«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗ.ΠΑ.Κ Οδοντιάτρων - «Δωράκι» 85 εκατομμυρίων από την κυβέρνηση και στους ομίλους ΚΕΚ - κολεγίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗ.ΠΑ.Κ Οδοντιάτρων



«Δωράκι» 85 εκατομμυρίων από την κυβέρνηση

και στους ομίλους ΚΕΚ - κολεγίων



Την πλήρη επιβεβαίωση των όσων κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή οι Επιτροπές Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, πως η κυβέρνηση αντί να επεκτείνει άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ και στους χτυπημένους από την αναστολή των δραστηριοτήτων αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν «ψίχουλα» σε σχέση με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο, επιδιώκει με το μέτρο του voucher τηλεκατάρτισης ύψους 600 ευρώ να «μπουκώσει» χρήμα στους ομίλους των ιδιωτικών ΚΕΚ - κολεγίων και...
βέβαια να στήσει έναν ακόμα μηχανισμό έμμεσης κρατικής ελάφρυνσης των εργοδοτών για τους μισθούς των εργαζομένων με «μπλοκάκι», που θα πιέζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν δωρεάν και να «πληρώνονται» από τα voucher, δίνει η σχετική απόφαση του υπουργείου που αφορά το πρόγραμμα.

Πρόκειται για την απόφαση με τίτλο «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας για τη συμμετοχή στη δράση: "Ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον Covid-19 που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάσει ΚΑΔ οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών" Αριθ. πρωτ.: 286/02-04-2020», από την οποία προκύπτει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 192.965.940 ευρώ και οι δικαιούχοι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες στους 180.342 άτομα.

 Απ' αυτό, συνάγεται ότι το κόστος ανά «ωφελούμενο» είναι 1.070 ευρώ. Που σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν τα 600 ευρώ, τα υπόλοιπα 470 για κάθε κεφάλι θα πάνε στον μεσάζοντα που θα εμπλακεί στο πρόγραμμα.

 Συνολικά το κέρδος των μεσαζόντων, ΚΕΚ και κολεγίων, μόνο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανέλθει στα 84.760.740 ευρώ!

Να πώς η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, μετά τα «δωράκια» στους κλινικάρχες, στους καναλάρχες, στους εργολάβους των εθνικών οδών, αντί να προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη, με λεφτά του λαού «ταΐζει» τώρα και τους εμπόρους της Κατάρτισης και της Εκπαίδευσης. Μετά λένε προκλητικά ότι δεν έχουν «λεφτόδεντρα» για να καλύψουν τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων που δουλεύουν με τους γνωστούς άθλιους όρους.

        Η εξαίρεση αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων ακόμη κι από αυτό το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ είναι τελείως άδικη κι αδικαιολόγητη, όταν κι αυτοί πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η δε παροχή voucher κατάρτισης συνιστά εμπαιγμό άνευ προηγουμένου.

Σαν ΔΗΠΑΚ Οδοντιάτρων διεκδικούμε-απαιτούμε

για τον κλάδο μας αλλά και για όλους τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες:



§     Άμεσα να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες στις διατάξεις υπέρ των αυτοαπασχολούμενων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, με τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ.

§     Να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση του μήνα Φεβρουαρίου και για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

§     Να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες –που ήδη διογκώνονται – και να γίνει άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

§     Να μη χαθεί καμία ρύθμιση, λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.

§     Άμεσα να προχωρήσει με ευθύνη της κυβέρνησης η προμήθεια υγειονομικού υλικού, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται, με συνέπεια την πλήρη αναστολή της λειτουργίας πολλών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων στην υγεία και στα παραϊατρικά επαγγέλματα.





                                                                                             Αγρίνιο 9 Απρίλη 2020

                                                                                         ΔΗ.ΠΑ.Κ. Οδοντιάτρων