«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Καλό ταξίδι Τζανή Τζανετάκη!

Η είδηση του θανάτου του κ. Τζανή Τζανετάκη μου έφερε παλιότερες θύμισες.
Ήτανε το 1994 προεκλογική περίοδος (Δημοτικές Εκλογές) που ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Τζανής Τζανετάκης, απ’ τα υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε την περιοχή μας, το νομό μας να υποστηρίξει τον αγώνα του κόμματός του και συγκεκριμένα την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Πιστιόλα (υποψήφιος τότε νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας).
Στην συγκέντρωση τύπου, στο Ραδιομέγαρο Μεσολογγίου, δέχτηκε και απάντησε σε ερωτήσεις όχι μόνο για της δημοτικές εκλογές αλλά και γενικότερες.
Εκείνη την εποχή η Ν. Δημοκρατία αντιμετώπιζε ένα οξύ εσωκομματικό πρόβλημα. Κατήλθαν άλλοι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι Νομάρχες. προερχόμενοι απ’ τους κόλπους της, ο αείμνηστος Γεράσιμος Λαϊνάς και ο κ. Θανάσης Λύρος.
Εγώ τότε εκεί εκπροσωπούσα ένα Τηλεοπτικό κανάλι, ένα Ραδιοφωνικό σταθμό και μια Εφημερίδα, παλιά μου τακτική και συνήθεια, έμεινα πάντα τελευταίος να θέσω τα ερωτήματά μου.
Εκείνη τη μέρα όμως άλλαξαν τα δεδομένα, απ’ τους πρώτους Δημοσιογράφους που πήρε το λόγο και έθεσε σχετικό με το θέμα των «ανεξάρτητων υποψήφιων» ερώτημα, μία συνάδελφος από το Μεσολόγγι.
Ρώτησε: Διεγράφη ο κ. Λύρος και ο κ. Λαϊνάς;
Ο κ. Τ. Τζανετάκης, αφού συμβουλεύτηκε τους συνεργάτες του στο πάνελ, απάντησε καταφατικά!
Αμέσως ζήτησα και πήρα το λόγο, τη σειρά να θέσω τα ερωτήματά μου ( συντονιστής ο κ. Γιώργος Σκαρμούτσος)
Ερωτώ κ. Τζανετάκη στο προηγούμενο ερώτημα της συναδέλφου είπατε ότι διεγράφησαν ο κ. Α. Λύρος και ο κ. Γ. Λαϊνάς επειδή κατήλθαν σαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι Νομάρχες, όμως αυτό είναι αντίθετο προς τις «Βασικές Αρχές» του κόμματός σας, να σας το διαβάσω (και το διαβάζω απ’ το έντυπο που μας το έδωσαν στην είσοδό μας) πρεσβεύετε «…είμαστε υπέρ της ελεύθερης τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς…)
Πως εξηγείτε αυτήν την εξέληξη;
Κι ένα δεύτερο ερώτημα, «Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για τα αγροτικά προϊόντα του νομού μας, για την βρώσιμη ελιά Αγρινίου και για τον καπνό;
Μου απαντά: «Αυτό το κείμενο είναι παλιό, μιλάει για την του πρώτου βαθμού τοπική αυτοδιοίκηση…»
Επανέρχομαι: «Αν ξέρω να διαβάζω καλά! εδώ δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για πρώτο η για δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, γράφει γενικά για Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Σ’ αυτό το σημείο, ο έμπειρος πολιτικός Τζανής Τζανετάκης, έχασε την ψυχραιμία του, τι να απαντήσει σ’ ένα ερώτημα δίλλημα;
«Ο κόσμος θέλει λιγότερο ΠΑΣΟΚ! να φύγει απ’ την εξουσία…» άρχισε να λέει και άλλα διάφορα, «όσο για το τι θα κάνουμε για τα αγροτικά προϊόντα όταν έρθουμε στην εξουσία δεν μπορούμε να σας πούμε τώρα…»
Τέλειωσε η Συγκέντρωση Τύπου (Συνέντευξη… τη λένε εδώ και χρόνια, αν και είναι λάθος ο χαρακτηρισμός, έτσι έχει καθιερωθεί) και ο αείμνηστος πλέον, Τζανής Τζανετάκης είχε σηκωθεί όρθιος, τον βλέπω κάποιον να ψάχνει ανάμεσα στους συναδέλφους, με εντοπίζει μου προτείνει το χέρι, σε μια χειραψία αποχαιρετισμού και αναγνώρισης και μου λέει: «Σε παραδέχομαι είσαι δυνατός!»
Τον θυμάμαι, γι’ αυτή του την γενναία συμπεριφορά απέναντί μου…και θα τον θυμάμαι
Για την Πολιτική του αξιοπρέπεια, την ευγένειά του, το ήθος του που εκλείπει σήμερα σε πολλούς νεόκοπους πολιτικίσκους!

Καλό ταξίδι Τζανή Τζανετάκη!

ΥΓ 1: Με συγκίνηση θυμάμαι, μέρες που είναι, πως ο παρευρισκόμενος στην συγκεκριμένη Συγκέντρωση κ. Βαγγέλης Λιανός, πήγε πριν από μένα εκείνο το βράδυ στο Καινούργιο κι είπε στον αείμνηστο πατέρα μου «Να χαίρεσαι το γιό σου είναι …δυναμίτης»!
Αυτή ήταν μία ακόμη, ανυπέρτατη ηθική ικανοποίηση για μένα, που μου έδωσε κουράγιο να υποστηρίζω την πιο μεγάλη μου λατρεμένη αξία, μι’ όποιο κόστος, την αλήθεια!
ΥΓ 2: Τα παραπάνω τα διαδραματισθέντα στο Μεσολόγγι το 1994, όσο και μιας άλλης επίσκεψης του πρώην Πρωθυπουργού το ’96 στο Αγρίνιο, εμπεριέχονται σε βίντεο που έχω στο αρχείο μου, εκεί ανέτρεξα για να επαληθεύσω και να υποστηρίξω τη θύμησή μου!

Δημήτρης Ντόκας