«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Οι Γιορτές Εξόδου τελείωσαν - Η έκθεση συνεχίζεταιΜια πρωτοποριακή προσέγγιση της "Διεξόδου" για το "αλάτι της γης"

Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός Μουσείου Άλατος

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου στο Μεσολόγγι, όπου χτυπάει η καρδιά του αλατιού στην Ελλάδα, η έκθεση "Αλάτι - Ο λευκός θησαυρός". Πρόκειται για μια ιστορική και εικαστική έκθεση στα πλαίσια των Γιορτών Εξόδου 2010 που παρουσιάζεται στους χώρους του Μουσείου και της Πινακοθήκης του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος".

Την έκθεση κατά την μηνιαία μέχρι τώρα διάρκειά της έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 3.500 επισκέπτες απ΄όλη την Ελλάδα -αριθμός ρεκόρ για Μουσείο της περιφέρειας- ενώ μεταξύ των υψηλών επισκεπτών της περιλαμβάνονται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Θάνος Μωραΐτης και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου οι οποίοι εκφράστηκαν με τα κολακευτικότερα σχόλια για την άρτια επιστημονική και εικαστική οργάνωση και παρουσίασή της . Παράλληλα εξέφρασαν τον εντυπωσιασμό τους από τα δεκάδες είδη αλατιού που εκτίθενται, όπως μαύρο και κόκκινο αλάτι απο τη Χαβάη, μπλε απο την Περσία, ροζ απο τα Ιμαλάια, βερυκοκί απο την Αυστραλία, καπνιστό απο τη Γαλλία αλλά και διάφορα πρωτόγνωρα ορυκτά και θαλασσινά αλάτια από την Κύπρο, τη Γερμανία, τις Αυστριακές Άλπεις, την έρημο Καλαχάρι, την Ισπανία, τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό Ωκεανό κ.λπ.

Με την παρουσίαση της μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα έκθεσης αυτής, αλλά και με τις πάμπολλες ιστορικές αναφορές και ποικίλες λειτουργίες του αλατιού, οι διοργανωτές της έκθεσης φιλοδοξούν να αναδείξουν την ανάγκη δημιουργίας στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ενός Μουσείου Άλατος , μιας και η Ελλάδα είναι η μοναδική από τις αλατοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου που δεν διαθέτει αντίστοιχο Μουσείο.

Η έκθεση "ΑΛΑΤΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ" δεν αποτελεί απλώς και μόνο την κατάληξη μιας δίχρονης πορείας έρευνας και σχεδιασμού για την τελική παρουσίασή της αλλά μια πρόταση εργασίας και το έναυσμα για μια ουσιαστική συζήτηση με θέμα τη δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου με όλο και περισσότερους υποστηρικτές και συνοδοιπόρους.

Η έκθεση λειτουργεί σε καθημερινή βάση με ελεύθερη είσοδο μέχρι 16 Μαΐου (πλην Δευτέρας και Τρίτης) απο τις 10.30 το πρωί εως 1 το μεσημέρι και απο 7 το απόγευμα εως 9.30 το βράδυ.

Για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε οργανωμένες επισκέψεις μαθητών απαιτείται προηγούμενη επικοινωνία με τη γραμματεία της "Διεξόδου" (26310 51260)

www.diexodos.com.gr