«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ο Καθηγητής Κώστας(Τάκης) Διον. Κορδάτος - Yποψήφιος Πρόεδρος Κοινότητας Καινούργιου

«Αναζητώντας το Καινούργιο!»



Τα δεδομένα για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλάζουν διαρκώς. Οι δήμοι καθημερινά μετατρέπονται σε εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους.Τις περισσότερες φορές δεν παρέχουν ούτε τις στοιχειώδεις υπηρεσίες στους δημότες, ενώ απουσιάζουν ακόμα και σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα! Η κοινωνία της Κοινότητας του Καινούργιου, του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου κάθε μέρα, κάθε ώρα, ζει τα τραγικά αποτελέσματα των αδιεξόδων της κοινωνικής και οικονομική κρίσης της εποχής. Απαξιώνονται αξίες, κατακτήσεις και οράματα χρόνων.

Εδώ και καιρό το Καινούργιο μας αντί να πρωτοπορεί, οπισθοχωρεί. Αντί να εξελίσσεται επιστρέφει στο φτωχό παρελθόν. Αντί να κινητοποιείται, τελματώνει. Αντί να προοδεύει, οπισθοδρομεί. Αντί να σχεδιάζει, «ακολουθεί» την κομματική πεπατημένη, των φαύλων και ευκαιριακών τακτοποιήσεων ημετέρων…   Αντί να ενώνει και να υπερβαίνει τις διαφορές διαιρεί...
 

Τα προβλήματα των κατοίκων αντί να βρίσκουν τις κατάλληλες λύσεις, καθημερινά πολλαπλασιάζονται δραματικά. Παντού φαίνεται η παρακμή και η αδιαφορία σε πολλά επίπεδα. Ταυτόχρονα η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Κοινότητας Καινούργιου έχει μπει στο περιθώριο των εξελίξεων. Η εποχή των κομματικών υποδείξεων στην αυτοδιοίκηση ανήκει στο παρελθόν, το Καινούργιο δεν έχει άλλα περιθώρια για μια ακόμα «χαμένη» τετραετία. 

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση και με την παρότρυνση και στήριξη μεγάλου μέρους συνδημοτών, πήρα την απόφαση, να διεκδικήσω το «αξίωμα» του Προέδρου της Κοινότητας του Καινούργιου στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019.

Μια απόφαση δύσκολη, που πηγάζει όμως από το αμέριστο και διαρκές ενδιαφέρον και την αγάπη μου για το χωριό όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και εργάζομαι για 22 χρόνια ως εκπαιδευτικός στο ΕΠΑΛ Καινούργιου. Με αίσθημα ευθύνης, προχωρώ άμεσα στη συγκρότηση ενός ανοιχτού πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου, χωρίς «παρωπίδες» και χωρίς «δεσμεύσεις» αλλά με αρχές και όραμα για τον τόπο μας.

Δεν υποτιμώ και ούτε απαξιώνω κανέναν συγχωριανό, αλλά δεν μπορώ να σιωπώ σε όλα αυτά που χάνονται καθημερινά για το χωριό μας. Ούτε να κλείνω τα μάτια σε αυτή την αρνητική εικόνα του Καινούργιου που προβληματίζει και μας «πληγώνει» όλους.

Για να είναι κάποιος χρήσιμος και αποτελεσματικός σήμερα στον τόπο του, από το «αλωνάκι» της αυτοδιοίκησης θέλει γνώσεις, εμπειρία, συμμαχίες, αποφασιστικότητα, σεβασμού και αποδοχής καθώς και διαρκή δράση υπέρ των πολλών. Η κωμόπολη του Καινούργιου χρειάζεται σταθερά και αποφασιστικά βήματα προς το μέλλον, από μια ασυμβίβαστη και χρήσιμη Κοινοτική Αρχή.  Η οποία θα σχεδιάζει και θα αποφασίζει πάντα στο «φως» χωρίς ιδιοτέλεια και δεν θα υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ενώ θα λογοδοτεί απ’ ευθείας στους δημότες. Μια πλειοψηφία με καινούργια αντίληψη και πρακτική, που θα αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία, θα δίνει βήμα σε όλους τους φορείς και τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, με στόχευση την ενότητα των Καινουργιωτών για την επίτευξη των κοινών στόχων μας, που είναι η πρόοδος και προκοπή όλων των συγχωριανών.   

