«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για προβλήματα αιγοπροβατοτρόφων από τη συνεχή πτώση της τιμής του κρέατος και του γάλακτος

Ερώτηση για προβλήματα αιγοπροβατοτρόφων από τη συνεχή πτώση της τιμής του κρέατος και του γάλακτος, κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Κώστας Στεργίου, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.
Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 
«Θέμα: Προβλήματα αιγοπροβατοτρόφων από τη συνεχή πτώση της τιμής του κρέατος και του γάλακτος.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αιγοπροβατοτρόφοι που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα, από το συνεχές κατρακύλισμα της τιμής του κρέατος και του αιγοπρόβειου γάλακτος που δεν ξεπερνά τα 85 λεπτά.
Μόνο την περίοδο 2005 - 2013 πετάχτηκαν από την παραγωγή 33.490 προβατοτρόφοι και 48.900 αιγοτρόφοι, δηλαδή το 33% των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας, ενώ εκτοξεύθηκε το μερίδιο της παραγωγής (με βάση τον αριθμό ζώων) των πιο μεγάλων προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων από 6% το 2000 σε 33% το 2013. Η εκτόξευση αυτή συνέβαλε στην ανοδική πορεία των εξαγωγών φέτας στις διεθνείς αγορές και των κερδών των μονοπωλίων.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται...
η αύξηση του κόστους παράγωγης με κυριότερο την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών που αποτελούν το 76% των δαπανών της κτηνοτροφίας. Ενώ η σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο και της ΚΑΠ της ΕΕ, δεν αποτελεί διέξοδο υπέρ των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά εργαλείο μεγαλύτερου έλεγχου της παραγωγής από τα μονοπώλια.
Οι γαλακτοβιομήχανοι, λόγω του ανταγωνισμού για το κέρδος, ρίχνουν τις τιμές, επιδιώκοντας την εξασφάλιση φθηνότερης πρώτης ύλης για τα προϊόντα τους. Ενώ αυξάνονται και οι εισαγωγές γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι 8 μεταποιητικά μονοπώλια λυμαίνονται το 35% της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα (Eurostat 2015).
Όμως π.χ. η φέτα που αποτελεί βασικό κερδοφόρο εξαγωγικό προϊόν τους, όπως και τα άλλα τυροκομικά προϊόντα πληρώνονται πανάκριβα από τα λαϊκά στρώματα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προστατευθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τις απαράδεκτες χαμηλές τιμές που δίνουν οι γαλακτοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι ώστε να εξασφαλισθεί ένα εισόδημα επιβίωσής τους (τιμή, μείωση κόστους παραγωγής, ενισχύσεις, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροεφόδια και ζωοτροφές, επιδότηση αγοράς ζωοτροφών, διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων);».