«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Αγρίνιο με κεντρικό ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα!

 Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο
μίλησε την Τετάρτη20 Φλεβάρη 2019  ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

 Την εκδήλωσε «άνοιξε» η Αλεξάνδρα Λαμπροκωστοπούλου.


 Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Κ. Παρασκευάς και Δ. Αρβανιτάκης, ο Δ. Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και ο Νίκος Καραθανασόπουλος.


 Στους κατάμεστους από κόσμο χώρους (στην κύρια αίθουσα, στον εξώστη , στους προθάλαμους… ακόμα και έξω απ΄ την είσοδο του Παπαστράτειου Μέγαρου, στην πλατεία Παναγοπούλου) Εκτός απ΄ τα μέλη και τους υποστηριχτές του κόμματος βρέθηκαν  και πολλοί άνθρωποι που συμπορεύονται με το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο βήμα. που ανάμεσα στ΄άλλα τόνισε:

«Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Απόψε από δω, από την Αιτωλοακαρνανία, το Αγρίνιο, απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Είτε αυτές είναι οι εκλογικές μάχες είτε είναι οι καθημερινές μάχες, για να εμποδίζουμε αντιλαϊκά μέτρα, να υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, να διεκδικούμε ανάσες ανακούφισης για τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Στις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις βουλευτικές εκλογές, είτε γίνουν Μάη είτε Σεπτέμβρη, τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ είναι η μοναδική γνήσια εργατική - λαϊκή απάντηση στην ενιαία επίθεση που εξαπολύουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές και τοπικές κρατικές διοικήσεις ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

Όλοι αυτοί, και ανεξάρτητα αν μιλάμε για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, με διάφορους πρόθυμους συνεταίρους…

Ανεξάρτητα αν οι εκλεκτοί τους στο δήμο και την Περιφέρεια κατεβαίνουν με την ταμπέλα ενός ή δυο κομμάτων ή με την προβιά του δήθεν "ανεξάρτητου"…

Όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, δήμος και Περιφέρεια βρίσκονται σταθερά απέναντι από το λαό.

Υλοποιούν κατά γράμμα την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, παντού σε όλα τα επίπεδα.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για να το αποδείξουμε.

Μόνο τις μεταγραφές, τα αλισβερίσια, τα αλληλοκαρφώματα, ανάμεσα σε βουλευτές των άλλων κομμάτων, "όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα", για μια καρέκλα λίγης εξουσίας, να δει κανείς, φτάνει για να βγάλει κάποια σωστά συμπεράσματα…

Όλοι τους έχουν για σημαία τους τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και οι επιμέρους διαφορές τους δεν τους εμποδίζουν να μεταπηδούν με ευκολία από το ένα κόμμα στο άλλο.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, όμως είναι η πρώτη φορά που βουλευτές μετακινούνται για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα, συνήθως το αντίθετο συνέβαινε.

Αν αυτό δεν είναι μία ακόμη απόδειξη της στήριξης του συστήματος στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, που κατά τα άλλα δήθεν τον χτυπάνε τα συμφέροντα, τότε τι είναι;

Το μόνο σταθερό είναι το ΚΚΕ.

Γιατί είναι σταθερά απέναντι από το μεγάλο κεφάλαιο και την εξουσία του.

Σταθερά απέναντι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ.

Σταθερά προσηλωμένο στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, στην πάλη για την εργατική εξουσία.

Κι εδώ, στο πλάι, στο ΚΚΕ, είναι η θέση του κάθε εργάτη, του υπάλληλου, του ανέργου, του αγρότη και επαγγελματία που δίνει τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης και δω στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι αυτοί μας ξέρουν καλά. Γι’ αυτό με θάρρος μπορούμε να του πούμε να σκεφτεί:

Πώς μπορεί να εκφράσει την αγανάκτησή του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική...

Που τα προηγούμενα χρόνια υλοποιήθηκε κυρίως μέσα από τα μνημόνια, που μας έφεραν μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ οι κυβερνήσεις εναλλάξ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τέσσερα χρόνια…

Και τώρα που μπήκαν ήδη στον 5ο χρόνο της διακυβέρνησής τους, κυβερνάνε μαζί με κάποιους που έφυγαν από τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, σε έναν ιδιότυπο αριστερο-κεντρο-ακρο-δεξιό αχταρμά…

Ο λαός μας πρέπει να σκεφτεί και να απαντήσει:

Πώς μπορεί να δυναμώσει ο πόλος της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής για το λαό…

Για να μπει σφήνα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ που στήνει πάλι το διεφθαρμένο αστικό σύστημα, προκειμένου να εγκλωβίσει τη γνήσια αγανάκτηση, τη δυσαρέσκεια του λαού μας.

