«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Εκπρόσωπος Πανεπιστημίου «Neapolis University Pafos» στην Αιτωλοακαρνανία

Παρέμβαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Νεάπολις Καθηγητή Παντελή Σκλιά στην ετήσια έκδοση του Φιλελευθέρου «2019 – Έτος Αλήθειας: Ώρα μηδέν στο Κυπριακό, Ενέργεια, Οικονομία, Μεταρρυθμίσεις», με θέμα: Σύνδεση της φοιτητικής κοινότητας με την αγορά εργασίας.

 Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου: πυλώνας σταθερότητας, ανάπτυξης, ακαδημαϊκής πρωτοπορίας και διεθνούς αναγνώρισης

Το 2019 αναμένεται να είναι ένα έτος με ,ενδεχομένως, ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον εύθραυστο αλλά την ίδια στιγμή σε ένα περιβάλλον το οποίο...
ανοίγει προοπτικές και δίνει ευκαιρίες. Σε αυτή τη σύντομη παρέμβαση θα ήθελα να δώσω έμφαση στο τρόπο με τον οποίο το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου εξοπλίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του για να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα με επιτυχία.
Στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, παρέχουμε τα εφόδια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που απαιτούνται, έτσι ώστε οι απόφοιτοι μας, να αξιοποιούν το σύνολο των ευκαιριών  που έρχονται μπροστά τους, από την επόμενη μέρα κιόλας της αποφοιτήσεως τους.
Με γνώμονα λοιπόν την προσιτή αριστεία, την ακαδημαϊκή αρτιότητα, την ευαισθησία μας πάνω απ' όλα για τον φοιτητή, την φοιτήτρια και την οικογένεια, πορευόμαστε στο μέλλον, στηριζόμενοι σε συγκεκριμένους, στέρεους πυλώνες σταθερότητας, ανάπτυξης, ακαδημαϊκής πρωτοπορίας και διεθνούς αναγνώρισης.
Ενισχύουμε την έρευνα και παράγουμε νέα γνώση, γνώση αιχμής, με εξωστρέφεια και διεθνή αναγνώριση, με προγράμματα σπουδών τα οποία ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, στις νέες προκλήσεις, στις νέες τεχνολογίες. Με νέα πρωτοποριακά προγράμματα τα οποία βρίσκονται στην αιχμή της επαγγελματικής ζήτησης αλλά και της ακαδημαϊκής αναζήτησης. Πιστοποιούμε το σύνολο των προγραμμάτων μας από διεθνείς επαγγελματικούς φορείς. Αναπτύσσουμε διεθνείς συνεργασίες με ιδιαίτερα σημαντικά Πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο του Middlesex για την απονομή διπλών πτυχίων (dual degrees) και το Πανεπιστήμιο του Hull στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ μέλη του εκπαιδευτικού μας προσωπικού αποτελούν επισκέπτες ερευνητές σε διακεκριμένα και παγκοσμίου φήμης πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως η Οξφόρδη και το New York State University.  Με την υψηλή στάθμη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, η οποία συνεχώς ανανεώνεται και ενδυναμώνεται. Συμμετέχουμε σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προγράμματα, έτσι ώστε ακριβώς να γινόμαστε καθημερινά ισότιμοι συνομιλητές με την διεθνή επιστημονική κοινότητα, μέσα από διεθνείς συνεργασίες, με σημαντικούς επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς φορείς. Οι υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου μας παράγουν νέα γνώση και συμμετέχουν στον επιστημονικό διάλογο. Ενισχύουμε την βιβλιοθήκη μας η οποία αποτελεί πλέον ένα σημείο αιχμής για την ανάδειξη της γνώσης και την αξιοποίηση της από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας. Η ανοικτή πρόσβαση στην γνώση είναι για μας μια πρόκληση, είναι ένα στοίχημα και πάνω σε αυτή την πρόκληση επενδύουμε καθημερινά. Παράλληλα, ενισχύουμε τις υποτροφίες για την προσέλκυση ικανών και άριστων φοιτητριών και φοιτητών.
