορία της κυβέρνησης και τον εξευτελισμό».
Όσο υπάρχουν επιχειρήσεις, είτε μέσω ΕΣΠΑ και άλλων τέτοιων προγραμμάτων, που τα «τρέχουν» όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, είτε απευθείας, η μερίδα του λέοντος θα καταλήγει στα νύχια τους. Η αναστολή των προγραμμάτων αυτών δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πολιτική τους. Στην τσέπη μας άλλωστε πάλι τα ψίχουλα των 600 ευρώ θα καταλήγουν, ενώ οι εν λόγω «εκπαιδευτές» θα κερδοσκοπούν με άλλα αντίστοιχα προγράμματα επιδότησης της ανεργίας, «επιταγών» εργασίας που δεν καταλήγουν ποτέ στον εργαζόμενο.
Σε αυτές τις συνθήκες οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες  μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε σιωπηλοί. Παλεύουμε και ταυτόχρονα βγάζουμε συμπεράσματα για να τα αξιοποιήσουμε εδώ και τώρα, και στις μέρες που έρχονται, στις μέρες που πάλι θα περιμένουν να απλώσουμε το χέρι για να μοιράσουν υποσχέσεις και ψίχουλα για ανακίνηση της οικονομίας, την ίδια στιγμή που θα μοιράζουν κέρδη, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Διαθέτουμε πλέον πείρα.
Συμπορευόμαστε  με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για άμεσα  μέτρα ανακούφισης, για να μην πληρώσουμε πάλι τα σπασμένα και της κρίσης.
                                                                       Αγρίνιο 24 Απρίλη 2020
                                                                                 ΔΗ.ΠΑ.Κ. Οδοντιάτρων