Γιατί μοναδικός πραγματικά αντίπαλος "πόλος", ταυτόχρονα ελπιδοφόρος "πόλος", στον σημερινό κάλπικο διπολισμό, είναι σίγουρα ένα ΚΚΕ, παντού, πολύ πιο ισχυρό.

Να σκεφτεί και να αποφασίσει ο λαός μας, πώς μπορεί να δοθεί ώθηση στη λαϊκή πάλη, στο κίνημα…

Για να μπουν εμπόδια, να καθυστερήσουν μέτρα, να διεκδικηθούν επείγοντα μέτρα για τη λαϊκή οικογένεια, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές με το λαό στην εξουσία, για να ζήσουμε καλύτερα όλοι και όλες, και εμείς και τα παιδιά μας.

Γιατί μπορούμε με ισχυρό ΚΚΕ!

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας θέλουν λένε να κλείσουν τις "εκκρεμότητές" τους, να ψηφίσουν διάφορα μέτρα, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια.

Συνεχίζουν τη γνωστή κοροϊδία πως έχουμε πραγματικά και όχι απλώς τυπικά βγει από τα μνημόνια.

Και τα λένε αυτά, την ίδια ώρα που ισχύουν, ένας προς ένας, όλοι οι μνημονιακοί νόμοι…

Οι θεσμοί συνεχίζουν τις αξιολογήσεις τους…

Παραμένουν οι δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060...

Και όλοι τους, Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή ο ΣΕΒ στην Ελλάδα, με κάθε αφορμή ξεκαθαρίζουν ότι όλα αυτά πρέπει να συνεχιστούν εις το διηνεκές.

Βαφτίζουν φιλολαϊκή πολιτική την προσωρινή επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους από την τεράστια κλοπή που υπέστη και συνεχίζει να υφίσταται ο λαός.

Βαφτίζουν φιλολαϊκή πολιτική τα επιδόματα και κάποια ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, για να κρύψουν την πολιτική της φτωχοποίησης του λαού.

Αφήστε που σε πάρα πολλές περιπτώσεις πίσω από τα λεγόμενα θετικά μέτρα κρύβονται κυρίως μόνον παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Και επειδή μας έχουν γανώσει το μυαλό με την αύξηση του κατώτατου μισθού, λες και έγινε καμιά κοσμογονία, απαντάμε:

Ναι, και 1 ευρώ να βάλει στην τσέπη του εργάτης, ο άνεργος, να το πάρει. Άλλωστε κανένας δεν του το χάρισε. Με αγώνα και με τη βοήθεια και στήριξη του ΚΚΕ το διεκδίκησε.

Όχι όμως και να λέμε ευχαριστώ κι από πάνω ή να ξεχάσουμε ότι δεν είναι φιλολαϊκή πολιτική να ανασταίνεις έναν μνημονιακό νόμο της ΝΔ, το νόμο Βρούτση, που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ορίζει τον κατώτατο μισθό με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Γιατί με αυτόν το "νόμο-δολοφόνο", όπως τον έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν η Αχτσιόγλου μεταμορφωθεί σε Βρούτση, τη μια μέρα μπορεί να κάνει μια μικρή αύξηση, αύριο όμως μπορεί να κάνει μείωση, γιατί δήθεν πάλι δεν θα το επιτρέπει η οικονομία, αφού αυτό γίνεται με απλή Υπουργική Απόφαση…

Κι όλα αυτά, όταν επιπλέον διατηρείς και ενισχύεις όλο το αντεργατικό πλαίσιο, όταν έχεις ψηφίσει το νόμο Κατρούγκαλου με τις συντάξεις πείνας, όταν έχεις χτυπήσει την κυριακάτικη αργία και το δικαίωμα της απεργίας…

Τα δήθεν φιλεργατικά τους μέτρα ας έρθουν να τα πουν εδώ, στην Αιτωλοακαρνανία, στους εκατοντάδες εργάτες στις ιχθυοκαλλιέργειες που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς μέτρα ασφαλείας.

Στις εργάτριες που δουλεύουν στα συσκευαστήρια στους -18οC χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα.

Στους εργαζόμενους που φτάνουν να δουλεύουν ως και 15 ώρες.

Ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη της επιχείρησης, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αυξάνονταν.

Είναι μήπως φιλολαϊκή πολιτική να λες ότι προστατεύεις την πρώτη κατοικία, όταν οι πλειστηριασμοί έχουν απογειωθεί, όταν ο αγώνας ενάντια στις δημεύσεις κατοικιών έχει ποινικοποιηθεί;

Το περιβόητο σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των τραπεζιτών μόνο προστασία δεν είναι, αφού εξαναγκάζει υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να αποπληρώσουν τα υπέρογκα δάνειά τους κάτω από το φόβο της έξωσης και του πλειστηριασμού ακόμα και της πρώτης λαϊκής κατοικίας.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι τραπεζικοί όμιλοι προετοιμάζονται για 100 χιλιάδες πλειστηριασμούς, μεγάλο μέρος των οποίων θα είναι χαμηλής αξίας, θρυμματίζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα ότι τάχα το σχέδιό τους προστατεύει τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τις τράπεζες.

Το πραγματικό σχέδιό τους είναι να ξεζουμίσουν εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, για να αποπληρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των δανείων που έχουν λάβει, για να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το πρόβλημα που έχουν με τα "κόκκινα" δάνεια.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, για να τροφοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Γι’ αυτό λέμε σε όλους τους τόνους ότι η ανάπτυξη που φέρνει το κεφάλαιο είναι ενάντια στα συμφέροντα του λαού.

Κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι φτωχοί αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη την Ελλάδα…

Οι οποίοι έδωσαν μια μεγάλη μάχη με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων…

Και γνώρισαν από πρώτο χέρι την εχθρική στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…

Με τον πρωτοφανή αυταρχισμό των δικαστικών διώξεων…

Με τον εμπαιγμό των προσχηματικών προσκλήσεων σε διάλογο…

Και με την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αγροτικά αιτήματα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού σας, ενός νομού με μεγάλη αγροτο-κτηνοτροφική παραγωγή, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Γιατί πρώτα από όλα, έχουν μεγάλη πείρα απ’ αυτό που λέμε ενιαία επίθεση της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Οι αγρότες ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνουν για τη ζωή, το εισόδημά τους, οι κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καπνός που ήταν µία από τις σπουδαιότερες και πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία…

Με μεγάλη οικονομική, γεωργική, κοινωνική, δημοσιονομική, περιφερειακή και διακλαδική σημασία…

Και αποτελούσε το τρίτο εγχώριο αγροτικό προϊόν σε πρόσοδο, μετά το λάδι και το βαμβάκι…

Ενώ, οι 11.000 καπνοκαλλιεργητές του νομού σας κατείχαν το 30% σχεδόν της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ το 2006, με την ενιαία ενίσχυση και την πλήρη αποσύνδεσή της από την παραγωγή, είχε ως συνέπεια την πλήρη και απότομη εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας.

Δεν είναι τυχαίο πως παρά το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και τις τεράστιες δυνατότητες, ο νομός σήμερα θεωρείται ο φτωχότερος της χώρας από πλευράς εισοδημάτων.

Κι αυτή η κατάσταση, βέβαια, δεν άλλαξε, όταν εγκαταλείφθηκε η μαζική καλλιέργεια του καπνού στο νομό και αυξήθηκαν οι εκτάσεις που καλλιεργούνται για ζωοτροφές.

Σήμερα οι μικρομεσαίοι αγροτοπαραγωγοί, δεν παλεύουν να αποκτήσουν γη.

Παλεύουν για να μείνουν στη γη και την παραγωγή.

Δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης.

Το ίδιο και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι οδηγούνται στο ξεκλήρισμα από το συνεχές κατρακύλισμα της τιμής του κρέατος και του πρόβειου γάλακτος, που δεν ξεπερνά τα 75 λεπτά…

Με αποτέλεσμα να καταρρέουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και η παραγωγή τους στο νομό.

Γι’ αυτούς τους λόγους οι αγρότες αγωνίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, διεκδικούν άμεσα μέτρα για την επιβίωσή τους.

Και τώρα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και από την πλήρη άρνηση της κυβέρνησης για την επίλυση των ζωτικών τους αιτημάτων, αλλά και από την ένοχη σιωπή της ΝΔ, που διεκδικεί να διαδεχτεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική καρέκλα κάνοντας κι αυτή μια από τα ίδια πάλι.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε και "επίτευγμα" ο Τσίπρας είναι μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες που έκλεισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, μας είπε πως αυτή η συμφωνία είναι προς όφελος και του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής χώρας.

