«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΓΡΟΤΕΣ - Ανακοίνωση για την συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων

 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

Συνεδρίαση στην Λάρισα πραγματοποίησε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για τον προγραμματισμό δράσης.
Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που δεν έχουν δώσει ως τώρα ούτε ένα ευρώ παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου ότι θα αποζημιώσει κτηνοτρόφους, αγρότες παραγωγούς λαϊκών αγορών και καλλιεργητές κάποιων άλλων προϊόντων. Βεβαίως τα χρήματα που είναι να δώσουν είναι ψίχουλα και δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τις απώλειες του εισοδήματος...


Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές και το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο. Η κοροϊδία με το αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται απέναντι μας και ο Πρωθυπουργός δήλωσε στην ΔΕΘ ότι δεν έχει κάτι να πει. Ήταν όμως λαλίστατος όταν το έταζε προεκλογικά!
Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και τεράστια απώλεια εισοδήματος που δεν πρόκειται να καλυφτούν από τα ψίχουλα που δίνει ο ΕΛΓΑ 12 ως 18 μήνες μετά τις ζημιές με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Επιβάλλεται η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Παλεύουμε και διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας επιτρέπουν να βγάζουμε το μεροκάματο για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα και παραγωγή, και να ζήσουμε τις οικογένειες μας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις βάζουν πλάτη στους βιομηχάνους και εμπόρους να αγοράζουν κοψοχρονιά την παραγωγή μας και να την πουλάνε πολλές φορές πιο ακριβά για να κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και λαϊκής κατανάλωσης.
Συζητήσαμε και ζητάμε να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο εργατικό δυναμικό στα χωράφια για να γίνει συγκομιδή της παραγωγής σε μια σειρά καλλιέργειες. Με ευθύνη της κυβέρνησης να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή είσοδο, διαμονή, μεταφορά στα χωράφια και εργασία των εργατών γης ώστε να μαζευτεί η παραγωγή και να μην υπάρχουν κίνδυνοι για κανέναν.
Να καταργηθεί εδώ και τώρα το απαράδεκτο χαράτσι των 100€ ανά άτομο για μετακλητούς εργάτες και τα 70€ που παίρνει ο δικηγόρος για να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα.
Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος που κάτω από την πίεση του κινήματος η κυβέρνηση το απέσυρε μόνο για ένα χρόνο. Κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος να μην πληρώσει τέλος επιτηδεύματος αλλά ούτε και το χαράτσι σε λογιστές και ΔΟΥ για την αναστολή του φετινού τέλους επιτηδεύματος που με το έτσι θέλω επιβάλλει η κυβέρνηση.
Αύξηση εδώ και τώρα του αφορολόγητου ορίου στα 12000€ και να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για όσο διαρκεί η πανδημία που πλήττει το εισόδημα μας.
Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός χωραφιού και σπιτιού το ίδιο διάστημα, καμιά διακοπή ρεύματος και νερού όπως έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ. Κούρεμα των αγροτικών χρεών, ιδιαίτερα τα δάνεια που έχουν αποπληρωθεί δυο και τρεις φορές το αρχικό κεφάλαιο με τα πανωτόκια να θεωρούνται πληρωτέα.
Να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων καταρροικού πυρετού που παρουσιάστηκαν και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι.
Η κυβέρνηση μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, όχι μόνο προστασίας αλλά και θωράκισης της δημόσιας υγείας. Απαιτούμε εδώ και τώρα να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, να δημιουργηθούν νέες ΜΕΘ, να γίνει επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο με το ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα.
Απαιτούμε επίσης την προστασία των παιδιών μας στα σχολεία. Μέτρα που θα τα προστατεύουν όπως και τις οικογένειες τους από την πανδημία και δεν θα γίνουν πηγή μόλυνσης για όλους. 15 μαθητές το ανώτερο σε κάθε τμήμα, μέτρα για την ασφαλή μεταφορά τους στα σχολεία και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο για να μην στοιβάζονται σαν σαρδέλες σε αυτοκίνητα και λεωφορεία.
Η κυβέρνηση προχώρησε στον χουντικής έμπνευσης νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων που στόχο έχει να χτυπηθεί η δράση του λαϊκού κινήματος, να τρομοκρατηθούμε, να φοβηθούμε, να μην αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της. Μας φοβούνται, «φωτογραφίζουν» με κυρώσεις τα αγροτικά μπλόκα σε κάθε περιοχή και στην επικράτεια της χώρας. Έχουμε και την θέληση και την εμπειρία να αντιμετωπίσουμε αυτό το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Σε κοινή δράση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο νόμος θα παραμείνει στα χαρτιά και στα συρτάρια. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συμμορφωθούμε.
Τέλος εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο και την ένταση που υπάρχει με την Τούρκικη επιθετικότητα. Τούρκικη επιθετικότητα που υποδαυλίζεται από την στάση των λεγόμενων συμμάχων μας, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, που μιλάνε για αμφισβητούμενα νερά στο Αιγαίο και για την ανάγκη «διαλόγου» μεταξύ των δυο μερών. Τονίζουμε ότι η κρίση αφορά σε γενικότερους ανταγωνισμούς μεγάλων δυνάμεων και μονοπωλίων για την ενέργεια και τα κοιτάσματα στο Αιγαίο και ανησυχούμε ότι μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός.
Εκφράζουμε την αντίθεση μας στα σχέδια για αλλαγή συνόρων και τα παζάρια συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο που θα αυξήσει τους εξοπλισμούς, την Τούρκικη επιθετικότητα  και τους κινδύνους εμπλοκής της Ελλάδας σε συγκρούσεις, μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας.
Αλήθεια για ποιο σκοπό ο ελληνικός λαός πληρώνει 4 δις ευρώ τον χρόνο για συνδρομή στο ΝΑΤΟ; Για να δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νερά στο Αιγαίο είναι αμφισβητούμενα;
Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και την ευθύνη που μας αναλογεί για την πανδημία δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να παίρνει σειρά αντιλαικών αποφάσεων, να μειώνει συνεχώς το εισόδημα μας. Είμαστε έτοιμοι, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες που υπάρχουν, να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα απαιτώντας να πληρωνόμαστε τον μόχθο και τον κόπο μας, την παραγωγή μας και να μην επιτρέψουμε να μας πάρουν την γη από τα χέρια μας.
Συσπειρωθείτε στις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους, βγάλτε συμπεράσματα από την δράση μας και τις κατακτήσεις στο παρελθόν, από τους μαζικούς αγώνες που οδήγησαν σε ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα μας, συντονιστείτε και δυναμώστε την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, μια ζωή που μας αξίζει.

14 Σεπτεμβρίου 2020
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