«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Γνωρίζεις ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Θέρμου λειτουργεί Αστυνομικό Μουσείο;

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και στοιχεία από το Αστυνομικό Μουσείο που εδρεύει μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Θέρμου

Επίσης σας αποστέλλεται συνημμένο έγγραφο με ορισμένα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο.

Το Μουσείο το οποίο στεγάζεται μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα έχουν επισκεφθεί πολλά σχολεία, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής.
***
Πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας στον Πύργο, με θέμα:
« Προστασία από απάτες σε βάρος πολιτών »
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την πληροφόρηση των πολιτών για την προστασία τους από επίδοξους απατεώνες


Τη Παρασκευή (15-06-2018) στις 19:30 το απόγευμα, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (παράρτημα Πύργου – οδός Μανωλοπούλου και Μαγνησίας), η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ημερίδα, με θέμα :
«Προστασία από απάτες σε βάρος πολιτών».
Στόχος της ημερίδας είναι η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, αλλά ιδίως...
των ηλικιωμένων, με σκοπό την προστασία της προσωπικότητάς τους και της περιουσίας τους από επίδοξους απατεώνες.
Κατά την ημερίδα, θα αναπτυχθεί η μεθοδολογία και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι δράστες, θα αναλυθούν πραγματικά περιστατικά εξαπάτησης πολιτών και θα δοθούν χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες.
Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι έμπειροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα, θα προβληθούν και βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις συμπολιτών μας, οι οποίοι έπεσαν θύματα απάτης, μεταφέροντας τη βιωματική τους εμπειρία στο κοινό. 
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, καλεί όλους τους πολίτες να προσέλθουν στην ημερίδα και να ενημερωθούν για ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα που μας αφορά όλους.
Επισημαίνεται ότι, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει να είναι αρωγός και να αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες, συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς της περιοχής μας, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της πρόληψης της εγκληματικότητας.


***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή  ναρκωτικών
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Νεοχώρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, ένας 32χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε ηρωίνη (σε μορφή βράχου) συνολικού βάρους δυο γραμμαρίων περίπου.

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση
   
Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στη Ναύπακτο, από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων  του Τμήματος Τροχαίας Μεσολογγίου, ένας 33χροινος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών,  για  κλοπή.



ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ  


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή  ναρκωτικών

   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα,  από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 42χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης.


Εξιχνίαση κλοπής και σύλληψη ημεδαπής γυναίκας για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκων


   
Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, κλοπή που διαπράχθηκε προχθές το πρωί, στις Καμάρες Αιγιαλείας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ανηλίκων ημεδαπών, ηλικίας 14, 13 και 10 ετών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.
Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις ανήλικοι ενεργώντας από κοινού εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα σε οικία ημεδαπού στις Καμάρες και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (600) ευρώ και δυο ρολόγια.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθη και η μητέρα των τριών ανηλίκων για το αδίκημα της παραμέλησης της εποπτείας τους.



Σύλληψη δύο ημεδαπών γυναικών για παραμέληση αποτροπής από επαιτεία ή αλητεία κατά συναυτουργία
   
Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στο Αίγιο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, δυο ημεδαπές γυναίκες, ηλικίας 27 και 32 ετών, διότι διαπιστώθηκε να  προτρέπουν τα ανήλικα τέκνα τους σε επαιτεία, ζητώντας χρήματα από διερχόμενους πεζούς και οδηγούς.
Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 28χρονος αλλοδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε να διαθέτει προς πώληση σε παρυφές λαϊκής αγοράς 372 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 300 γραμμάρια λαθραίου καπνού.

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών

   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αίγιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, ένας 40χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν  τρία ναρκωτικά δισκία.



ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ   

Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη οπλοκατοχή

    
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Λαμπέτι,  από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας 58χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε να οδηγεί μοτοποδήλατο, έχοντας κρεμασμένο στον ώμο του,  ένα κυνηγετικό όπλο, με φυσίγγιο στην θαλάμη, το οποίο κατείχε παράνομα.
Επίσης, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν  δώδεκα φυσίγγια, ένα μαχαίρι και ένα κατσαβίδι, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμα 34 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου. 
Από τον έλεγχο των εγγράφων του προέκυψε ότι στερούταν άδειας ικανότητας οδήγησης.


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών

    
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Αρετής,  από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας 29χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε κάνναβη συνολικού βάρους 4,4 γραμμαρίων.

