«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγρίνιο!

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10 το πρωί, συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, στα πλαίσια της 48ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας.
Κεντρικός ομιλητής ο Τίμος Παπανικολάου, που ανάμεσα στ’ άλλα τόνισε:
«Τούτη την ώρα σε 69 πόλεις της χώρας, πραγματοποιούνται αγωνιστικές συγκεντρώσεις, για την απεργία που κάλεσε το ΠΑΜΕ. Πρόκειται για μάχη, που αφορά τα άγια των αγίων της εργατικής τάξης. Εδώ χτυπά η καρδιά και ανεβαίνουν οι παλμοί για το σήμερα και το αύριο των εργαζόμενων. Πρόκειται για μάχη που ακουμπά – ευαισθητοποιεί πλατύτερα λαϊκά στρώματα, αφού τα μέτρα αφορούν κι αυτούς αλλά και το μέλλον των παιδιών τους».
«Πρόγραμμα σταθερότητας με μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ακρίβεια, αύξηση ανεργίας, μείωση κοινωνικών δαπανών ήταν αυτά που εφαρμόστηκαν».
«Τώρα έρχονται φορολογικό –ασφαλιστικό- πολυνομοσχέδιο για την παιδεία-αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις- Καλλικράτης- αποπληθωρισμός της ελληνικής οικονομίας, με νέες μειώσεις αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα και με ότι άλλο ήθελε ζητήσει το κεφάλαιο, για να συμπληρώσουν και να διευρύνουν το φάσμα της αντιλαϊκής επίθεσης».
« Τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχουν στήριξη της Ν. Δημοκρατίας και απέκτησαν υπουργό, προπαγάνδισης για την αναγκαιότητά τους, τον κ. Καρατζαφέρη».
«Είναι αποπροσανατολιστική η συζήτηση και κρύβει σκοπιμότητες για το αν θα έπρεπε να καταφύγουμε στο ΔΝΤ όπως και η ΕΕ είναι μηχανισμοί ιμπεριαλιστικοί, αλληλοεξαρτώμενοι και συνεπικορούμενοι. Έχουν ενιαία στάση στο χτύπημα εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, πέρα από επί μέρους αντιθέσεις που μπορούν να έχουν και αφορούν το μοίρασμα της λείας.
Δεν είναι κακό το ΔΝΤ και καλή η ΕΕ
Δηλαδή σε ποιο μέτρο του ΔΝΤ είναι αντίθετη η ΕΕ;»
«Μας λένε θα πληρώσουμε σήμερα, για να σώσουμε την πατρίδα και θα απολαύσουμε αύριο. Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν!
Έχουν μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα!
Ούτε ο πιο φανατικός οπαδός της κυβέρνησης δεν πιστεύει, ότι αύριο θα έχει καλύτερες μέρες. Και ας πάψουν να το παίζουν πατριώτες.
Γι’ αυτούς πατριωτικό είναι ότι συμφέρει το κεφάλαιο!»
«Προσπαθούν να μας πείσουν, πως οι εργαζόμενοι καλοβλέπουν αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με μετρήσεις τους και μάλιστα δε θα είχαν αντίρρηση και για συνέχιση αυτών των μέτρων, αν η κυβέρνηση το κρίνει απαραίτητο. Πρόκειται για απύθμενο θράσος χειραγώγησης συνειδήσεων. Είναι τα ίδια παπαγαλάκια που στήριξαν το πάγωμα μισθών, την και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αυστηρή λιτότητα, για να βγούμε από το τούνελ. Είναι οι ίδιοι οι φωστήρες, που έκριναν πως χρειάζονταν οι εργαζόμενοι και οι ποπολάροι να σφίξουν το ζωνάρι, για να γίνει η χώρα μας ισχυρή, να μπει στην ΟΝΕ και την ΕΕ.
Τα γιουσουφάκια των αφεντικών την ίδια μούρη είχαν όλα και πάντα!»
«.. Χρέος κάθε εργαζόμενου να πάρει θέση, με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει.