Αλήθεια, μπορεί να είναι προς όφελος των λαών μια συμφωνία που σχεδιάστηκε, υπογράφτηκε κατά παραγγελία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ; Μια συμφωνία ΝΑΤΟική;

Η σημαία του ΝΑΤΟ, αυτής της δολοφονικής μηχανής, να ανεμίζει έξω από το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας είναι το βήμα της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, για να ανακοπεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ καταψήφισε.

Ο βασικός στόχος ήταν η είσοδος στο ΝΑΤΟ τώρα και σε μια πορεία στην ΕΕ, την ίδια ώρα που και αυτή η συμφωνία περιέχει τα σπέρματα του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού.

Απέναντι στην ξεκάθαρη στάση του ΚΚΕ, η κυβέρνηση απάντησε με όργιο προβοκάτσιας, διαστρέβλωσης, συκοφαντίας, με κατηγορίες μέχρι και για εθνικισμό.

Κι αυτά τα λένε αυτοί που συγκυβερνούσαν 4 χρόνια τώρα με εθνικιστές.

Όμως το πιο επικίνδυνο είναι αυτό που λένε περί αναβάθμισης του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου θέλουν να αναβαθμίσουν, τα κέρδη του θέλουν να εξασφαλίσουν μέσα από τις νέες επενδύσεις του στην περιοχή, αναλαμβάνοντας τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Τους επιχειρηματίες που μετέφεραν τα κεφάλαιά τους στη Σεβέρνα Μασεντόνια θέλουν να στηρίξουν, ρίχνοντας τους μισθούς στα 300 ευρώ στα σκλαβοπάζαρα των Σκοπίων.

Αυτά ακριβώς αποκαλύπτει το ΚΚΕ, γι’ αυτό έχουν λυσσάξει.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, το έχουν ομολογήσει οι ίδιοι οι Αμερικανοί, που κάθε τρεις και λίγο τους δίνουν τα εύσημα για τις υπηρεσίες τους.

Το γράφουν οι εκθέσεις της Κομισιόν, οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ μέχρι και η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου οι ίδιοι οι Αμερικανοί μιλάνε για τον "αφοσιωμένο τους εταίρο στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός της Ελλάδας".

Το δείχνουν οι κοινές βραβεύσεις Τσίπρα - Ζάεφ, αυτό το όνειδος, από τα κοράκια των ιμπεριαλιστών και των κάθε λογής κοσμοπολιτών-δολοφόνων των λαών.

Επιτίθενται στο ΚΚΕ, γιατί θα προτιμούσαν ένα βολικό ΟΧΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών σαν κι αυτό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ή και της Χρυσής Αυγής που δεν αμφισβητούν τους γενικότερους σχεδιασμούς, αλλά ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού.

Θα τους βόλευε το ΟΧΙ να ήταν μόνο τέτοιο, για να παρουσιάζουν τη συμφωνία ως δήθεν προοδευτική για να στήνουν τα διάφορα ψευδεπίγραφα δίπολα με νέα ψεύτικα διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές, όπως το ξεπερασμένο "πρόοδος - συντήρηση", ή το "μέτωπο στην ακροδεξιά" που θέλει να φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κλέψει πάλι ψήφους.

Βέβαια στο δήθεν "προοδευτικό" μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ χωράνε διάφοροι:

Υπουργοί και παράγοντες προερχόμενοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με πλούσια αντιλαϊκή θητεία, μέχρι γνωστοί αντικομμουνιστές και εθνικολαϊκιστές, που όψιμα μετατράπηκαν και σε κοσμοπολίτες, την άλλη όψη δηλαδή του ίδιου νομίσματος.

Είναι τόσο μεγάλη η "πρόοδος" του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση, πρόταση κομμένη και ραμμένη στις σημερινές ανάγκες του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου αυτό να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του, δεν χώρεσαν ούτε οι αναγκαίοι υπερώριμοι εκσυγχρονισμοί, που αλλού, σε άλλες χώρες έχουν γίνει προ πολλού.

Είναι τόσο δημοκράτες, τόσο προοδευτικοί, οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που αρνήθηκαν να υιοθετήσουν ακόμη και ορισμένα υπερώριμα αιτήματα αστικού εκσυγχρονισμού, όπως είναι η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, για να υπάρχει πραγματική ισότιμη μεταχείριση των υπουργών με τους απλούς πολίτες, σε ό,τι αφορά την ποινική αντιμετώπιση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μερική κατάργηση υπό όρους, για να βγαίνουν πάλι λάδι οι διάφοροι λωποδύτες.

