«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΚΚΕ: Σε οριακή κατάσταση έχει οδηγηθεί η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Αγρινίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε οριακή κατάσταση έχει οδηγηθεί η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Αγρινίου
Σε οριακή κατάσταση έχει οδηγηθεί η παθολογικήκλινική στο νοσοκομείο Αγρινίου, καθώς είναι αδύνατον να λειτουργεί ομαλά και να εφημερεύει με το συγκεκριμένο αριθμό  και σύνθεση ιατρών.Οι γιατροί της κλινικής μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, αφού καλούνται 5 συνολικά ειδικευμένοι παθολόγοι να καλύψουν τις ανάγκες για 50 και πλέον νοσηλευόμενους ασθενείς στην κλινική καθημερινά, τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με καθημερινή προσέλευση 60-70 ασθενών για το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, κατέθεσαν έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, αιτιολογώντας ότι αδυνατούν να συγκροτήσουν πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης, διατυπώνοντας ότι χρειάζονται στοιχειωδώς τουλάχιστον 3 ειδικευμένοι γιατροί στην εφημερία για τις ανάγκες της κλινικής και του ΤΕΠ.
Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου δείχνει πως....
η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και πως δεν μπορεί να λυθεί με μέτρα που δεν δίνουν οριστική λύση, γιατί με την λογική του μπαλώματος όρισε έναν και μοναδικό κάθε φορά ειδικευμένο παθολόγο να εφημερεύσει, έχοντας ουσιαστικά την ευθύνη της Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους ίδιους τους γιατρούς, κατανοώντας τον κίνδυνο, να δουλέψουν οικειοθελώς και χωρίς πληρωμή τις παραπάνω μέρες στις εφημερίες του ΤΕΠ, προκειμένου να βοηθήσουν το μοναδικό συνάδελφο που εφημέρευε. Η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού αποτελούν συνολικό πρόβλημα στο Νοσοκομείο, καθώς το πρόβλημα της Παθολογικής Κλινικής δεν είναι το μοναδικό. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στην πλειοψηφία των τμημάτων, τα οποία λειτουργούν στα όρια ασφαλείας ή και κάτω από αυτά, με σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του προσωπικού, την ασφαλή εφημέρευση και την ομαλή καθημερινή λειτουργία τους.Με αξονικό και υπέρηχο να μην καλύπτουν όλες τις μέρες του μήνα, με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας σε ασθενείς και γιατρούς,  με ανύπαρκτη την λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, με τον παλιό οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου που αφορά 120 κλίνες, να λειτουργεί και στο σημερινό νοσοκομείο με 230 κλίνες, με το ίδιο προσωπικό που να μην μπορεί να καλύψει βάρδιες, εφημερίες και να έχει φτάσει στα όριά του.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, 6η ΥΠΕ, διοίκηση του ΓΝ Αγρινίου έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Η πολιτική που εφαρμόζει για την Υγεία η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), είναι αυτή που έχει οδηγήσει το σύνολο των νοσοκομείων σε αδυναμία λειτουργίας, και η παράδοσή της στα χέρια των επιχειρηματιών. Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία του λαού "κόστος", την ώρα που χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο της υγείας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλά για την "δίκαιη ανάπτυξη" και την "έξοδο από τα μνημόνια", αποκρύπτοντας ότι στηρίζεται πάνω σε παλιά, αλλά και νέα μέτρα, ότι δεν θα συνοδευτεί με πραγματική ανακούφιση για τους εργαζόμενους και το λαό, πόσο μάλλον με κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.
"Ανάπτυξη" στο χώρο της Υγείας σημαίνει κέρδη για τους επιχειρηματίες, φθηνοί εργαζόμενοι, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ανεπαρκείς παροχές υγείας. Την τελευταία τριετία το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 1.619 εργαζόμενους, ενώ η κρατική χρηματοδότηση του 2018 για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένη κατά 638 εκατομμύρια ευρώ (σε σχέση με το 2017). Ταυτόχρονα προωθείται η κάλυψη του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας -συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας- από τα έσοδα των ίδιων των νοσοκομείων, δηλαδή από την "πώληση υπηρεσιών Υγείας" σε ασθενείς κι ασφαλιστικά ταμεία, και η λειτουργία τους ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες".
Εδώ και τώρα να δοθεί λύση, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου.
Με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό. Με αναβάθμιση και ενίσχυση των Περιφερειακών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά και κάθε εργαζόμενο και άνεργο, κάθε λαϊκή οικογένεια να παλέψει οργανωμένα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, με ουσιαστικές διεκδικήσεις ως την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης και την κατάκτηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία. Σε αυτή την ανάπτυξη διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, της επιστημονικής έρευνας και των τεχνικών μέσων με καθολικό τρόπο».