«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Περιοδεία στην επιχείρηση «AGRINO» και ομιλίες σε Πεντάλοφο και Κατοχή πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Περιοδεία στην επιχείρηση «AGRINO» και ομιλίες σε Πεντάλοφο και Κατοχή  πραγματοποίησε  τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στα πλαίσια της περιοδείας στην επιχείρηση συνομίλησε με τους εργαζόμενους και άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματα τους. Στην ομιλία του ο Νίκος Μωραΐτης μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι εργαζόμενοι έχουν βιώσει στα χρόνια της κρίσης τον εφιάλτη της ανεργίας, το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών στα εργασιακά, στις Συλλογικές Συμβάσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλες οι προηγούμενες εξασφάλισαν στο κεφάλαιο το αντεργατικό οπλοστάσιο, για να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα. Αποδείχτηκε ο καλύτερος «εκτελεστής της διαθήκης» τους. Επιλέχθηκε να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου»....


Ξεκαθάρισε ότι οι αντιλαϊκοί νόμοι όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργηθούν, αλλά θα παραμείνουν και θα ενισχύονται, από τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται το «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον». «Αυτό το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον είναι εχθρικό για μας, είναι εχθρικό για τους εργαζόμενους», σημείωσε. Κλείνοντας, επισήμανε την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και τα σωματεία, η συζήτηση για τα προβλήματά τους, η διαμόρφωση αιτημάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, κόντρα στη μοιρολατρία, στις αυταπάτες, στην τρομοκρατία και στην αντεργατική πολιτική της συγκυβέρνησης – ΕΕ και κομμάτων του ευρώμονόδρομου.

Στη συνέχεια στις ομιλίες σε Πεντάλοφο και Κατοχή, ο Νίκος Μωραΐτης, αναφερόμενος στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, τόνισε ότι ο λαός βιώνει μια οικτρή κατάσταση και η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα ψεύτικων ελπίδων ότι έπιασαν τόπο οι θυσίες του. Σημείωσε ότι δεν έπιασαν τόπο, η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο είναι καθαρή έξοδος για το μεγάλο κεφάλαιο, για την επόμενη μέρα που θα επενδύσουν τα δουλεμένα του λαού. πατώντας πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των συνταξιούχων. Μετά τον Αύγουστο, υπογράμμισε, θα υπάρχουν μισθοί πείνας, δεν θα υπάρχει η 13η και η 14η σύνταξη μιας και οι μνημονιακοί νόμοι και η εργασιακή ζούγκλα θα διατηρηθούν.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επίσης αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση ικανοποιεί, όπως και οι προηγούμενοι, τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η συγκέντρωση γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Ο Νίκος Μωραΐτης αναφέρθηκε επίσης στη φοροληστεία του αγροτοκτηνοτροφικού εισοδήματος, στο πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων, στην επιβολή ΕΝΦΙΑ στα βοσκοτόπια, στην αύξηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Ανέφερε παραδείγματα που η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, είναι που τσακίζουν τους αγρότες, όπως η συνεχώς μειούμενη τιμή του γάλακτος.
Στη συζήτηση στάθηκε στις ευθύνες για τη δυσλειτουργία των ΤΟΕΒ που θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες των χιλιάδων αγροτών. Επισήμανε πως η ΔΕΗ προχωράει σε διακοπές ρεύματος καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορούν να καλυφτούν τα τελευταία χρόνια λόγω και της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ανέδειξε πως οι υπηρεσίες άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Επισήμανε ότι για να δοθεί λύση στο διατροφικό πρόβλημα της χώρας, να υπάρξουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα και να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς, χρειάζονται διαφορετικές σχέσεις παραγωγής με επίκεντρο τη μεγάλη κοινωνικοποιημένη μονάδα, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, έξω από τα δεσμά της καπιταλιστικής ΕΕ και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, οι μικροί παραγωγοί που επιθυμούν να παραμείνουν στην παραγωγή, θα μπορούν να αξιοποιούν τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα διαφέρουν ριζικά από τους σημερινούς.
Κάλεσε τους φτωχομεσαίους αγρότες να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, να παλέψουν για μέτρα ανακούφισης με στόχο την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής για μια άλλη πολιτική που θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματά τους.