«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ανάλυση της μελέτης για το IQOS. Oι νέες συσκευές δεν είναι το ασφαλές υποκατάστατο του καπνίσματος

 της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που τάραξε τα νερά, σχετικά με την βλάβη που προκαλούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι νέες συσκευές θέρμανσης (IQOS) και τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε με χιλιάδες ενδιαφερόμενους που διάβασαν το άρθρο (σε εμάς γύρω στις 100.000) και φυσικά πολλές άλλες χιλιάδες από τις αναδημοσιεύσεις είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί αναγνώστες να θορυβηθούν και να ψάξουν απαντήσεις και διευκρινίσεις...

***
Σχετικά με το θέμα, η κυρία Αγγελική Αγγέλη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικών και Ιατρικών Θεμάτων της Παπαστράτος, θυγατρικής της Philip Morris International στην Ελλάδα, δήλωσε τα εξής:

«Η επιστολή που δημοσιεύτηκε σχετικά με αυτήν την έρευνα στερείται καίριων επιστημονικών πληροφοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα αναφορικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.
Το συμπέρασμα του συγγραφέα της επιστολής, ότι...
τόσο το IQOS όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι το ίδιο τοξικά με τα συμβατικά τσιγάρα, δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τις επιστημονικές αποδείξεις που υπάρχουν διαθέσιμες μέχρι σήμερα και έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη συναίνεση που υπάρχει αναφορικά με αυτά τα προϊόντα από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας, όπως ενδεικτικά της Public Health England. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται, επίσης, σε αντίθεση με τις δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες τόσο της Philip Morris International (ΡΜΙ) όσο και άλλων μελετών από ανεξάρτητους επιστήμονες και κυβερνητικά ερευνητικά κέντρα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Αγγλία και οι Η.Π.Α.
Με τις πληροφορίες που παρέχονται στη δημοσιευμένη επιστολή, δεν είναι εφικτό να αξιολογηθούν με το σωστό τρόπο τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποίησε η εν λόγω έρευνα. Κυρίως, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την πραγματική δοσολογία του καπνού του τσιγάρου ή του αερολύματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή του IQOS, στην οποία εκτέθηκαν τα κύτταρα. Έτσι λοιπόν είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εάν χρησιμοποιήθηκαν ισοδύναμες δοσολογίες, γεγονός το οποίο είναι αναγκαίο για να συγκριθούν επιστημονικά με ακρίβεια τα προϊόντα. Ούτε είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν οι δοσολογίες που χρησιμοποιήθηκαν στο εργαστηριακό πείραμα είναι ανάλογες με αυτές στις οποίες εκτίθεται ένας καπνιστής στην πραγματικότητα. Αναζητούμε άμεσα διευκρινίσεις σε αυτά τα σημεία για να μπορούμε επιστημονικά να απαντήσουμε λεπτομερώς.»


Stefi Sklavounou