«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 

Σύλληψη ημεδαπού για μέθη
   
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στο 67ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου, ένας 52χρονος ημεδαπός, διότι...
σε τροχονομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε ιδιωτικής χρήσης φορτηγό υπό την επήρεια μέθης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ  

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος  αγνώστων δραστών για ληστεία κατά συναυτουργία
   
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι χθες το βράδυ, σε προβλήτα του Ρίου, επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο, ανέκοψαν την πορεία φορτηγού, που οδηγούσε 53χρονος ημεδαπός.
Στη συνέχεια ένας από τους δράστες εισήλθε στο φορτηγό και με αιχμηρό αντικείμενο (κατσαβίδι) προκάλεσε εκδορές στον οδηγό, αφαιρώντας του παράλληλα ένα κινητό τηλέφωνο και μια συσκευή εντοπισμού θέσης (gps).
Διενεργούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ   

Σύλληψη ημεδαπού με καταδικαστική απόφαση
   
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στην Φιλοθέη Πύργου, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πύργου, ένας 35χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών για έκθεση.

***
Συνελήφθη 52χρονος στην Πάτρα για υπόθεση θανατηφόρας ληστείας

Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από το Τριμελές  Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών


Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας 52χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.

Ειδικότερα, ο δράστης είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε ισόβια κάθειρξη για υπόθεση θανατηφόρας ληστείας κατά συναυτουργία, που είχε τελεστεί το 2012, στα Μέγαρα Αττικής.

Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στοχευμένης αστυνομικής επιχείρησης των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ  

Σύλληψη αλλοδαπού για καταδικαστικές αποφάσεις
   
Συνελήφθη, προχθές το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας 36χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Πταισματοδικείου Καλαμάτας και Πατρών, σύμφωνα με τις οποίες του είχε επιβληθεί συνολικά ποινή κράτησης (210) ημερών και  χρηματικό πρόστιμο (260) ευρώ για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.


Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των δεσποζομένων κι αδέσποτων ζώων συντροφιάς
    
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 59χρονου ημεδαπού, διότι προχθές το πρωί στα Καλάβρυτα δύο σκύλοι του, διέφυγαν της προσοχής του και θανάτωσαν τρία πρόβατα κτηνοτρόφου.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 


Σύλληψη δυο αλλοδαπών για παράνομη είσοδο
   
Συνελήφθησαν, χθες το πρωί στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, δυο αλλοδαποί άνδρες, ηλικίας 19 και 36 ετών, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι διέμεναν παράνομα στη Χώρα.


Σύλληψη ημεδαπού για μέθη
   
Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου, ένας 41χρονος ημεδαπός, διότι σε τροχονομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε αυτοκίνητο του υπό την επήρεια μέθης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπής  για σωματική βλάβη από αμέλεια
    
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μεσολογγίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 63χρονης ημεδαπής, διότι προχθές το βράδυ, στο Μεσολόγγι σκύλος της διέφυγε της προσοχής της και δάγκωσε μια 19χρονη ημεδαπή προκαλώντας της σωματική βλάβη στα πόδια. Η τραυματίας μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου, από όπου αποχώρησε μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Σύλληψη δυο ατόμων για παράνομη οπλοκατοχή και παράνομη είσοδο
    
Συνελήφθησαν, προχθές το βράδυ, στη Γαβαλού, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, δύο άνδρες και συγκεκριμένα ένας 17χρονος ημεδαπός και ένας 29χρονος αλλοδαπός, διότι σε αστυνομικούς ελέγχους που τους διενεργήθηκαν, βρέθηκε στην κατοχή  του 17χρονου και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι συνολικού μήκους δεκαοκτώ εκατοστών, ενώ για τον 29χρονο διαπιστώθηκε ότι διέμενε παράνομα στη Χώρα. 


***
Συνελήφθησαν δυο ημεδαπές στην Πάτρα για απόπειρα ληστείας

Οι δράστιδες εισήλθαν σε ζαχαροπλαστείο όπου ασκώντας βία σε υπάλληλο και με απειλές αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν χρήματα από το ταμείο

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι συμμετείχαν με τρεις ακόμα γυναίκες συνεργούς τους στη διάπραξη τριών κλοπών


Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, δυο ημεδαπές γυναίκες, ηλικίας 21 και 13 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας και διάπραξη κλοπών.

Για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη τριών ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 14,15 και 14 ετών, για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.

Ειδικότερα, η 21χρονη και η 13χρονη στις 24/06/2018 το μεσημέρι, στην Πάτρα εισήλθαν σε ζαχαροπλαστείο, όπου ασκώντας σωματική βία σε υπάλληλο και απειλώντας την αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν χρήματα από το ταμείο, χωρίς να ολοκληρώσουν την πράξη τους.

Στο πλαίσιο συντονισμένων αναζητήσεων, των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, οι δυο δράστιδες εντοπίστηκαν λίγη ώρα αργότερα και συνελήφθησαν.

