«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΟΑΣ Ν. Αιτ/νίας: Δεν έχουν κάνει κάτι για να μας στηρίξουν. Απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης.

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτ/νίας
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτ/νιας καταγγέλλει για άλλη μια φορά   στους αγρότες και κτηνοτρόφους την κατάσταση που επικρατεί και στο νομό μας. Μαζί με  τα συσσωρευμένα προβλήματα που αναδεικνύουμε συνέχεια , με τις χαμηλές τιμές, το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο,  υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. Σήμερα όμως, υπάρχει, μια καινούργια χειρότερη πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται σε κρίση, όχι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική! Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εξαιρoύνται επιδεκτικά από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού παρόλα αυτά είναι απλόχερη στην επιχορήγηση επιχειρηματικών ομίλων πχ ιχθυοκαλλιέργειες – και συνολικότερα ομίλους της διατροφικής αλυσίδας...
Χρειάζονται Άμεσα μέτρα στήριξης αγροτών - κτηνοτρόφων από την πανδημία του κορονοϊού.
Σε τραγική κατάσταση, βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι   οι μεγαλέμποροι, μπροστά στις γιορτές του Πάσχα, αγοράζουν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές,(αγοράζοντας τα αμνοερίφια μέχρι και κάτω από  4ευρω το κιλό δλδ κάτω από το κόστος παραγωγής)  αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής. Οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες δεν χάνουν την ευκαιρία σε αυτές τις συνθήκες, να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών, συμπιέζοντας τις τιμές παραγωγού, αλλά και εκτοξεύοντας αυτές του καταναλωτή.
Ταυτόχρονα σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί βρώσιμης ελιάς  στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που πωλήθηκε η φετινή σοδειά. Τιμές κάτω από το μισό από την προηγούμενη χρονιά. Η καλαμών με τιμή πέρυσι στα 2 ευρώ, φέτος είναι κάτω από 1 ευρώ .Όσοι παραγωγοί αποθήκευσαν το προϊόν τους σε κάδους, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη τιμή για να επιβιώσουν, αρχικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα καρτέλ των εμπόρων. Τώρα λόγω του κορονοϊού, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση καθώς η απορρόφηση του προϊόντος στην αγορά είναι μηδενική.
Η κυβέρνηση σαν γνήσια θιασώτρια της "αγοράς" τα παραπέμπει όλα στη λειτουργία της αγοράς, την "προσφορά και ζήτηση" και  με αυτό το επιχείρημα δικαιολογείται και η τεράστια αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος του ελληνικού λαού σε μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ. που είναι για την προστασία του. Τώρα λόγω του κορονοϊού ας αναλάβει και την ευθύνη της δυσλειτουργίας της "αγοράς" και να πάρουν μέτρα στήριξης όλων όσοι πλήττονται από τον κορονοϊό και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις.
Δεν έχουν κάνει κάτι για να μας στηρίξουν. Απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης.
Ο καθένας πρέπει να πάρει την ευθύνη του, γιαυτό αύριο  16 Απριλίου στης 10.30 π.μ αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας θα  συναντηθεί με την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας .Όπου θα εκθέσουμε το σύνολο των προβλημάτων και θα απαιτήσουμε να δοθούν λύσεις.

Άμεσα απαιτούμε:
  1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
  2. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  3. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
  4. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
  5. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις - βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
  6. Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
  7. Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
  8. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  9. Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ»
10.   Να εξασφαλιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για την βρώσιμη ελία, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας να εξασφαλιστεί η απορρόφηση της παραγωγής που έχει σταματήσει  λόγω του νέου κορονοϊού.
  1. Να πληρωθούν άμεσα οι καπνοπαραγωγοί της Μακρυνείας με απόφαση του υπουργείου αφού η δικαστική διαμάχη εδώ και 4 χρόνια ανάμεσα σε τράπεζες  καπνική «Μιχαηλίδη» και ομάδες καπνοπαραγωγών δεν έχει τελειωμό αφού πάλι έγινε έφεση της απόφασης που δικαίωνε τους παραγωγούς πριν μερικές μέρες. 
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτ/νίας