Απέρριψαν τον πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις τους. Διαχωρισμός που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο αιώνες σε κάποιες χώρες και έχει συντελεστεί εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες.

Σήμερα, όμως, το σύγχρονο και προοδευτικό είναι η πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Είναι η πάλη για το ξήλωμα των μνημονιακών αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων.

Είναι η εναντίωση στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Είναι η πάλη που έχει ως προοπτική μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Προοδευτικό στην ιστορία των κοινωνιών, της ταξικής πάλης, είναι να μη συμβιβάζεσαι, να μην υποτάσσεσαι σε αρνητικούς συσχετισμούς, αλλά να παλεύεις να τους αλλάξεις και να τους ανατρέψεις.

Μόνο έτσι μεγαλούργησε ο λαός, απέσπασε κατακτήσεις.

Αυτό είναι σήμερα το πραγματικό δίλημμα και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες κρίνονται στα μεγάλα και τα στρατηγικά ζητήματα.

Η ΝΔ κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο ικανός να υλοποιήσει την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Αξιοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθεί από τις ευθύνες που έχει η ίδια για τη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται ο λαός μας, αλλά και να κρύψει τις δικές της αντιδραστικές θέσεις.

Παράλληλα και αυτή επενδύει στον αντικομμουνισμό και τον εθνικισμό, διεγείροντας αντιδραστικά και συντηρητικά ανακλαστικά.

Σε αυτό το "πολιτικό" περιβάλλον, βλέπουμε τη μάταιη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ξαναγεννηθεί, να διεκδικήσει ρόλο στη διαμόρφωση της αυριανής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Προσπαθώντας και αυτό να ξεπλυθεί, να αναβαπτιστεί ως σοσιαλδημοκρατική δύναμη ανταγωνιζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αυθεντικότητα του χώρου.

Σ' αυτό το ίδιο τοξικό περιβάλλον και ως τμήμα του αστικού πολιτικού συστήματος πλέον, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής επιδιώκουν να παίξουν το δικό τους ρόλο ως μαντρόσκυλα του συστήματος, αλλά και ως χρήσιμη δύναμη για την εκμετάλλευση του λαού από τους κηφήνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακούσαμε τις προάλλες τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης να θέτει και όρους για πιθανή στήριξη μιας αυριανής κυβέρνησης.

Βέβαια, το πόσο χρήσιμοι αποδείχτηκαν για το σύστημα οι υπόδικοι της ΧΑ, το αποκαλύπτει η δράση τους και οι θέσεις τους.

Αυτοί είναι που έβαλαν στο στόχαστρο το ταξικό εργατικό κίνημα και τις κατακτήσεις του, αυτοί είναι που λένε στους εργάτες να μειώσουν τα μεροκάματα για να έχουν δουλειά, να έρθουν δήθεν επενδύσεις, αυτοί είναι που στήνουν δουλεμπορικά γραφεία με φτηνούς εργάτες για τις επιχειρήσεις.

Αυτό είναι το σάπιο πολιτικό σύστημα και τίποτα θετικό για το λαό δεν μπορεί να βγει μέσα από τις μεταμορφώσεις και αναμορφώσεις του...

Απέναντι σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, το ΚΚΕ αναδεικνύεται ως η μόνη δύναμη που εναντιώνεται στα αντιλαϊκά σχέδια στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στην επικίνδυνη ιμπεριαλιστική εμπλοκή, στη μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των σχεδίων ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Αναδεικνύεται ως ο άλλος πόλος απέναντι από το αστικό πολιτικό σύστημα σε όλες τις εκδοχές, παραλλαγές του.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μια βόλτα να κάνουμε εδώ στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στη Ναύπακτο, στη Βόνιτσα, σε όλα τα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας και ρωτήσουμε τους εργάτες, τους ανέργους, τα νέα παιδιά, τι θέλουν για να ζουν καλά, θα μας πουν αυτό που ήδη ξέρουμε.

Θέλουν να έχουν δουλειά, σταθερή δουλειά, να μη ζουν με την αγωνία σήμερα έχω αύριο δεν έχω. Να έχουν έναν καλό μισθό για να μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους όσοι έχουν και οι άλλοι να ζήσουν ανθρώπινα οι ίδιοι.

Οι αγρότες θέλουν να πληρώνονται για την παραγωγή τους, θέλουν να μείνουν στη γη τους. Να μην πνίγονται από τις υποχρεώσεις, τα χρέη. Θέλουν να έχουν τα παιδιά τους μια καλή μόρφωση, καλύτερη από τη δική τους. Να μην πληρώνουν γι’ αυτή.

Θέλουν τα παιδιά τους να έχουν εφόδια να μπορούν να σταθούν στη ζωή. Θέλουν να έχουν υγεία, ασφάλιση δημόσια και δωρεάν, να μη ζουν με την αγωνία μην τύχει και αρρωστήσει κανείς και τι θα κάνει.

Γιατί, πραγματικά, σε έναν ολόκληρο νομό, με μόλις εννιά Κέντρα Υγείας, δύο νοσοκομεία σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο, με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με σοβαρά προβλήματα, υποδομής, κτιριακά, παλιά μηχανήματα, ο καθένας τρέμει μην τύχει κι αρρωστήσει.

Θέλουν να ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, χωρίς να φοβούνται μη βρέξει και πλημμυρίσουν, όπως έγινε το Δεκέμβρη του ’17 και δω στην περιοχή και χωρίς από τότε να έχει γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας γιατί κυριαρχεί η γνωστή λογική "κόστους - οφέλους" της ΕΕ.

Ποια πολιτική δύναμη έχει σχέδιο που να μπορεί να τα εξασφαλίσει όλα αυτά; Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ;

Κάθε άλλο. Μόνο το ΚΚΕ έχει τέτοιο σχέδιο, πρόγραμμα.

Το σχέδιο όλων των αστικών κομμάτων είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό είναι εχθρικό για το λαό και τα παιδιά του.

Το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ απαντά στην ανάγκη του λαού μας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του.

Γι' αυτό ακριβώς, συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, επειδή το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση διεξόδου για το λαό, δεν παρασύρθηκε από τις Σειρήνες, δεν μπήκε στο κάδρο της δήθεν "πρώτης φοράς αριστερά", στάθηκε κριτικά απέναντί της από την πρώτη στιγμή.

Γιατί το ΚΚΕ έχει πολιτική συμμαχιών, που δεν στηρίζεται σε συγκολλήσεις ετερόκλητων δυνάμεων, διαμορφώνοντας πολιτικές "σούπες" με κριτήριο την εκλογική δύναμη.

Αλλά παλεύει σε μια γραμμή συγκέντρωσης των κοινωνικών δυνάμεων, που από τη θέση τους στη κοινωνία είναι αντίπαλοι των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Για να αναπτυχθεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία σε αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Μια διαδικασία που θα δώσει τη δυνατότητα στο λαό και τους εργαζόμενους να διαμορφώσουν τη δύναμη που θα είναι ικανή με τη δράση της να επιβάλει λύσεις υπέρ του λαού και των συμφερόντων του.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ είναι το κόμμα που έδωσε και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να σηκώσει ο λαός το ανάστημά του, να παλέψει, να αγωνιστεί για κάθε μεγάλο ή μικρό του πρόβλημα.

Γι' αυτό οι κομμουνιστές κερδίζουν σήμερα τη θέση τους στη συνείδηση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων ως οι αταλάντευτοι αγωνιστές που βρίσκονται μπροστά στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Πόσοι και πόσες όλα αυτά τα χρόνια δεν είπαν: Ευτυχώς που υπάρχει το ΚΚΕ;

Αυτή τη συζήτηση θέλουμε να ανοίξουμε και δω στην Αιτωλοακαρνανία, με τους εργάτες και τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων στους οποίους πρέπει να απευθυνθούμε για να στηρίξουν το ΚΚΕ και μπροστά στις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Η πολιτική που διατηρεί και επεκτείνει τους αντιλαϊκούς νόμους, που εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες, είναι η ίδια πολιτική που σε τοπικό επίπεδο θυσιάζει τις ανάγκες του λαού, θυσιάζει τα απαραίτητα έργα - υποδομές - υπηρεσίες, θυσιάζει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Πολύ περισσότερο που οι δήμοι και οι Περιφέρειες αναδεικνύονται σε σημαντικούς κρίκους στη φορομπηχτική πολιτική, στο ξερίζωμα εργατικών δικαιωμάτων, στην υλοποίηση των διάφορων αναπτυξιακών σχεδίων, στη διαχείριση της φτώχειας και της ανεργίας, αλλά ακόμα και στην υλοποίηση κατευθύνσεων της ΕΕ, γεωπολιτικών σχεδιασμών, ειδικά σε ορισμένες στρατηγικής σημασίας περιοχές.

Μπορούν αυτές οι αναμετρήσεις να αποκτήσουν μεγάλη σημασία για την εργατική - λαϊκή πάλη.

