«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Επικρατεί σύγχυση και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αγρίνιο 29-4-2010

Επικρατεί σύγχυση και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Ερώτηση Ε. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Οικονομικών

Όπως είναι γνωστό οι αγρότες κατά την πώληση των προϊόντων τους σε εμπόρους πληρώνουν 7% ΦΠΑ, το οποίο και τους επιστρέφεται με την κατάθεση «τιμολογίων αγοράς αγροτικών προϊόντων» που εκδίδουν οι έμποροι.
Η θεσμοθέτηση του μέτρου αυτού στηρίζεται στο γεγονός ότι οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν διπλό ΦΠΑ, τόσο για την αγορά εφοδίων για την παραγωγή όσο και για την πώληση των προϊόντων τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα, η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος για παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2009 θα ανέλθει στο 11%.
Επειδή η απόφαση για το χρόνο των αιτήσεων έχει ανακοινωθεί με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.
Επειδή επικρατεί σύγχυση στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι κρατούν τις δηλώσεις των αγροτών αφού δεν υπάρχει εγκύκλιος που να ενημερώνει τις ΔΟΥ της χώρας για το ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ για το έτος 2009.
Επειδή η οικονομική κατάσταση των αγροτών στις σημερινές συνθήκες φέρνει τον κόσμο της υπαίθρου σε ακόμη πιο δραματική θέση.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Θα ισχύσει η επικείμενη αύξηση των κατ’ αποκοπή συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος για το 2009;
• Θα δοθεί άμεσα η εντολή πληρωμής στις αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να καταβάλουν στους αγρότες την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου