«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ενημέρωση από τον Δήμο Αγρινίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗ ΤΗΛΙΓΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, στο χώρο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, η παρουσίαση της καινούργιας ποιητικής συλλογής του Λευτέρη Τηλιγάδα και τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών και ζωγραφικής του Μιχάλη Κότσαρη με το γενικό τίτλο «Ημερολόγιο Ποδηλάτου», που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κόκκινη Γραμμή Αγρινίου» (red line agrinio).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια μικρή αναφορά στη παρουσία και τις δράσεις της Κοιν.Σ.Επ. στην πόλη του Αγρινίου από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και συντονιστή της εκδήλωσης κ. Γιώργο Παληγεώργο...



Ακολούθησε  σύντομος χαιρετισμός από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στην  ποιητική συλλογή και στη δυνατότητα της τέχνης να αποκαλύπτει μέσα από τα λογοτεχνικά ή εικαστικά αφηγήματά της, τα προσωπικά βιώματα και τις εμπειρίες.
Ο κ. Μήτσος Κασόλας με ιδιαίτερο τρόπο και ύφος, το οποίο ξέφυγε από μια μορφολογικά στερεότυπη προσέγγιση παρουσίασης της λογοτεχνίας, αναφέρθηκε στην ποιητική συλλογή του Λευτέρη Τηλιγάδα και στη σχέση του ιδίου με τον ποιητή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κόπο της γραφής σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι: «ο Λευτέρης Τηλιγάδας, εκθέτει τις δυνάμεις του λόγου του για δεύτερη φορά, μετά από πολλά χρόνια, με τη φιλοδοξία να συλλάβει συναισθηματικά, νοηματικά και αισθητικά την εποχή του. Μια εποχή, που οι άνθρωποι προσπαθούν να ισορροπήσουν πάνω στα τεντωμένα σχοινιά της, κατακρεμνιζόμενοι πολλοί απ' αυτούς στο χάος για πάντα. Ο Τηλιγάδας, χρόνια στη δούλεψη του λόγου, τόσο του γραπτού, όσο και του προφορικού, γνωρίζει τις αρετές του ορθού λόγου (πανάρχαια κληρονομιά μας), γνωρίζει ότι πρέπει να γράφει περισσότερο με τη σβηστήρα».

Ο Γιώργος Ζιόβας στη συνέχεια απέδωσε με την βαθιά εκφραστική του ερμηνεία, τους ρυθμούς και τα νοήματα των ποιημάτων της συλλογής.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Μιχάλη Κότσαρη, στη γόνιμη συνεργασία μαζί του και διάβασε ένα κείμενο-παρουσίαση του Χρήστου Γαρουφαλή, για την εικαστική συλλογή του Αιτωλικιώτη δημιουργού, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «ο Μιχάλης Κότσαρης δεν είναι απλά ένας προικισμένος χαράκτης -“τεχνίτης” με υπομονή, αγάπη και προσήλωση στην τέχνη του. Έχει και τη “συνείδηση” του χαράκτη.  Κατορθώνει να χαράσσει πρώτα με την ψυχή του και έπειτα με τα καλέμια και τα σφυριά του. Στα περισσότερα από 30 έργα του που πλαισιώνουν την έκδοση του Λευτέρη Τηλιγάδα “Ημερολόγιο ποδηλάτου”, (ακρυλικά σε ξύλο και χαρτί καθώς και δύο χαρακτικά), ξεδιπλώνει τις ζωγραφικές του δυνατότητες, επηρεασμένες βέβαια από τη ματιά του χαράκτη. Δίνει μαεστρικά στα μαυρόασπρα έργα του την ψευδαίσθηση του έγχρωμου και στα έγχρωμα τη λιτότητα του μαυρόασπρου».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως και το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018, κάθε μέρα από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. Την τελευταία ημέρα της έκθεσης, στις 8:30 το βράδυ, θα προβληθεί η συρραφή εικόνων, λόγου και μουσικής με τίτλο «Ανοξική Πατριδογνωσία (Από τη Βάρκιζα στο Καστελόριζο)». Διάρκεια προβολής 45 λεπτά.

***
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας Κ.Α.Π.Η. Καινούργιου

Ο Πρόεδρος, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δ. Αγρινίου,  και  τα Μέλη του Κ.Α.Π.Η. Δ.Ε. Καινούργιου σας προσκαλούν στην Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 05:00 μ.μ, στο χώρο του Κ.Α.Π.Η.
Τα Μέλη πιστά στην παραδοσιακή κουζίνα του τόπου μας, θα ετοιμάσουν και θα συμμετέχουν σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας «Παράδοσης Γεύσεις», με κριτές επαγγελματίες μάγειρες, όπου οι  τρείς πρώτοι διαγωνιζόμενοι θα λάβουν βραβείο συμμετοχής και δώρα ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά συμμετοχής.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι σε παρακείμενη Ταβέρνα.

Ο Πρόεδρος του
Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Α. 
Δ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Βασιλείου Ιωάννης

Τα Μέλη του
Κ.Α.Π.Η. Δ.Ε. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

***
Εκδήλωση αφιερωμένη στην ενημέρωση για τους κινδύνους του Διαδικτύου

Ψάχνοντας την ερμηνεία
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του  Δήμου Αγρινίου διοργανώνει εκδήλωση  
αφιερωμένη στην ενημέρωση για τους κινδύνους του Διαδικτύου και την ασφαλή πλοήγηση στο Internet
την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ.
στο Κτίριο της πρώην Τράπεζας Ελλάδος.

Εν όψει την Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (06/02/2018) η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε σε συνεργασία με τον παιδοψυχίατρο Χρήστο Τερνιώτη θα πραγματοποιήσουν με τη συμμετοχή του κοινού ένα παιχνίδι ρόλων για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Το βιωματικό παιχνίδι στηρίζεται στους διαλόγους του νέου βιβλίου της συγγραφέως με τίτλο «Ψάχνοντας την ερμηνεία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη.
Στη συνέχεια, ο Χρήστος Τερνιώτης θα αναλύσει το ψυχολογικό προφίλ των παιδιών και των εφήβων με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στο Διαδίκτυο και η Αριάδνη Δάντε θα παραθέσει τους κινδύνους Διαδικτύου και θα συστήσει τρόπους πρόληψης των κινδύνων.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 9 ετών, εφήβους και ενήλικες και έχει στόχο να αφυπνίσει το κοινό, ώστε να αντιληφθεί ότι η περιήγηση στο Διαδίκτυο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

***
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΙΠΑ ΓΙΑ ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Η Κοπή της Βασιλόπιτας των εργαζομένων του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.ΠΑ  Δ. Αγρινίου, είναι η αφορμή για να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε ευχές για μια νέα χρονιά με συμμάχους την καλή συνεργασία, την αγάπη, την αισιοδοξία και να περάσουμε ευχάριστα , την Παρασκευή  26-01-2018 και ώρα 21:00 στο Κέντρο  «Corali Luxury  Resοrt »  Ε.Ο Αγρινίου Αντιρρίου
Θα ακολουθήσει φαγητό και γλέντι

Φιλικά με πολλές  ευχές για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            ΤΑ ΜΕΛΗ               ΟΙ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ                   του   Δ.Σ


***
Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε…θέμα!


Το 2018 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ξεκινάει, πιλοτικά, ένα καινούργιο πρόγραμμα για τις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών υποστηρικτικό υλικό σε  κάθε βιβλιοθήκη του ΔΕΒ που δηλώνει συμμετοχή στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορεί να οργανώνει τέσσερα εργαστήρια κάθε μήνα για παιδιά ή σχολικές τάξεις γύρω από ένα κοινό θέμα.
Το θέμα του Ιανουαρίου είναι οι «ερωτήσεις». Ξεκινάμε τον καινούργιο χρόνο με έναν κατάλογο ερωτήσεων προς τον εαυτό μας που αναζητούν απαντήσεις. Μαθαίνουμε τεχνικές για να ρωτάμε έτσι ώστε να παίρνουμε τις πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις, διαβάζουμε και απαντάμε ερωτήσεις από λογοτεχνικά βιβλία.
Αφιερώνουμε τον Φεβρουάριο στις μάσκες, το σύμβολο του καρναβαλιού, που όμως το εξερευνούμε ιστορικά και καλλιτεχνικά.
Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και στις βιβλιοθήκες αναρωτιόμαστε τι είναι ένα ποίημα, αναγνωρίζουμε τους ποιητές από τις λέξεις τους και αναζητούμε τη σχέση της ποίησης με τις άλλες τέχνες.
Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες.
Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη, καθώς στις 9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσεγγίζουμε την ήπειρο που κατοικούμε μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της. 
Με το καινούργιο αυτό πρόγραμμα, που  υποστηρίζει τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών επιχειρούν να αναδείξουν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών ως κέντρα παιδείας και εκπαίδευσης, όπου η γνώση είναι ένα διαρκές πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης.
                                     ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Το θέμα του Ιανουαρίου είναι οι «ερωτήσεις». Ξεκινάμε τον καινούργιο χρόνο με έναν κατάλογο ερωτήσεων προς τον εαυτό μας που αναζητούν απαντήσεις. Μαθαίνουμε τεχνικές για να ρωτάμε έτσι ώστε να παίρνουμε τις πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις, διαβάζουμε και απαντάμε ερωτήσεις από λογοτεχνικά βιβλία.
Τα παιδιά θα κατανοήσουν διαφορετικούς τρόπους να ρωτάς έτσι ώστε να παίρνεις περισσότερες πληροφορίες, θα απαντήσουν σε θεμελιώδεις φιλοσοφικές ερωτήσεις.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου, 18:00-19:30 *
"Η καλή ερώτηση". Μαθαίνουμε να ρωτάμε

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, 18:00-19:30 *
"Το ελαφοκάραβο". Οι ερωτήσεις του Μάρκο και οι απαντήσεις που μπορούμε να του δώσουμε.


Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, 18:00-19:30 *
 "Γιατί ερχόμαστε στον κόσμο"; Μια μεγάλη ερώτηση με πολλές απαντήσεις.


* Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού, ηλικίας 8-12 χρονών. Απαιτείται προεγγραφή.

Για πληροφορίες και εγγραφές, 10:00-12:00
2641022393