Μπορούν να αναδείξουν ακόμα πιο ισχυρό το αγωνιστικό ρεύμα που εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Ένα αγωνιστικό ρεύμα που θα αντιμάχεται με συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική και τους διάφορους κεντρικούς ή τοπικούς φορείς της.

Μπορούν να γίνουν βήματα στη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων που δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία και την εξαπάτηση, να εκφραστεί πιο δυναμικά η αμφισβήτηση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Κι αυτό είναι δυνατό με ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Για να δοθεί από καλύτερες θέσεις η μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, για νέες κατακτήσεις στο δρόμο για την εργατική εξουσία.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ. Αυτό το κριτήριο πρέπει να κυριαρχήσει και σε κάθε μια ξεχωριστά μάχη.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στη Βουλή θα είναι δείκτης ότι περισσότερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις απεγκλωβίζονται από τα διάφορα δίπολα και ψευτοδιλήμματα που καλλιεργούνται από το αστικό πολιτικό σύστημα.

Θα είναι μια δύναμη που θα επιστρέφει στο λαό, στην υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, στη στήριξη της δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της αποκάλυψης των επικίνδυνων για το λαό σχεδίων.

Θα σηματοδοτήσει βήματα στην αποδυνάμωση των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων ότι η λύση για το λαό βρίσκεται μέσα σε κυβερνητικές εναλλαγές και αναμορφώσεις του πολιτικού συστήματος. Θα ενισχύσει την προβολή της πραγματικής για το λαό διεξόδου.

Η ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ σε δήμους και Περιφέρειες θα σημάνει την ενδυνάμωση των δυνάμεων της Λαϊκής Αντιπολίτευσης μέσα στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης.

Βάζοντας εμπόδια στην εξειδίκευση και υλοποίηση των αντιλαϊκών αντεργατικών σχεδίων σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας βήμα στις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις μέσα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Παντού σε όλη την Ελλάδα και δω στην Αιτωλοακαρνανία, στη Δυτική Ελλάδα, έχουμε πείρα από τη δράση των κομμουνιστών δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, που έδωσαν βήμα στους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Άνοιξαν ζητήματα για σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, διεκδίκησαν μέτρα ανακούφισης, ανέπτυξαν σημαντική δράση γύρω από σημαντικά οξυμένα προβλήματα, όπως η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, η έλλειψη υποδομών Υγείας, ανοίγοντας ταυτόχρονα μέτωπο στα διάφορα "αναπτυξιακά σχέδια" που γίνονται με μοναδικό κριτήριο τα επιχειρηματικά κέρδη και όχι τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Αυτά τα σχέδια στο νομό σας έχουν τίτλο "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες", όπου μονοπωλιακοί ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν βάλει στο μάτι τους ορεινούς όγκους, το ενεργειακό - αιολικό δυναμικό του νομού σας, αλλά και της χώρας συνολικότερα γιατί είναι πραγματικό χρυσάφι.

Η παραπέρα ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί βασικό στοιχείο της "απελευθέρωσης" του κλάδου της Ενέργειας, γεγονός που επιταχύνει τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο και τη συγκεντροποίηση του τομέα.

Είναι προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε είδους "διευκόλυνση", μεταξύ των οποίων είναι και η άμεση επιδότηση που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών για την ανάπτυξη της λεγόμενης Πράσινης Ενέργειας.

Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται το ενδιαφέρον από επιχειρηματίες παραγωγής ρεύματος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Μαθαίνουμε πως στην κυριολεξία ο νομός έχει γαζωθεί σε όλες σχεδόν τις βουνοκορφές από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Έτσι, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της Ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης, με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής και την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.

Οι εργαζόμενοι δούλευαν και ακόμη δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια στην κατασκευή αυτών των έργων.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, με μόνο κριτήριο κέρδη για τους ομίλους.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στις ευρωεκλογές η μοναδική καθαρή αντίθεση στην ΕΕ, στον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, στο αντεργατικό - αντιλαϊκό της περιεχόμενο μπορεί να εκφραστεί μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γιατί το ΚΚΕ δεν παλεύει για αποδέσμευση από την ΕΕ με στόχο η Ελλάδα να ενταχθεί σε μια άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία ή για μια απλή αλλαγή νομίσματος, που δεν θα αλλάξει στο ελάχιστο την εκμεταλλευτική φύση του συστήματος και των συμμαχιών του.

