«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

« Ο δρόμος της ελιάς στη Γαβαλού Μακρυνείας»

 Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2Φεβρουαρίου 2019στη Γαβαλού ο δεύτερος σταθμός των εκδηλώσεων «Ελαία»με γενική θεματολογίαΕκπαιδεύοντας ελαιοκομικά-Ο δρόμος της ελιάς’.Η «5η ελαία» διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση Αιτ/νιας. Η εκδήλωση αποσκοπεί στην προβολή της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, προϊόντα κυρίαρχα στην παραγωγική βάση της περιοχής μας και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού σχολείου Γαβαλούς...

Το πρωί της Παρασκευής έγινε εκπαίδευση-παρουσίαση  σε μαθητές του Δημοτικού σχολείου(65 μαθητές) και του Νηπιαγωγείου (6 μαθητές)Γαβαλούς, του Γυμνασίου Γαβαλούς ενώ συμμετείχαν και σπουδαστές του 1ου ΕΠΑΛ  Αγρινίου. Οι μαθητές και οι καθηγητές τους ενημερώθηκαν για τη σημασία της αειφορικής γεωργίας, τη μεσογειακή διατροφή, και τη διατροφική αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και της επιτραπέζια ς ελιάς.
Συγκεκριμένα η κ. Ελένη Νικολάου, διατροφολόγος-διαιτολόγος ενημέρωσε τους μαθητές για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα για τη μεσογειακή διατροφή τονίζοντας ότι είναι τρόπος ζωής και όχι ένα απλό διατροφικό πλάνο.
Οι γεωπόνοι ΒασιλικήΚαραπαπά και ΒασιλικήΧατζηαγάπη με την συμπαράσταση της οικονομολόγου, με ειδίκευση στα αγροτικά προϊόντα,Θεοδώρας Παπαβασίλη, ενημέρωσαν τους μαθητές για τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες – στην κοινωνία και στην οικονομία μας – όχι μόνο στην παροχή υγιεινών και θρεπτικών τροφίμων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων καθώς και στη διασφάλιση της ζωτικότητας των αγροτικών περιοχών και της υπαίθρου διατηρώντας την βιοποικιλότητα και εξασφαλίζοντας την αειφορία. Ενημέρωσαν επίσης τους μαθητές για τις τοπικές ποικιλίες της ελιάς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Η κ. Βασιλική Ψηλού, γεωπόνος με ειδίκευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, μίλησε για την διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου και πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου  γνωρίζοντας στους μαθητές το ποιοτικό ελαιόλαδο με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο. Οι μαθητές με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν τον κόσμο της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.
Στους μαθητές διανεμήθηκαν φυλλάδια με οδηγίες για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου του Δήμου Αγρινίου και του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και η πρωινή ενότητα έκλεισε με κέρασμα παραδοσιακού δεκατιανού με βάση την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο.
Στην απογευματινή ενότητα χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Α. Καλαμπαλίκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Κοκκινοβασίλης και ο αντιπρόσωπος του ΓΕΩΤΤΕ Γ.  Κοντογιάννης.Η ενημέρωση στόχευε στην ενημέρωση των παραγωγών σε επίκαιρα ελαιοκομικά θέματα.
Συγκεκριμένα ο Γεωπόνος– Εδαφολόγος, προϊστάμενος ΓΕΑΛ Ξυλοκάστρου, ΥΠΑΑΤ κ.Βλάσιος Γεωργόπουλοςανέπτυξε το επίκαιρο θέμα της θρέψης και λίπανσης της ελιάς δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες στους παραγωγούς.
Ακολούθησε η ομιλία της Γεωπόνου και Προϊσταμένης Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου κας Βασιλικής Καραπαπά για την σοβαρότατη και με μεγάλη οικονομική επίπτωση στην ελαιοκαλλιέργεια, μυκητολογικής ασθένειας Γλοιοσπόριο ή αλλιώς παστέλλα.
Ο γεωπόνος Msc, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Πέτρος Ορφανόςεξήγησε την σημασία της διαδικασίας της συγκομιδής στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.
Η συνάντηση έκλεισε με εκτενή ανάλυση των διαδικασιών που εξασφαλίζουν την ορθή παραγωγή του ελαιολάδου από την παραγωγή μέχρι την έκθλιψή του από τον ελαιουργό και Αντιδήμαρχο Αγρινίου  Γεώργιο Μελιάδη.
Οι παρευρισκόμενοι τοπικοί φορείς, ελαιουργοί και παραγωγοί έθεσαν ερωτήσεις και προβληματισμούς σε μία γενικότερη προσπάθεια εκπαίδευσης και βελτίωσης των καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζονται στην πράξη.

*** 
Υποβολή αιτήσεων για παραχώρηση κηποτεμαχίου στον Δημοτικό Λαχανόκηπο


Ο Δήμος Αγρινίου, με αφορμή την έναρξη του νέου έτους (2019) και  την ανανέωση των καλλιεργειών (ανοιξιάτικες καλλιέργειες) στο Δημοτικό Λαχανόκηπο, 
προσκαλεί τους πολίτες που ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν την αίτηση-δήλωση για παραχώρηση κηποτεμαχίου, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου. Η προθεσμία υποβολής τωναιτήσεων – δηλώσεων για παραχώρηση κηποτεμαχίου ξεκινά στις 25/02/2019 και λήγει στις 08/03/2019.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου και κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με χαμηλό οικογενειακό/ατομικό εισόδημα.Οι ωφελούμενοι δεν υφίσταται καμία οικονομική επιβάρυνση για την συμμετοχή τους στην δομή του Δημοτικού Λαχανόκηπου, αλλά είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον κανονισμό λειτουργίας του και να διαθέτουν το 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγρινίου.
Η λειτουργία του Δημοτικού λαχανόκηπου του Δήμου Αγρινίου συνεχίζεται για 5η συνεχή χρονιά μετά την επιτυχή μεταφορά του το 2015 σε ειδικά διαμορφωμένο δημοτικό χώρο, περίπου 10 στρεμμάτων, σε περιοχή εντός του αστικού ιστού, στο Γιαννούζι Αγρινίου. Λειτουργεί σύμφωνα με τη διεθνή φιλοσοφία της αστικής γεωργίας και η καλλιέργεια γίνεται με απόλυτα βιολογική μέθοδο.  Στόχος της λειτουργίας του είναι η διατήρηση των τοπικών ποικιλιών που ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές συνθήκες και συνήθειες και η εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών.
Ο λαχανόκηπος έχει γίνει πλέον τόπος συνάντησης ανθρώπων με μεράκι για την κηπουρική, στους οποίους παραχωρείται κηποτεμάχιο 70 τ.μ. περίπου, φυτώρια, νερό άρδευσης, όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για τις καλλιεργητικές φροντίδες καθώς και γεωτεχνική υποστήριξη από επιστημονικό προσωπικό έτσι ώστε ο πολίτης να καλλιεργεί τα κηπευτικά που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς του.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να λαμβάνουν επιπλέον πληροφορίες  από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής (Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 26413-63452,453,454,455).

Από το δήμο Αγρινίου