«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ Σχετικά με τα δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε. όσον αφορά τον ορισμό από την 6Η ΥΠΕ του Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς


     ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ                                                                                 

     6 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

     ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ –                                                                                     

     ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ &   ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

    ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ                                                      

    ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ                                              Αγρίνιο,  31/8/2020

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τα δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε. όσον αφορά τον ορισμό από την 6Η ΥΠΕ του  Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς για την περίθαλψη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 και για την διατύπωση της πραγματικότητας της αληθείας προς την κοινωνία των πολιτών , ως Διοικητής του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ έχω να δηλώσω τα εξής:

1)      Ο  ορισμός της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς έγινε εγγράφως από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (6η ΥΠΕ) χωρίς να το ζητήσει η Διοίκηση και χωρίς καμία  προηγούμενη συνεννόηση.  Απλώς μας ανακοινώθηκε εγγράφως την 12/08/2020, και χωρίς να έχουμε εκ του Νόμου την δυνατότατα άρνησης. Ούτε από την πλευρά της Διοίκησης ούτε από την πλευρά των εργαζομένων. 

2)      Γνωρίζουν πολύ καλά οι συντάκτες των οποιοδήποτε δημοσιευμάτων που προέρχονται από εργαζόμενους του Νοσοκομείου (ΙΑΤΡΟΙ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ –ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ) τις ενέργειες του Διοικητή εγγράφως μάλιστα !!!! προς την 6η ΥΠΕ σχετικά με τα προβλήματα ελλιπούς στελέχωσης και δυσλειτουργιών για την εφαρμογή της απόφασης   του ορισμού του Νοσοκομείου ως Νοσοκομείο αναφοράς.

Και αναφέρομαι  στην διαβίβαση προς την 6η ΥΠΕ  των εγγράφων των Ιατρών της Παθολογικής κλινικής του Δ/ΝΤΗ της ΜΕΘ και της Δ/ντριας Ιατρικής Υπηρεσίας στα οποία εξηγούν όλους τους προβληματισμούς που αναφέρονται στα σχετικά Δημοσιεύματα.

Αυτό έπρεπε να κάνω και  το έπραξα ακόμα και ως ηθική υποχρέωση προς τους Ιατρούς  του Νοσοκομείου που ανταποκρίθηκαν με αυταπάρνηση και με ακεραιότητα καθήκοντος στο αρχικό στάδιο της πανδημίας και κατά την διάρκεια της έως σήμερα.

Σε προσωπικό επίπεδο δε, ανέφερα ως είχα υποχρέωση  όλους τους προβληματισμούς μου και τις αγωνίες μου για τις δυνατότητες του Νοσοκομείου σχετικά με τον ορισμό μας ως Νοσοκομείο Αναφοράς ,  και στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και στον Καθηγητή Λοιμωξιολόγο  κ. ΓΩΓΟ  στην τηλεδιάσκεψη της 25/8/2020 .

3)      Εάν διαφωνούσα με την λόγω απόφαση και δεν ήθελα να  εφαρμοστεί ,  απλά έπρεπε να παραιτηθώ χωρίς να σημαίνει ότι η παραίτηση μου, θα ανέστειλε η θα καταργούσε την εν λόγω εντολή  της 6ης ΥΠΕ .  Απλά θα την εφάρμοζε ο αντικαταστατής μου. Και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο,  απλά η είναι αφελής η εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

4)      Δεν αναφέρεται σε κανένα δημοσίευμα  η προφορική  δέσμευση μου προς τους παρευρισκόμενους Ιατρούς και άλλους υπευθύνους  που εξέφραζαν αγωνίες και αντιθέσεις σχετικά με την απόφαση αυτή κατά την ενημερωτική συζήτηση στο  αμφιθέατρο του Νοσοκομείου για το πώς θα ανταποκριθούμε στην εντολή της πολιτείας  , που επί  λέξη ανάφερα σε αυτούς που θεωρούσαν ότι εγώ μπορούσα να ανατρέψω την απόφαση :

5)       ‘’..άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ με την συγκεκριμένη απόφαση, αν διασφαλιστεί ότι η παραίτηση μου θα αναστείλει ή θα εξαφανίσει την απόφαση δεσμεύομαι ενώπιων σας  να παραιτηθώ αμέσως.’’

Όσον αφορά την θέση μου στην απόφαση αυτή της πολιτείας και προς αποφυγή κάθε ‘’είδους’’  παρεξηγήσεων  έχω να δηλώσω τα εξής:

Οι ελλείψεις Ιατρικού & Νοσηλευτικού  προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι διαχρονικές και γνωστές σε όλους και δεν αφορούν μόνο   αυτήν την χρονική περίοδο και την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης.

Αφορούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο σύνολο του και στο σύνολο των λειτουργικών του δυνατοτήτων  εδώ και δεκαετίες.

