«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ Σχετικά με τα τελευταία δημοσιεύματα από ορισμένα Μ.Μ.Ε σχετικά με το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε Ιατρό του Νοσοκομείου Αγρινίου

 
Σχετικά με τα τελευταία δημοσιεύματα από  ορισμένα  Μ.Μ.Ε σχετικά με το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε Ιατρό του Νοσοκομείου Αγρινίου και προς αποκατάσταση της αληθείας των γεγονότων και με την υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών δηλώνω τα εξής:

 Από το έγγραφο της Επιτροπής  Νοσοκομειακών Λοιμώξεων  (4-9-2020) που διαβιβάστηκε και στον Διοικητή της 6Ης Υγειονομικής Περιφέρειας (6Η ΥΠΕ) προκύπτουν τα εξής:

1)    Το εν λόγω κρούσμα επιβεβαιώθηκε την 3/9/2020 και ώρα 12: 00 το μεσημέρι από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών.

2)    Την ίδια ώρα ενημερώθηκαν  ο ΕΟΔΥ και όλα τα αρμόδια όργανα του Νοσοκομείου δηλ. ο Διοικητής ,η Δ/ντρια Ιατρικής Υπηρεσίας , και η Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

3)    Άμεσα (την ίδια μέρα 3/9/2020 )  η Επιτροπή Λοιμώξεων εφάρμοσε  πιστά και απαρέγκλιτα όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την διαχείριση του  επιβεβαιωμένου κρούσματος. Δηλαδή,

          α)κλείσιμο του Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου,

                    β) Ιχνηλάτηση (λήψη δειγμάτων) των στενών επαφών όπως αυτές ορίζονται

                από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

          γ) Απολύμανση του χώρου του Ιατρείου και όλων των κοινόχρηστων χώρων

               των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων.

Η επικοινωνία με τον Καθηγητή κ. ΓΩΓΟ έγινε την επομένη ημέρα 4/9/2020 αφού δεν είχε καταστεί δυνατή η επικοινωνία της Επιτροπής Λοιμώξεων μαζί του την 3/9/2020, και ο οποίος επιβεβαίωσε προς τους υπεύθυνους της Επιτροπής την πλήρη και  σωστή διαχείριση του κρούσματος εκ μέρους τους  χωρίς να προσθέσει την παραμικρή ενέργεια επιπλέον.

Από τα προαναφερόμενα προκύπτει η γνώση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης με το οποίο η Επιτροπή Λοιμώξεων και τα υπόλοιπα αρμόδια όργανα  του Νοσοκομείου από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν και διαχειριστήκαν το πρώτο εντός του Νοσοκομείου  όντως δύσκολο αυτό  περιστατικό.

Και φυσικά όταν επισκέφτηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ  το Νοσοκομείο την επομένη ημέρα το πρωί της   4/9/2020 όπου και έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Διοικητή του Νοσοκομείου , ήδη είχαν γίνει όλα όσα προβλέπονταν από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ .

Το ότι δεν υπήρξε διασπορά εντός του χώρου του Νοσοκομείου, μιας και όλα τα τεστ της ιχνηλάτησης των στενών επαφών βγήκαν αρνητικά, αποδεικνύει τον βαθμό ετοιμότητας και γνώσης των αρμοδίων οργάνων αλλά και του υπολοίπου προσωπικού του Νοσοκομείου στην διαχείριση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 

Όσον αφορά την παράλειψη της ενημέρωση του  Διοικητής της 6ης ΥΠΕ από θεσμικά όργανα που προβλήθηκε ως μείζων θέμα από συγκεκριμένα ΜΜΕ, αυτό έπρεπε να γίνει από εμένα  προσωπικά όπως πράγματι προβλέπεται  κατά την στιγμή που βγήκε θετικό το κρούσμα, και πράγματι αποκλειστικός υπεύθυνος για την παράλειψη αυτή είμαι εγώ και μόνο εγώ.

Η παράλειψη αυτή  δεν έγινε  από πρόθεση, αλλά λόγω σπουδαίου και σοβαρού λόγου που είναι γνωστός ακόμα και στους συντάκτες των δημοσιευμάτων. Εννοώ την απώλεια της μητέρας μου που δεν μου επέτρεψε την απαιτούμενη προσοχή και η νόμιμη απουσία μου από τον χώρο του Νοσοκομείου.

Αλλά τι είχε μεγαλύτερη  σημασία για την σωστή  ενημέρωση των πολιτών που έχουν ως καθήκον να κάνουν τα ΜΜΕ;

Η σωστή διαχείριση του επιβεβαιωμένου κρούσματος από τα υπεύθυνα όργανα του Νοσοκομείου και η αποφυγή της διασποράς , ή  η παράλειψη της ενημέρωσης του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ  που  έγινε λόγω σπουδαίου και  σοβαρού λόγου και όχι σκοπίμως;

 Γιατί  τα συγκεκριμένα ΜΜΕ  αποσιώπησαν (σκοπίμως;) την άμεση και  σωστή διαχείριση του κρούσματος εκ μέρους των οργάνων του Νοσοκομείου που ακόμα και αν δεν την γνώριζαν όφειλαν να διερευνήσουν;

Για τα αναφερόμενα σχετικά με την επίσκεψη του Διοικητή της 6ης και την απουσία των θεσμικών παραγόντων δηλώνω ότι οι θεσμικοί παράγοντες που απουσίαζαν, απουσίαζαν νομίμως .

Ο ίδιος  δε , προσήλθα στο Νοσοκομείο την 4/9/2020 σχεδόν ταυτόχρονα (μετά 5 λεπτά) μετά  την έλευση του Διοικητή, και παρά την δυνατότητα νόμιμης  απουσίας  λόγω πένθους συναισθανόμενος την ανάγκη της παρουσίας μου στο Νοσοκομείο .

Διαβεβαιώνω όλους τους πολίτες ότι,  το Νοσοκομείο και όπως έχει αποδεδειχθεί έως τώρα και παρά τις αδιαμφισβήτητες  ελλείψεις σε Ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη του ως Νοσοκομείο Αναφοράς  COVID-19 ,ανταποκρίθηκε ανταποκρίνεται και θα ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες της πανδημίας προκειμένω να προστατεύσει την   Δημόσια Υγεία..

Αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται συνεχώς και αδιαλείπτως κάτω από την καθοδήγηση της Διοίκησης, έχω την ηθική υποχρέωση να την στηρίξω αλλά κυρίως να την προστατέψω από κάθε είδους προσπάθεια απαξίωσης που γίνεται για αλλότριους σκοπούς.

Προτρέπω επίσης τους πολίτες  να εμπιστεύονται τις Υπηρεσίες του Νοσοκομείου και να αναγνωρίζουν την προσπάθεια και την ευσυνειδησία των εργαζομένων σε αυτό, και  να ενημερώνονται από τις επίσημες ανακοινώσεις σωστά και έγκυρα.

 

                                                                                            Ο

                                                                             ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

 

                                                                             ΑΝΔΡΕΑΣ Στ. ΤΣΩΛΗΣ