Το ΚΚΕ δεν είναι ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα σαν κι αυτά που φυτρώνουν ή στήνονται και σκόπιμα τώρα τελευταία για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου σε μια σειρά χώρες που επιλέγουν σε αυτή τη φάση την εθνική αναδίπλωση.

Το ΚΚΕ είναι εχθρός της καπιταλιστικής ΕΕ, συνδέει αυτή την πάλη με την ανάγκη ανατρεπτικής εξέλιξης στην εξουσία και την οικονομία.

Παλεύει ενάντια στα μέτρα, στις πολιτικές και κατευθύνσεις της ΕΕ με συνέπεια.

Και τότε που η ΕΕ έμοιαζε ακλόνητη και σήμερα που πολλαπλασιάζονται και βαθαίνουν τα ρήγματα στο εσωτερικό της.

Και τότε που όλοι μας έλεγαν για τα "χρυσά κουτάλια" και τα οφέλη από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Και σήμερα που δυναμώνει ο προβληματισμός, η αμφισβήτηση.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, ν’ ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει ριζικά επιτέλους αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα;

Και η ψήφος στις εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Πολλοί απ’ αυτούς που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέλη, στελέχη, υποψήφιοί του και σήμερα, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους ή τους διαφορετικούς προβληματισμούς τους σε κάποια θέματα, βλέπουν στο ΚΚΕ τη μοναδική δύναμη αντίστασης, οργάνωσης του λαού για ριζικές αλλαγές.

Άλλοι που εγκλωβίστηκαν προσωρινά σε διάφορα σχήματα, όπως στο Ποτάμι, στην Ένωση Κεντρώων κλπ., συναντιούνται μαζί μας.

Κάποιοι επίσης έχουν απογοητευθεί και δικαιολογημένα από την πορεία του ΚΙΝΑΛ, του ΠΑΣΟΚ, ψάχνουν για το καινούργιο, την εντιμότητα, τη σιγουριά, τη συνέπεια.

Άλλοι, επίσης, που έψαχναν σε ΛΑΕ, σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ την εναλλακτική, που δυστυχώς πάλι με αυταπάτες τους έστελναν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ και των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων εντός των τειχών.

Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε. Σ΄ αυτούς που γιόρτασαν μαζί μας τα 100 χρόνια μας και αναθάρρησαν, είδαν πως η ελπίδα είναι εδώ, στο ΚΚΕ, στην πάλη για την ανατροπή.

Στο κάλεσμά μας έχουμε ήδη μεγάλη ανταπόκριση.

Άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σε άλλες δυνάμεις, σήμερα δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ.

Απλώνουμε το χέρι και καλούμε κάθε αγωνιστή, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συμπορευτούμε σε μια μεγάλη απαιτητική μάχη.

Θα είναι μεγάλη νίκη και ελπίδα το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ να εκφραστεί στην κάλπη και στα ψηφοδέλτια, σε όλη την Ελλάδα και εδώ στο Αγρίνιο, στην Αιτωλοακαρνανία.

Και γι’ αυτό όλοι και όλες θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Και στη Δυτική Ελλάδα να βγούμε με επιτυχίες στην Περιφέρεια, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

Αλλά και στους δήμους, με πρώτο από όλους το Δήμο Αγρινίου, με υποψήφιο δήμαρχο τον Τίμο Παπανικολάου».
 Ήταν εκεί όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο νομό Αιτωλνίας: Ο Τίμος Παπανικολάου στο Δήμο Αγρινίου, ο Θ. Γερολυμάτος στο Δήμο Μεσολογγίου, η Ντίνα Μπούρη στο Δήμο Ναυπακτίας, ο Ηλ. Μάλιος στο Δήμο Αμφιλοχίας, ο Νώντας Μωραΐτης στο Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας, ο Δ. Κομπλίτσης στο Δήμο Ξηρομέρου και ο Χ. Μπουγάς στο Δήμο Θέρμου.










 Σ΄ αυτή τη συγκέντρωση ανέβηκαν στο βήμα ακόμα κι έκαναν σύντομες παρεμβάσεις Ο Ν. Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

 ο Ν. Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος της Επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ 
 ο Β. Κωστάρας, ακτινολόγος, επιμελητής Α' στο Νοσοκομείο Αγρινίου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας
ο Π. Μπεσίνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου 
 ο Γ. Σολτάτος, συνταξιούχος λογιστής, πρώην νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος

 Και στο τέλος ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου Τ. Παπανικολάου.
Φωτορεπορτάζ: Δημήτρης Ντόκας