Συνδέουμε το Πανεπιστήμιο και την φοιτητική μας κοινότητα με την αγορά εργασίας. Ενδυναμώνουμε περαιτέρω το υφιστάμενο γραφείο διασύνδεσης, ενισχύουμε την επιδοτούμενη πρακτική άσκηση των φοιτητών μας σε επαγγελματικούς φορείς και επιχειρήσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ενσωματώνουμε στο σύνολο των προγραμμάτων σπουδών, το μάθημα της πρακτικής άσκησης, έτσι ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας, να είναι σε θέση να έχουν επαρκή επαγγελματικά εφόδια ακόμα και πριν την αποφοίτηση τους. Είμαστε συνεχείς συμπαραστάτες των αποφοίτων μας.
Πορευόμαστε με κοινωνική ευαισθησία και υψηλό αίσθημα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Είναι για εμάς αλλά και για εμένα, αφού προέρχομαι από την περιοχή, ιδιαίτερα σημαντική η παροχή από το Πανεπιστήμιο  υποτροφιών πλήρους απαλλαγής διδάκτρων στους πυρόπληκτους των Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και του Δήμου Μαραθώνα, αλλά και οι δεκάδες υποτροφίες σε φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες. Η ακαδημαϊκή αρτιότητα συνοδεύεται με κοινωνική ευαισθησία.  
Συνεισφέρουμε στην τοπική ανάπτυξη. Είναι δέσμευση και υποχρέωση ενός Πανεπιστημίου στην επαρχία της Πάφου, να προσφέρει το σύνολο των ικανοτήτων και δυνατοτήτων που διαθέτει για την βιώσιμη και αειφόρα τοπική ανάπτυξη. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για μένα την πρώτη βδομάδα ανάληψης των καθηκόντων μου, να δω από κοντά τις εργασίες των φοιτητών και φοιτητριών του Προγράμματος της Αρχιτεκτονικής, εργασίες οι οποίες ουσιαστικά στηρίχθηκαν στις δουλειές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών, σημαντικών χαρακτηριστικών του Δήμου Πάφου, του Δήμου Γεροσκήπου και άλλων γειτονικών δήμων της περιοχής. Είναι σημαντική η δουλειά που γίνεται από τους συνεργάτες στο πρόγραμμα της Ιστορίας σχετικά με την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Αυτή η ιστορική αναδρομή είναι που μας κρατάει ζωντανούς,  τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Αναπτύσσουμε το Πανεπιστήμιο της κοινωνίας, το οποίο πλέον με μια σταθερή δομή αποτελεί πυλώνα, φάρο γνώσης για την τοπική κοινότητα και βεβαίως μπορώ να αναφερθώ σε δεκάδες ανοικτές εκδηλώσεις τις οποίες σχεδόν καθημερινά, πραγματοποιούμε στο Πανεπιστήμιο μας.
Στηρίζουμε τους απόφοιτούς μας. Σε αυτή τη κατεύθυνση, ενισχύουμε τον Σύλλογο Αποφοίτων δημιουργώντας, ανάμεσα στα άλλα ειδικό διαδικτυακό τόπο. Δικτυώνουμε, ενισχύουμε, ενδυναμώνουμε τους απόφοιτούς μας, είναι υποχρέωση μας, αυτό νιώθουμε, αυτό πράττουμε.
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις παρέχει όλα εκείνα τα εφόδια τα οποία απαιτούνται έτσι ώστε οι απόφοιτοί του να διεκδικήσουν με ιδιαίτερες αξιώσεις και επιτυχία τις προσδοκίες τους και να εκπληρώσουν τα όνειρα τους. Το Νεάπολις είναι το κοινό μας σπίτι, είναι η στέγη κάτω από την οποία θα πορευθούμε όλοι μαζί τα επόμενα χρόνια.