Η ενίσχυση των γραμμών του ΠΑΜΕ και του ταξικού αγώνα είναι μονόδρομος σήμερα για τους εργαζόμενους. Είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και στους μηχανισμούς της πλουτοκρατίας, που προσπαθούν να εκφοβίσουν τον λαό, για να αποδεχτεί τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να αποκτήσει και νέα κέρδη, από τα αμύθητα συσσωρευμένα πλούτη του»
«Προσπαθούν να εκφοβίσουν το λαό ,ότι αν δε βάλει πλάτη να περάσουν τα μέτρα η χώρα θα χρεοκοπήσει. Μ’ αυτήν την τρομοκρατία δεν πρόκειται ν’ ασχοληθεί καμιά αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Μ’ αυτήν την τρομοκρατία πρέπει ν’ ασχοληθεί ο λαός και να τους την επιστρέψει. Να τους φοβίσει με τους αγώνες του, να τους τρομοκρατήσει με τη μαζικότητα και τη δυναμική του. Γιατί αν περάσουν τα μέτρα θα φτωχεύσει ο λαός και θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές εργασιακό μεσαίωνα.»
«Με το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, η κυβέρνηση δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης. Αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν επαίτες και τους φιλοδωρεί με βασική σύνταξη στα 4.500 ένσημα των 360 ευρώ, με ταυτόχρονη όμως δραστική περικοπή και αυτής ακόμα της «κολοβής» κρατικής χρηματοδότησης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αναγκάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται 40 και 50 χρόνια, για να μπορέσουν να πάρουν πλήρη σύνταξη, που θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργάσιμου βίου και έτσι το ύψος της, δε θα μπορεί σε καμία περίπτωση, να καλύψει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Θα έχουμε μείωση των σημερινών συντάξιμων αποδοχών μέχρι και 40%!
Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Βάζει χέρι στα βαρέα και ανθυγιεινά, στις αναπηρικές συντάξεις, επαναφέρει το ΛΑΦΚΑ για τους συνταξιούχους, μειώνει τις εισφορές των εργοδοτών και γι’ αυτό το έκτρωμα οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μας λένε ότι χρειάζεται διαβούλευση!
Και μετά καμώνονται τις αδικημένες, γιατί τις λένε οι εργαζόμενοι ξεπουλημένες!»
«Με φοροεπιδρομές μέσα από νόμους, αυξάνει τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, καταργεί ουσιαστικά το αφορολόγητο όριο για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, ταυτόχρονα μειώνει σταδιακά τη φορολόγηση των κερδών του κεφαλαίου, από το 25 στο 20% για να στηρίξει την «φτωχολογιά» των τραπεζιτών, εξαιρεί από την ενιαία φορολόγηση τα έσοδα από τόκους, διευκολύνει το «ξέπλυμα» χρήματος, με τις ρυθμίσεις για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων», συνεχίζει τις χαριστικές φοροελαφρύνσεις στους εφοπλιστές!
Κι αυτές τις ρυθμίσεις τις ονομάζει «δικαιότερη φορολόγηση του συνόλου των εισοδημάτων».
Το δίκαιο που ευαγγελίζεται και υπηρετεί η κυβέρνηση, είναι πολύ άδικο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και προκλητικά προνομιούχο για τους λίγους τους ισχυρούς του χρήματος.»
«Μέσω της προώθησης του νομοσχεδίου Καλλικράτης, για την τοπική αυτοδιοίκηση, επιφέρουν και νέα χτυπήματα στα συμφέροντα και στα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων. Μια σειρά θέσεις εργασίας θα χαθούν από την Τ.Α. οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα κυριαρχήσουν, θα έχουμε ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ σε δραστηριότητες που μέχρι σήμερα ήταν στην ευθύνη της Τ.Α. κοινωνικές υπηρεσίες για Παιδεία - Υγεία – Πρόνοια, θα αποσπαστούν από την κρατική ευθύνη και θα περάσουν στην Τ.Α. για να πληρώσει και πάλι ο λαός. Να γιατί αποφεύγουν να συζητήσουν για την ουσία και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου Καλλικράτης και μεταφέρουν τη συζήτηση, ότι το κύριο είναι για το αν η Αβόρανη θα ανήκει στο δήμο Αγρινίου, η στο δήμο Τριχωνίδας!
Τώρα πια η Τ.Α. μετατρέπεται καθαρά σε βασικό εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στο λαό!»
«Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ολέθρια για την περιοχή μας!
Ήταν λίγο το νερό, το πήρε και το κάμα!
Από τις τελευταίας περιοχές από πλευράς ανάπτυξης στην ΕΕ ήμασταν, τώρα έχουμε αποσπαστεί σταθερά προς τον πάτο!
Η ανεργία φουντώνει στην οικοδομή, το βασικότερο κλάδο εργασίας στον τόπο μας, έχει ξεπεράσει το 50%! ο ήχος του σκεπαρνιού κοντεύει να ξεχαστεί , η να γίνει επετειακή μπαλωθιά!
Η ανασφάλιστη εργασία, η υποαπασχόληση δίνουν και παίρνουν. Μικροεπιχειρήσεις κλείνουν και οι έμποροι τείνουν να γίνουν αργόσχολοι.
Οι αγρότες δεν είναι μόνο σε άσχημη κατάσταση, αυτή θα γίνει χειρότερη από του χρόνου με τη μεταφορά του 50% των επιδοτήσεων στο δεύτερο πυλώνα.
Μια περιοχή, που είχε ζωή και είχε όλες τις προϋποθέσεις να αναπτύξει την οικονομία της, για να ζούμε πολύ καλύτερα, τείνει να μαραζώσει. Από πόρτες και παράθυρα, μπαίνει η αναγκαιότητα ο αγώνας να αποτελέσει το δικό μας μονόδρομο, για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που δικαιούμαστε και μας στερούν!»
«Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία.
Το δίλημμα με τα μονοπώλια η με το λαό, είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά.
Καμιά συναίνεση, ΤΩΡΑ να ακουστεί μυριόστομο και βροντερό το ΟΧΙ στην ηττοπάθεια και στη μοιρολατρία!
Εργαζόμενη –εργαζόμενε το ΠΑΜΕ σε καλεί να παλέψουμε μαζί, όχι για μια ζωή στα καλούπια των αφεντικών, αλλά για μια ζωή όπου θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να έχουμε σταθερή και ασφαλή δουλειά, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας και τα όρια συνταξιοδότησης, να έχουμε σύγχρονες και εντελώς δωρεάν παροχές στην Υγεία στην Πρόνοια, στη Μόρφωση, τη Στέγη, στον Αθλητισμό στον Πολιτισμό!
Αυτή είναι η γραμμή συσπείρωσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πάρε τη θέση σου στις γραμμές του ΠΑΜΕ!
Το ΠΑΜΕ γνωρίζει και τονίζει, ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός, συνεχόμενος και μακροχρόνιος, με στόχο την αντίσταση, τη ρήξη και την ανατροπή!»
«Παλεύουμε κατά των μέτρων, κατά των αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά και για την απαλλοτρίωση των εκμεταλλευτών μας. Είναι παράσιτα που ζουν από τον ιδρώτα και το αίμα το δικό μας, εμείς παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο κι αυτοί τον καρπώνονται. Να γίνουμε αφέντες του πλούτου μας, δεν τους έχουμε ανάγκη. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτούς. Αυτοί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εμάς!
Όπως λέει και ο ποιητής:
Είμαστε εμείς που ζυμώνουμε το ψωμί και πεινάμε
Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε
Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα και παλεύουμε για να τα πάρουμε όλα!
ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ-ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ!»
Μετά την ομιλία, ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων στους δρόμους του Αγρινίου, για να καταλήξει στο δημαρχείο, όπου μέλη του ΠΑΜΕ ανάρτησαν πανό.

Χαρακτηριστική και αντιπροσωπευτική, της αντιμετώπισης των απεργών απ’ τον Αγρινιώτικο λαό, είναι η παρακάτω συγκινητική φράση ηλικιωμένης Αγρινιώτισσας, που συναντήθηκε με την πορεία στην αρχή του πεζόδρομου Χ. Τρικούπη, απευθυνόμενη στους νεολαίους που προπορεύονταν, φωνάζοντας συνθήματα ακατάπαυστα, με τις παντιέρες του ΠΑΜΕ!

«Ψυχούλες μου! Αχ ψυχούλες μου!! Μπράβο ψυχούλες μου!!!».

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Ντόκας