«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στο ΑΓΡΙΝΙΟ

Το προαύλιο του Παπαστράτειου Γυμνασίου στο Αγρίνιο γέμισε από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου απ’ όσους ήθελαν να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην πόλη.
Το άνοιγμα των εκδηλώσεων έκανε ο Θωμάς Καραγιάννης μέλος της ΚΝΕ, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.
Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή τα μαθητικά συγκροτήματα «Κόκκινες Αρβύλες» και «Conspiracy» που με ενθουσιασμό παρουσίασαν παλιά και νέα τραγούδια.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι...
«το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλεί τον λαό μας να δει το δάσος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης πίσω από τα δέντρα που φυτεύουν για να το κρύψουν. Διέξοδος είναι η πάλη, ο αγώνας εδώ και τώρα με γραμμή ρήξης με την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Εδώ και τώρα απαιτείται να δυναμώσει η προσπάθεια για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, να διευρύνεται η δύναμη του Κόμματος και της ΚΝΕ με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, να διευρύνεται η συσπείρωση στον κοινό αγώνα».
Πρόσθεσε πως «ειδικά στους χώρους της εκπαίδευσης η κυβέρνηση έχει μπει επιθετικά στο πεδίο των διακηρύξεων προβλέποντας το διαφοροποιημένο σχολικό πρόγραμμα στο όνομα της αριστείας. Πίσω από την υπερπροβολή της συζήτησης για την αριστεία, τους αιώνιους φοιτητές, το άσυλο, βρίσκεται η αξιοποίηση από την ΝΔ του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρείται και χρησιμοποιείται για να επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση και στην εκπαίδευση».
Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο και την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, διατηρεί το καθεστώς των 30.000 αναπληρωτών, διατηρεί μια σειρά μέτρα που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ (μείωση μαθημάτων και αναγκών για εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια, «κόφτες» για την ίδρυση κατευθύνσεων σε ΓΕΛ και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, διπλές και τριπλές αναθέσεις μαθημάτων σε καθηγητές, ενώ παρά τους σεισμούς που ταρακούνησαν και φέτος το καλοκαίρι την Αττική, τα Δωδεκάνησα κ.λπ. περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας δεν έχουν περάσει αντισεισμικό έλεγχο!
«Και σ' αυτά έρχεται να προστεθεί η συνέχιση της κοροϊδίας με τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Γιατί η ΝΔ συνεχίζει στην εφαρμογή της χωρίς την αναγκαία επιπλέον χρηματοδότηση για προσωπικό και νέα κτίρια. Έτσι, νήπια και προνήπια στοιβάζονται σε 25άρια τμήματα, κοντέινερ στήνονται σε αυλές για να χωρέσουν τα παιδιά και άλλα στέλνονται σε νηπιαγωγεία μακρυά από το σπίτι τους, γιατί υπάρχουν θέσεις...», είπε ο Ν. Σοφιανός, σημειώνοντας ότι «την ώρα που όλα τα παιδιά μπορούν να μορφώνονται ολόπλευρα στο σχολείο μέχρι τα 18 τους χρόνια, οι μαθητές από τη Γ' Λυκείου αποχαιρετούν πια τη γενική μόρφωση και μπαίνουν σε μια "αρένα" για τις πανελλαδικές εξετάσεις πολύ πιο αγχωτική και ανταγωνιστική, που η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει ότι θα την κάνει ακόμα χειρότερη και για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση θα μετρούν οι βαθμοί όλων των τάξεων του Λυκείου για να μεγαλώνει η πελατεία των φροντιστηρίων...».
Επιπλέον, είπε πως «επιδιώκουμε και στους χώρους της εκπαίδευσης να ανοίγονται νέοι δρόμοι επικοινωνίας με ευρύτερες λαϊκές και νεανικές δυνάμεις, να στερεώνονται και συσφίγγονται πολιτικοί και αγωνιστικοί δεσμοί με κόσμο που προβληματίζεται και αγωνιά. Να ενισχύεται η επίδραση της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ για την εκπαίδευση, την κοινωνία. Αναγκαία προϋπόθεση τα στελέχη και τα μέλη Κόμματος και ΚΝΕ κυριολεκτικά "να μην αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω", να είναι μπροστά στην οργάνωση διεκδικήσεων, αντιστάσεων, να προβάλλουν και να εξηγούν με επιχειρήματα τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών, γονιών.
Κατέληξε λέγοντας πως «οι σύγχρονες ανάγκες δεν είναι απλά μια αναφορά σε αιχμές και αιτήματα ανά χώρο. Η δράση των κομμουνιστών εξηγεί την αντικειμενική τάση ανάπτυξης και διεύρυνσης των αναγκών, ενισχύει την απαιτητικότητα, τη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης. Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει λύση στην αντίθεση της εποχής μας ανάμεσα σε αυτό που πρέπει και μπορεί να γίνει και σε αυτό που συμβαίνει γιατί στο επίκεντρο βρίσκεται το κέρδος».
Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή - στιχουργό Άλκη Αλκαίο από το τοπικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Ακούστηκαν τα τραγούδια «Σαν πλανόδιο τσίρκο», «Πρωινό τσιγάρο» κ.ά.
Η βραδιά κορυφώθηκε με την πολυαναμενόμενη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με τις μεγάλες του επιτυχίες που συντροφεύουν ολόκληρες γενιές.
Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων κέντρισε η έκθεση που λειτουργούσε, με θέμα τον Σοσιαλισμό.