«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Για την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

ΠΑΡΑΚΕΥΗ 1Η ΜΑΗ

Εργαζόμενοι-ες νέοι-ες η Πρωτομαγιά είναι ημέρα πάλης των λαών όλου του κόσμου, παγκόσμιο σύμβολο της εργατικής τάξης του παγκόσμιου προλεταριάτου. Αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, από την ηρωική εξέγερση του Σικάγου και την κατάκτηση τότε του οκτάωρου, ημέρα απεργίας και αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, για νέες κατακτήσεις και...
δικαιώματα. Ενάντια στην φτώχεια και την εκμετάλλευση, για την υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ξεριζωμού, της μετανάστευσης, της φτώχειας και της υποδούλωσης των λαών. Όχι στην απαξίωση για μεταφορά του εορτασμού από την κυβέρνηση  για της 9 Μάη .
 Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, με απόλιες σε ανθρώπινες ζωές, περιορισμούς κυκλοφορίας, κλείσιμο καταστημάτων και μικρών επιχειρήσεων. Γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ηρωική προσπάθεια στα νοσοκομεία με τις ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, με ελλείψεις σε τεστ για τον κορονοϊό, με ελλείψεις  σε μάσκες και στολές  ,με  περιορισμένο αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας,εικόνα που βγάζει στην επιφάνεια όλη τη γύμνια του συστήματος υγείας στην χώρα μας αλλά και διεθνώς όπως ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστή στις εντολές των αφεντικών της κεφαλαίου και ΕΕ μοιράζει μέτρα περιορισμού αλλά και ενίσχυσης στον πληττόμενο λαό. Από τα δις που μοιράζονται ελάχιστα πηγαίνουν στους φτωχούς εργαζόμενους και επαγγελματοβιοτέχνες, για άλλους 800 ευρώ επίδομα και για άλλους 400 ενώ μεγάλο ποσοστό μένει χωρίς καμία βοήθεια. Αντίθετα ενισχύονται οι μεγάλες επιχειρήσεις στο όνομα της ανάπτυξης .Ο Μητσοτάκης πήρε πίσω την απόφαση Βρούτση για το πρόγραμμα κατάρτισης των επιστημόνων προλαβαίνοντας το σκάνδαλο αρπαγής 85 εκατομμυρίων  με το πρόγραμμα voucher.  Στην ιδιά κατεύθυνση και η ΕΕ δίνοντας μικρή ενίσχυση στα κράτη για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
Όταν ξεπεραστεί η κρίση πάλι οι ίδιοι οι λαοί θα πληρώσουν τον λογαριασμό με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια, οι πλούσιοι θα βγουν για άλλη μια φορά κερδισμένοι παίρνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης και στο τέλος να μην πληρώνουν τίποτα.
Πολλά από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης  θα επιδιωχθεί να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας. Οι απολύσεις των εργαζόμενων χωρίς αποζημιώσεις είναι ένα μέτρο που πάντα ήταν μέρος της ατζέντας τους όπως και η απαγόρευση των συναθροίσεων, η κατάργηση των συγκεντρώσεων, η μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων που πάλευε το εργατικό κίνημα για την επαναφορά τους.
Για τους πληττόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν υπάρχει ακόμη κανένα μετρο στήριξης την ώρα που παραγωγή μένει αδιάθετη και σαπίζει στα χωράφια. Οι κτηνοτρόφοι είδαν τα αρνιά τους να μένουν απούλητα την περίοδο του Πάσχα η να πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Τα 800 ευρώ για τα μαγαζιά του επισιτισμού, τις καφετέριες, καφενεία, ουζερί κ.α. αποτελεί συμβολικό ποσό ενίσχυσης την στιγμή που για πολλούς τα έξοδά τους περνούν τα 3000 ευρώ το μήνα και έχουν φτάσει σε σημείο χρεωκοπίας των επιχειρήσεων τους.
Η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ συναινεί στην πολιτική της κυβέρνησης στον τρόπο στήριξης των πληττόμενων. Οι δηλώσεις πρώην υπουργών και βουλευτών ότι θα λογαριαστούμε αργότερα μετά το τέλος της κρίσης είναι αποκαλυπτική για το ρόλο τους.
1)  Η κρίση της πανδημίας  για μας δεν πρέπει να αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία επίθεσης στον λαό και στα εργατικά δικαιώματα. Μια ευκαιρία  ανακατανομής του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου ης βάρος μας.
2) Πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας με αύξηση των εντατικών μονάδων θεραπείας, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Αυξήσεις στους μισθούς  όλου του προσωπικού που εργάζεται στα νοσοκομεία και ειδικό επίδομα επικινδυνότητας. Μαζικά δωρεάν τεστ για τον κορονοιό με βάση και τα αιτήματα ΟΕΝΓΕ
3) Μέτρα στήριξης  των φτωχών απόρων του ΚΕΑ και των ανέργων με καταβολή του επιδόματος και σε αυτούς. Δεν μπορεί να αποκλείονται κοινωνικές ομάδες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας με βάση το εκκαθαριστικό της εφορίας. Επίδομα οικονομικής ενύσχισης αγροτών και κτηνοτρόφων.
4) Να σταματήσουν οριστικά  οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας. Καμία διακοπή ρεύματος και νερού και επανασύνδεση σε όσα έχουν διακοπεί.

Μπορεί οι απεργιακές συγκεντρώσεις  της Πρωτομαγιάς να είναι μικρής έκτασης ή συμβολικές, λόγω των απαγορεύσεων μετάδοσης της πανδημίας. Δεν υποχωρούμε και ο αγώνας συνεχίζεται.
Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΕΡΓΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