Ειδικά δε τώρα, παρακολουθούνται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου  επί καθημερινής βάσης με πληθώρα στοιχείων που στέλνονται καθημερινά από όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου (ΙΑΤΡΙΚΗ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ).

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο όσον αφορά την δημοσιοποίηση των  προβλημάτων και των ελλείψεων του Νοσοκομείου. Αυτό είναι καθήκον των συνδικαλιστικών οργάνων του Νοσοκομείου  Και πράγματι αυτό έχει γίνει ήδη. Ο κ. Μπακόπουλος  ως εκπρόσωπος των Ιατρών τα έχει διατυπώσει δημοσίως  και τα αναφέρει σαφώς και αναλυτικά όλα . Άρα όλοι γνωρίζουν και τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Ο Διοικητής του  Νοσοκομείου οφείλει και έχει καθήκον να τα  διατυπώνει εγγράφως προς το Υπουργείο και την ΥΠΕ προκειμένω  να ενεργήσουν προς την επίλυση τους.

Και αυτό ήδη το  έπραξα.  Και  δεν αμφισβητείται  από κανένα.

 Από εκεί και πέρα, υπάρχει η κοινωνική υποχρέωση όλων  όσων εργάζονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας  για παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ελλείψεων και  προβλημάτων, ως  Υπέρτατο κοινωνικό καθήκον και όχι μόνο ως υποχρεωτική πολιτειακή εντολή. Και υπό την παραπάνω έννοια ως προσωπικό  μου πολιτισμό, θα εργαστώ για να ανταποκριθώ επιτυχώς  στην επιλογή αυτή.

Και βεβαίως διαφωνώ με όλους αυτούς που προβάλλουν το γνωστό σε όλους  επιχείρημα ‘’ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ’’ ως πράξη άκρατου φιλοτομαρισμού.

Με την έννοια αυτή , οι Ιατροί και Νοσηλευτές επαρχιακών Νοσοκομείων που αντιμετώπισαν βεβαρημένα επιδημιολογικά δεδομένα (ΞΑΝΘΗ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ-ΚΟΖΑΝΗ κ.α.) στην αρχή της κρίσης που δεν ήταν προετοιμασμένος κανένας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας ,  επικαλούμενοι τις ελλείψεις προσωπικού και τα διάφορα προβλήματα, έπρεπε να αρνηθούν και να μην δέχονται να περιθάλψουν  κανένα από τα  επιβεβαιωμένα περιστατικά;

Όσον αφορά την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΝΑ) έχω να δηλώσω τα εξής.

Το να αναφέρεις αποσπασματικά λόγια κάποιου ως πράξη εναντίωσης και συγκεκαλυμμένης καταγγελίας προκειμένω να τον θίξεις προσωπικά, ούτε ηθικό είναι, ούτε τίμιο είναι.

Και επί της συγκεκριμένης δημοσίευσης δηλώνω κατηγορηματικά:

 Επί   λέξη ανάφερα  όταν ρωτήθηκα πιεστικά και επί σκοπό από μελή του  Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αν συμφωνώ με την απόφαση αυτή.

’ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΩ η ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ Η 6η ΥΠΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Από εκεί και πέρα οι νόμοι και οι εντολές της πολιτείας από όποιον τις αμφισβητεί καταργούνται μόνο με ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Όποιος δεν το κάνει αυτό και συνεχίζει να διαφωνεί  οφείλει να παραιτηθεί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Εγώ Θα δώσω την μάχη μου για την προστασία της υγείας των συμπολιτών  μου ασχέτως προβλημάτων και ελλείψεων και με  όσους θεωρούν αυτό ως καθήκον και υποχρέωση’’ .

Η μισή  αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα. Ακόμα και η φράση που μου αποδίδετε δεν κοινοποιεί τίποτε παράξενο η περίεργο και πρωτόγνωρο,  και είναι κάτι που γνωρίζουν οι πάντες για το καθήκον του Δημόσιου Λειτουργού. Απλά αναφέρθηκε με συγκεκριμένο σκοπό που γνωρίζουν πολύ καλά οι συντάκτες του κειμένου.

Από εκεί και πέρα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, ότι η Διοίκηση έχει προβεί ήδη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες όσον αφορά τις προτάσεις τους, και οι υπάλληλοι  της Διοικητικής Υπηρεσίας και η Επιτροπή Λοιμώξεων εργάζονται με αυταπάρνηση προκειμένω να διασφαλίζεται η επάρκεια στα μέσα ατομικής προστασίας ,  η Υγεία των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων πολιτών.

Ως Διοικητής του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ δηλώνω κατηγορηματικά προς όλους τους πολίτες  ότι, όπως ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, θα ανταποκριθούμε και τώρα ως Νοσοκομείο αναφοράς εξαντλώντας τις δυνατότητες που έχουμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

                                                                                                                  Ο

                                                                                                ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

 

                                                                                                ΑΝΔΡΕΑΣ Στ. ΤΣΩΛΗΣ