«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Γαστροσκόπηση: Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr


Η γαστροσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που επιτρέπει τον έλεγχο του εσωτερικού βλεννογόνου του ανωτέρου πεπτικού συστήματος. Το ανώτερο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει τον οισοφάγο (δηλαδή έναν σωλήνα μεταξύ του στόματος και του στομάχου), το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (δηλαδή το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου).
Η γαστροσκόπηση διακρίνεται σε διαγνωστική (που θέτει τη διάγνωση σε κλινικά ερωτήματα) και θεραπευτική (για την αντιμετώπιση κάποιας βλάβης όπως αιμορραγία, πολύποδας στομάχου, κιρσοί οισοφάγου κλπ).

Τα συχνότερα συμπτώματα και σημεία που κάνουν τη γαστροσκόπηση απαραίτητη είναι τα εξής:

·         Πόνος στο στομάχι ψηλά στην κοιλιά
·         Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
·         Ναυτία και έμετος που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
·         Θετικά αντισώματα Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο αίμα. Απαιτείται η λήψη βιοψιών για επιβεβαίωση αν η λοίμωξη είναι παλιά ή πρόσφατη και για έλεγχο του σταδίου της πρόκλησης βλάβης του στομάχου από το Ελικοβακτηρίδιο. Το Ελικοβακτηρίδιο προκαλεί 5 στάδια φλεγμονής-βλαβών στο στομάχι: α. Φλεγμονώδης γαστρίτιδα, β. Ατροφική γαστρίτιδα, γ. Εντερική μεταπλασία, δ. Δυσπλασία, και ε. Καρκίνος στομάχου (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το Ελικοβακτηρίδιο ως καρκινογόνο τάξεως Ι)
·         Κίρρωση ήπατος για έλεγχο κιρσών οισοφάγου ή πυλαίας γαστροπάθειας
·         Μαύρα κόπρανα, ή εμετός με πρόσμιξη αίματος
·         Δυσκολία στην κατάποση, ή αίσθηση ότι το φαγητό κολλάει στο λαιμό
·         Παθολογικά ευρήματα από άλλες εξετάσεις του πεπτικού συστήματος
·         Διερεύνηση αναιμίας (που συνοδεύεται από χαμηλό σίδηρο ή χαμηλή βιταμίνη B12) για αποκλεισμό κοιλιοκάκης ή άλλου συνδρόμου δυσαπορροφήσεως
·         Κατάποση ξένου σώματος (μεταλλικά αντικείμενα, κόκκαλα, κλπ)
·         Επανέλεγχος επί ιστορικού πεπτικού έλκους, καρκίνου στομάχου, οισοφάγου Barrett κλπ.
Στο παρακάτω βίντεο που ετοίμασαν οι Γαστρεντερολόγοι Χρήστος Ζαβός στη Θεσσαλονίκη (http://peptiko.gr) και Εμμανουήλ Γαβαλάς στην Κατερίνη αναλύονται όλα τα συμπτώματα και σημεία που οδηγούν τον γαστρεντερολόγο στην απόφαση να συστήσει στον ασθενή τη γαστροσκόπηση.