***
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά στην Ηλεία

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης, από τα οποία τα τρία ήταν αδέρφια

Οι δράστες διακινούσαν ναρκωτικά σε τουλάχιστον 74 άτομα – χρήστες της περιοχής
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τον τελευταίο χρόνο εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε ναρκωτικά (κυρίως ηρωίνη), στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα ενδελεχών ερευνών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν στοιχεία που συνέλλεξαν τόσο με φυσικές όσο και με ειδικές ανακριτικές μεθόδους.
Για τη σύλληψη των δραστών, χθες (11-6-2018) οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης  Ναρκωτικών Πύργου ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ηλείας, κατά την οποία συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 44, 34, 32 και 31 ετών.
Ειδικότερα, ο 34χρονος εντοπίστηκε να κινείται με δίκυκλη μοτοσικλέτα και σε έλεγχο που του διενεργήθηκε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής :
•    Δώδεκα αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν ηρωίνη συνολικού βάρους 21,2 γραμμαρίων,
•    Μια αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, που περιείχε κοκαΐνη συνολικού βάρους 1,3 γραμμαρίων,
•    Το χρηματικό ποσό των 160 ευρώ και
•    Δυο συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των τεσσάρων συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης και κατέσχεσαν τα εξής :
•    Τριάντα κροτίδες,
•    Ένα σπρέι πιπεριού,
•    Το χρηματικό ποσό των 715 ευρώ και 
•    Πολλές συσκευές κινητής τηλεφωνίας και καρτών σύνδεσης.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της παράβασης του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών και βεγγαλικών.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, τα μέλη της  εγκληματικής οργάνωσης λειτουργούσαν τον τελευταίο χρόνο με συγκεκριμένη μεθοδολογία, έχοντας διακριτούς ρόλους δράσης προβαίνοντας στη μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών στην Ηλεία και κυρίως στην περιοχή της Γαστούνης.
Αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο 31χρονος, ο οποίος διαχειριζόταν τα παράνομα περιουσιακά έσοδα καθοδηγώντας τα υπόλοιπα μέλη, μη ερχόμενος συνήθως σε απευθείας επαφή με τους χρήστες  -  πελάτες.
Ο 34χρονος ήταν ο κύριος διακινητής των ναρκωτικών προγραμματίζοντας και πραγματοποιώντας τα ραντεβού πώλησης ενώ ο 32χρονος τρίτος αδερφός και ο 44χρονος είχαν περιφερειακό ρόλο μεταφέροντας ναρκωτικά ή λειτουργώντας ως τσιλιαδόροι, ενημερώνοντας για τυχόν παρουσία της αστυνομίας κατά τις συναλλαγές.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις προκειμένου δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους και συγκεκριμένα χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα αλλά και κωδικοποιημένη φρασεολογία, κατά τις συνομιλίες  τους, ενώ οι τηλεφωνικές τους συνδέσεις άνηκαν σε στοιχεία τρίτων ατόμων (αχυράνθρωποι).
Η εγκληματική οργάνωση προμήθευε συστηματικά ναρκωτικά σε 74 τουλάχιστον χρήστες της περιοχής, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της από την διακίνηση των ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο, εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Επίσης, κατασχέθηκαν δυο ιδιωτικής χρήσεως επιβατηγά αυτοκίνητα και μια δίκυκλη μοτοσικλέτα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δράστες, ως μέσα μεταφοράς των ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.
Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου. 

***
 Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, ο οποίος προωθούσε και πωλούσε παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, μέσω διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομη προώθησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων μέσω διαδικτύου και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που έγιναν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με την ύπαρξη ιστοσελίδων, λογαριασμών - προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και αγγελιών σε ιστοτόπους αγοραπωλησιών, που διαφήμιζαν, προωθούσαν και διέθεταν προς πώληση πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για πλήθος φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, με διάφορες επωνυμίες και ενδείξεις, αγνώστου προέλευσης και εργοστασίου παρασκευής, για τα οποία στο σύνολό τους δεν έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και ως εκ τούτου η εισαγωγή και διακίνησή τους στην ελληνική αγορά ήταν παράνομη, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. 
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση των καταγγελλομένων και ανακάλυψη των αγνώστων δραστών.

Από την ενδελεχή αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, διακριβώθηκε η εμπλοκή του ημεδαπού στην υπόθεση, ο οποίος προωθούσε τα φαρμακευτικά προϊόντα μέσω ιστοσελίδας ηλεκτρονικού καταστήματος που διαχειριζόταν.
Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του ημεδαπού, όπου από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά μέσα του, ταυτοποιήθηκε ως κάτοχος-διαχειριστής της επίμαχης ιστοσελίδας ηλεκτρονικού καταστήματος.
Κατά την έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και εξωτερικός σκληρός δίσκος, τα οποία θα αποσταλούν στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία για τα κατά Νόμο.  
Mε αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες-καταναλωτές για τα ακόλουθα:
•    Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας, συνεπώς κάθε διαδικτυακή πηγή αγοράς φαρμάκων είναι παράνομη και μη εγκεκριμένη από τους αρμόδιους φορείς.
•    Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
•    Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.
•    Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
•    Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στο σύνδεσμο: http://www.eof.gr.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•    Τηλεφωνικά: 111 88
•    Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα iOS-Android: CYBERKID
•    Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο http://cyberalert.gr/feelsafe/