Παρά τη γενικευμένη απογοήτευση και την αποστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και ιδίως των νέων στα κοινά, η δικιά μας παρουσία στις κοινοτικές εκλογές του Μαΐου, δίδει εναλλακτική διέξοδο και προοπτική. Επιδιώκουμε να σταθούμε απέναντι στο «δε βαριέσαι», ή στο«σιγά μωρέ μην ασχοληθώ εγώ». Θέλουμε να «ταρακουνήσουμε τα λιμνάζοντα ύδατα» στο τοπικό αυτοδιοικητικό «σκηνικό». Να πούμε σε όλους αυτούς που εξαντλούν όλη την κριτική τους στο καφενείο, ότι ήρθε η ώρα της «έγερσης»!

Δεν πάει άλλο κάποιοι να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς!

Ρίσκο; Κόντρα στο ρεύμα; Ίσως και τα δύο αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή σε όσους θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στην «αναγέννηση» του χωριού και της περιοχής μας συνολικότερα.

Τα παιδιά του χωριού ασφυκτιούν, εγκλωβισμένα στην ανεργία, στην αδράνεια και στην έλλειψη ευκαιριών. Οι περισσότερες οικογένειες ανησυχούν έντονα από την αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα των νέων.

Μαζί με όλους τους δημότες-πολίτες, με τις απαραίτητες συμμαχίες να υπερβούμε το χθες, να ξεπεράσουμε όποιες προσωπικές πικρίες και να τα αλλάξουμε όλα, στον τόπο που Μένουμε και δραστηριοποιούμαστε! Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ με αρμοδιότητες και αποτελεσματικότητα. Δεν θέλουμε μια Κοινότητα «ζητιάνο» στο μοίρασμα της φτώχειας. Δικαιούμαστε όσα διεκδικούμε και αξίζουμε για αυτά που πιστεύουμε. Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, με σύγχρονες και ευέλικτες υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν άμεσα τους πολίτες και θα δίνουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά τους. Με απλούστευση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με πολιτισμό, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα του Καινούργιου και οι αιτίες που τα δημιουργούν.

Η Κοινότητα ως Λαϊκός θεσμός, με προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, μιας νέας τοπικής παραγωγικής οικονομίας και ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μας. Χρειάζονται δουλειές και ευκαιρίες στους νέους για να μην σκορπούν στα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδος και σε νέα μετανάστευση εκτός συνόρων για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Ας «επωφεληθούμε» λοιπόν της ευκαιρίας τώρα με την σχετική «ανεξαρτησία» των Κοινοτήτων, με τις αρμοδιότητες και την απλή αναλογική, που φέρει ο νέος νόμος «Κλεισθένης Ι»..

Υπάρχει ελπίδα; Σίγουρα υπάρχει ελπίδα! Όχι με αόριστους μεταφυσικούς όρους αλλά με ρεαλιστικούς στόχους, με την κοινωνία αρωγό και ιδίως τους νέους ανθρώπους που τους θέλουμε πιο ενεργούς και αποφασιστικούς να υλοποιήσουμε το Νέο Όραμα για την παραμελημένη και σήμερα χέρσα γη των προγόνων μας.

Να φτιάξουμε την καινούργια πόλη της ΒΑ Τριχωνίδας εντός του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου, μαζί στον κοινό τόπο της Παναιτώλιας γης με τις όμορες Κοινότητες. Με σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Τριχωνίδας και του ορεινού όγκου, την ήπια διαχείριση του Περιβάλλοντος και του αστικού τοπίου κ.α. Με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό σε προτεραιότητα, όπως και άλλες κοινωνικές δράσεις φορέων, επαγγελματιών και πολιτών.

Σ’ αυτό τον δρόμο ανυποχώρητα θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω στην υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών για όλους, χωρίς διακρίσεις. Όσοι μας γνωρίζουν, έστω και ελάχιστα, δεν πρέπει να αμφιβάλλουν… Έχουμε δώσει δείγματα γραφής προσωπικά και συλλογικά.



·        Προσκαλώ όλες τις Καινουργιώτισσες και τους Καινουργιώτες σε συμπόρευση για να αφήσουμε το παλιό υπέρ του «καινούργιου»


·        Να ξαναβρούμε τη «χαμένη» Κοινότητα που μας λείπει.

·        Να κάνουμε το Καινούργιο… «Καινούργιο»!

«…γιατί οι άνθρωποι κάνουν τις Κοινότητες!»

ΥΓ.: Θα ακολουθήσουν αναλυτικές ενημερώσεις με τις θέσεις μας σ΄ όλους τους τομείς.



Καινούργιο, Φεβρουάριος 2019



Κορδάτος Διον. Κώστας(Τάκης)  

Υποψήφιος Πρόεδρος Κοινότητας Καινούργιου

Καθηγητής / Μηχανολογίας - ΕΠΑ.Λ Καινουργίου

Αντιπρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας

Πρόεδρος ΠΕΤΕΕΜ

Για επικοινωνία: 6977982673 Cosmote – 6909405878 Wind