Από τις αστυνομικές έρευνες προέκυψε ότι η 21χρονη και η 13χρονη ενεργώντας από κοινού με τις τρεις ανήλικες συνεργούς τους, είχαν διαπράξει  με τη μέθοδο της απασχόλησης τις τελευταίες δέκα ημέρες, στην Πάτρα, ακόμα τρεις κλοπές σε καταστήματα, όπου είχαν αφαιρέσει συνολικά το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, τρία ζευγάρια γυαλιά ηλίου και διάφορα καλλυντικά.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

***
Μήνυμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα σκέψης και περισυλλογής, ημέρα σοβαρού προβληματισμού και κοινωνικού διαλόγου, ως προς τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά από τα συνολικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, γι’ αυτό και απαιτείται μια πολύπλευρη προσέγγιση από όλους τους συναρμόδιους Φορείς της ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπισή του.
Αναμφίβολα, διανύουμε μια δύσκολη περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η οικονομική κρίση, η συνεχιζόμενη όξυνση του προσφυγικού – μεταναστευτικού φαινομένου, οι πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και γενικά το σύγχρονο, πολύπλοκο και ανασφαλές διεθνές περιβάλλον, έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Η φτώχεια, η ανέχεια, οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία ή ακόμη η χαλάρωση των συνεκτικών δεσμών στα μέλη της κοινωνίας είναι παράγοντες που διευκολύνουν τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων καλλιέργειας, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.
Το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, λόγω των σοβαρών αρνητικών του επιπτώσεων, αποτελεί θέμα άμεσης και διαρκούς προτεραιότητας. Πρόκειται για διεθνές πρόβλημα, που απαιτεί κοινή, ισορροπημένη, συνολική προσπάθεια προσέγγισης και αντιμετώπισης. Με δεδομένο δε ότι τα ναρκωτικά είναι ένα ευμετάβλητο φαινόμενο, που δεν στηρίζεται σε απόλυτα σταθερές συνιστώσες και επηρεάζεται άμεσα από τις διάφορες γεωπολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες συντελούνται στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, κάνουν τη προσπάθεια αυτή ακόμα δυσκολότερη.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η συντονισμένη δράση των Αρχών επιβολής του νόμου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Στόχευση της ενιαίας στρατηγικής τους είναι η συμβολή στη μείωση της προσφοράς ναρκωτικών στην παράνομη αγορά, καθώς και η παροχή συνδρομής προς τους αρμόδιους Φορείς της Πολιτείας, στην κοινή προσπάθεια για τη μείωση της ζήτησης και τον περιορισμό των κινδύνων και των βλαβών που προκαλούν τα ναρκωτικά, στο πλαίσιο μίας πληρέστερης πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος και συναισθανόμενη το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί έναντι της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, μέσα από μια σφαιρική και ολιστική προσέγγιση του ζητήματος, υλοποιώντας στοχευμένα μέτρα και αναπτύσσοντας συγκεκριμένες δράσεις, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας πολιτικές και πρακτικές οι οποίες έχουν συγχρόνως προληπτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα και ενισχύοντας, παράλληλα, τις συνεργασίες με άλλες διωκτικές Αρχές, σε εσωτερικό, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Φορείς που έχουν ως αντικείμενο την πληροφόρηση, την ενημέρωση, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών.
Για την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών, η καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών αποτελεί μια από τις πλέον βασικές προτεραιότητες. Μια προτεραιότητα η οποία αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής για τα έτη 2015-2019, και ως εκ τούτου στις σχετικές δράσεις, που εκδηλώνονται από τις Υπηρεσίες του Σώματος. Οι δράσεις αυτές είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τους στρατηγικούς στόχους και τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά (2013-2020) και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ευρύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σύγχρονης κοινωνικής μάστιγας των ναρκωτικών και στην πληρέστερη προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται έως σήμερα στη μάχη κατά των ναρκωτικών, αναδεικνύουν την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μας με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν πρέπει να είναι μία τυπική υπενθύμιση του ζητήματος, ούτε μια πρόσκαιρη αφορμή προβληματισμού.
Η 26η Ιουνίου πρέπει να αποτελεί, κάθε έτος, την εκκίνηση μιας «νέας κοινής προσπάθειας», που θα στηρίζεται στην εμπειρία και στην επιστημονική τεκμηρίωση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα, της σύγχρονης κοινωνίας.
Απαιτείται επιμονή και υπομονή, συστράτευση και συντονισμός όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Το 2017, η Ελληνική Αστυνομία, με μεθοδικότητα, επαγγελματισμό και αυστηρή προσήλωση στην αποστολή της, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στον αγώνα της για την καταπολέμηση του φαινομένου. Βούλησή μας είναι το 2018 και τα επόμενα έτη να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων, που οδηγούν τους νέους, κυρίως, ανθρώπους στη χρήση ναρκωτικών, στην κοινωνική περιθωριοποίηση, στη σωματική και ψυχική φθορά ή και στον θάνατο.
Η βούλησή μας αυτή εκφράζεται και μέσω της πρωτοβουλίας να χαρακτηριστεί για την Ελληνική Αστυνομία το 2018, ως έτος κατά των ναρκωτικών.
Αναγνωρίζοντας ότι η ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή όλων μας αποτελούν ένα κυρίαρχο όπλο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, σας καλώ να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη, δυναμική και αποφασιστικότητα, προκειμένου να προστατέψουμε τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων μας και ιδίως της νεολαίας και να εξασφαλίσουμε στην κοινωνία και στους πολίτες τη δυνατότητα μια καλύτερης προοπτικής για το μέλλον.

                              Ο ΑΡΧΗΓΟΣ                                 Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ                                Αντιστράτηγος