«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκο Παπαναστάση, πραγματοποίησε συναντήσεις με τις Διοικήσεις και τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, την Τετάρτη 15 Απριλίου.

        Στις συναντήσεις συμμετείχαν αντίστοιχα, ο Τίμος Παπανικολάου, δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Θύμιος Γερολυμάτος, δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»...

        Στο Αγρίνιο έγινε συνάντηση με τη Διοίκηση του Γ.Ν. Αγρινίου και με αντιπροσωπεία των εργαζομένων από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας και το Σωματείο Εργαζομένων.
        Εκφράστηκε η σοβαρή ανησυχία του Κόμματος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΓΝΑ όπου και καλείται να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες από την πανδημία του κορονοϊού.
        Έγινε ενημέρωση από τη Διοίκηση με βάση τα μέτρα που έχει προωθήσει το Υπουργείο και η 6η ΥΠΕ και τις απαιτήσεις που έχει απευθύνει το ΓΝΑ και ποια είναι η κατάσταση μέχρι στιγμής. Έχουν εγκριθεί περίπου 40 προσλήψεις επικουρικού (συμβασιούχοι για 2 έτη), νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που βρίσκονται στη φάση τοποθέτησης. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία πρόσληψη ιατρικού δυναμικού.
        Από την ενημέρωση πρόεκυψε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί, μέχρι στιγμής, από το Υπουργείο το σύνολο των κονδυλίων που απαιτούνται για τις 40 προσλήψεις του επικουρικού προσωπικού, έχει εγκριθεί μόνο ένα αρχικό ποσό.
        Από τη συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων αναδείχτηκε η ανησυχία για τη δυνατότητα ανταπόκρισης των υπηρεσιών αν αυξηθεί πολύ η προσέλευση με βάση την υπάρχουσα στελέχωση.
        Τονίστηκε το οξυμένο πρόβλημα στελέχωσης και ανάπτυξης των κλινικών ΜΕΘ με την εικόνα να είναι η εξής:
¾      Υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης 12 κλινών ΜΕΘ στο καινούργιο Νοσοκομείο
¾   Υπήρχε ανάπτυξη εξοπλισμού για 8-9 κλίνες, λόγο όμως της μεγάλης υποστελέχωσης, κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λειτουργούν 4 με 5, όπως και πριν την εκδήλωσης της πανδημίας. Επίσης δεν έχουν εξασφαλιστεί πλήρεις προϋποθέσεις απομόνωσης και φροντίδας, εάν χρειαστεί να διασωληνωθεί ύποπτο κρούσμα.
¾   Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και της Παθολογικής Κλινικής καθώς είναι τα τμήματα πρώτης γραμμής αντιμετώπισης των ύποπτων κρουσμάτων με βασικό πρόβλημα την έλλειψη ιατρικού δυναμικού. Αφού 5 ειδικευμένοι παθολόγοι καλούνται, ένας σε κάθε εφημερία, να καλύπτει τις ανάγκες των κλινικών, του 3ου ορόφου (ύποπτα για COVID-19 περιστατικά), της Π/Θ του 2ου ορόφου (52 κλίνες) και του ΤΕΠ, μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν τώρα χρειάζονται εκπαίδευση.
        Στο Μεσολόγγι τόσο από τη συνάντηση με τη Διοίκηση όσο και με την επαφή με τους εργαζόμενους φανερώθηκαν οι διαχρονικές ελλείψεις, που δεν καλύπτονται με κάποιες λίγες δεκάδες προσλήψεις μέσα και στον κορονοϊό.
        Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου που διέρχονται τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου γιατί είναι κάτι άλλων νομών, επισήμαναν ακόμα, ότι δεν έχουν δωρεάν διέλευση όπως εργαζόμενοι της Αιτωλοακαρνανίας που εργάζονται σε νοσοκομεία της Πάτρας.

        Επίσης τονίστηκε και στα 2 Νοσοκομεία, τα μεγάλα κενά στην ΠΦΥ και την αντιμετώπιση των ασθενών που μένουν σπίτι, αλλά και το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες κατηγορίες ασθενών που χρειάζονται τις υπηρεσίες των Νοσοκομείων (χειρουργεία, καρκινοπαθείς, ευπαθείς ομάδες).
        Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τα μέσα ατομικής προστασίας που δίνονται με το σταγονόμετρο και τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης των υγειονομικών σε ύποπτα κρούσματα.

        Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του Κόμματος για την κατάσταση που διαμορφώνεται, ότι είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών στο χώρο της Υγείας, ότι η κυβέρνηση δε λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη στήριξη και την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ότι προωθεί την πολιτική της εμπορευματοποίησης.
        Κάλεσε τους εργαζόμενους μαζί και με το λαό της περιοχής να διεκδικήσουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ άμεσα προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και όλα τα αιτήματα που θέτει το ταξικό κίνημα της χώρας και οι μαχόμενοι υγειονομικοί.
        Ο Νίκος Παπαναστάσης επιφυλάχθηκε για λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων του Κόμματος για την ενίσχυση των 2 Νοσοκομείων.
ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας