«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Με στόχο τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Πλαισίου για την ισότιμη συμμετοχή στην τοπική κοινωνία και την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία, υπεγράφη, σήμερα το μεσημέρι, Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπου και του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Θωμά Γκορίλα και...
τις επόμενες ημέρες θα τεθεί προς ψήφιση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
«Έχουμε χρέος απέναντι στη Δημοκρατία και στον πολίτη να του παρέχουμε ένα αίσθημα δικαίου, ιδίως αυτή την περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Από την προηγούμενη κιόλας Προγραμματική Περίοδο εντάξαμε και δημιουργήσαμε δομές για την υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία και στη νέα περίοδο που ξεκινά σε συνεργασία με τους φορείς και τους Δήμους θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε κι άλλα έργα που θα άρουν τις ανισότητες και θα εξασφαλίσουν στους συμπολίτες μας καλύτερη ποιότητα ζωής» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα συμπλήρωσε: «Χαίρομαι που η ΕΣΑμεΑ και ο κ. Βαρδακαστάνης ξεκινούν από τη Δυτική Ελλάδα αυτή την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου αμοιβαίας συνεργασίας και η υλοποίηση τέτοιων σημαντικών ρεαλιστικών και αποτελεσματικών δράσεων και προγραμμάτων για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί ένα στοίχημα για εμάς».

 Από την πλευρά του ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε πως όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον προγραμματισμό και το έργο που έχει κάνει καθώς και με την απόφαση του Περιφερειάρχη να τοποθετήσει στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, τον Αντώνη Χαροκόπο, έναν άνθρωπο μέσα από την Ομοσπονδία, δείχνει την στήριξή της στα Άτομα με Αναπηρία.

«Το πρωτόκολλο που υπογράφεται σήμερα εδώ θα είναι το «περιστέρι» που θα μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για την περιφερειακή προσπάθεια στήριξης της Αναπηρίας» τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.
Για μία σημαντική πρωτοβουλία που ξεκινά από τη Δυτική Ελλάδα, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αντ. Χαροκόπος επισημαίνοντας πως «πρόκειται για έναν τετραετή σχεδιασμό που θα είναι προς όφελος των ΑμεΑ», ενώ ο κ. Γκορίλας δήλωσε πως «χρειάζεται σημαντική δουλειά και στενή συνεργασία από όλους τους φορείς για να επιτευχθεί ο στόχος».

Τι περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ της Περιφέρειας και της ΕΣΑμεΑ, καθώς και στην από κοινού προώθηση και εφαρμογή καλών πρακτικών και δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο που θα αφορούν:
- Την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Περιφερειακής Στρατηγικής για την Αναπηρία, στη βάση των επιταγών της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
-Την ανάπτυξη Περιφερειακής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης βάσει των απαιτήσεων της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
- Την ανάπτυξη, διάδοση και παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού» σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και τις λοιπές πληθυσμιακές ομάδες με παρόμοια χαρακτηριστικά των υποδομών και υπηρεσιών (συμβατικών και ηλεκτρονικών), συμπεριλαμβανομένης της πληροφόρησης και επικοινωνίας και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
- Την ενημέρωση και κατάρτιση των τοπικών κοινωνιών, στελεχών δομών ατόμων με αναπηρία και επιχειρήσεων εν γένει προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης αυτών ως καταναλωτών και παράλληλα να προωθηθεί η πρόσβαση των τοπικών επιχειρήσεων στην δυναμική τοπική και διεθνή αγορά των ατόμων με αναπηρία.
- Την κοινή συμμετοχή των δυο μερών σε εθνικά και κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ 2014-2020, Προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας κ.λπ.) για την υλοποίηση πράξεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία. 
***

Πρωτοβουλία για την πιλοτική εφαρμογή Προγράμματος Ακριβούς Γεωργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Συνάντηση με εκπροσώπους της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είχε στα γραφεία της Εταιρείας στην Αθήνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Βασίλης Μιχαλόπουλος με αντικείμενο την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος θρέψης-λίπανσης-άρδευσης της GAIA στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνάντηση, εκτός των εκπροσώπων της Περιφέρειας, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Γεώργιος Σαλάχας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Ιωάννης Κουφουδάκης, ο υπεύθυνος του εν λόγω προγράμματος Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος και τα στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Ιωάννης Χατζηχρήστος και Φώτης Κώνστας.  
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς έχοντας υπόψη του τα αποτελέσματα του ιδίου Προγράμματος Ακριβούς Γεωργίας σε περιοχή της Βορείου Ελλάδας όπου εφαρμόστηκε η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα λίπανσης, φυτοπροστασίας και άρδευσης σε καλλιεργούμενα εδάφη και τα μεγάλα προβλήματα νιτρορύπανσης και υφαλμύρωσης εδαφών κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας, ανέλαβε την πρωτοβουλία συζήτησης με τη  GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος αυτού και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Την υποστήριξή του στην πρόθεση αυτή της Περιφέρειας εξέφρασε εκ μέρους του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, εργαστηριακά και επιστημονικά, ο καθηγητής Γεώργιος Σαλάχας.
Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Βασίλης Μιχαλόπουλος συζήτησε με τους εκπροσώπους της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τις τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του Προγράμματος και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των συμμετεχόντων στην παρούσα σύσκεψη στην Αμαλιάδα εντός του Αυγούστου 2015, παρουσία και εκπροσώπων των Αγροτικών Οργανώσεων, κατά την οποία θα καθοριστούν επακριβώς τα κριτήρια εφαρμογής (περιοχές παρέμβασης, συνολική έκταση εφαρμογής, είδος καλλιεργειών, παραγωγοί/στόχοι) και άλλες τεχνικές διαδικασίες όπως το είδος της δειγματοληψίας, ο αριθμός των δειγμάτων και η δυναμικότητα των εδαφικών αναλύσεων και των αναλύσεων νερού άρδευσης.  
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ανάγκη την εφαρμογή τέτοιου είδους προγραμμάτων Ακριβούς Γεωργίας στις περιοχές της, αφού η χρήση των ελαχίστων ποσοτήτων λιπασμάτων και άλλων αναγκαίων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και ύδατος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών αγροτικών προϊόντων για τον καταναλωτή, στην υγεία του παραγωγού, στην προστασία των εδαφών και του περιβάλλοντος και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης θα δώσει στην Περιφέρεια μια πλήρη εδαφολογική μελέτη και χάρτη γονιμότητας των εδαφών, δύο σημαντικά εργαλεία ενημέρωσης των αγροτών τα οποία θα αποτελέσουν τμήματα του νέου επικαιροποιημένου Καλλιεργητικού Πλάνου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η Περιφέρεια διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για την εφαρμογή του Προγράμματος, όπως το πρότυπο εδαφολογικό εργαστήριο, την επιστημονική και εργαστηριακή στήριξη του Τμήματος ΤΕΙ της Αμαλιάδας και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ στον τομέα αυτό» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς και κατέληξε:
«Για να έχουμε επιτυχία στην εφαρμογή του Προγράμματος είναι απαραίτητη η συμμετοχή Ομάδων Παραγωγών που όχι μόνο θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αλλά θα υποστηρίξουν τα συμπεράσματα της εφαρμογής αυτής στους συναδέλφους τους σε ολόκληρη την Περιφέρεια».

***

Ο Απόστολος Κατσιφάρας για το θάνατο του Ντίνου Αργυρόπουλου
Τη θλίψη του για το θάνατο του Ντίνου Αργυρόπουλου και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος για την αιφνίδια απώλειά τους, εκφράζει σε μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Έφυγε από κοντά μας ένας σκληρός μαχητής και αγωνιστής, ένας από τους πιο σημαντικούς ποινικολόγους σε ολόκληρη τη χώρα, μα πάνω απ’ όλα ένας αγαπητός άνθρωπος.
Ο Ντίνος Αργυρόπουλος αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο νομικό κόσμο και στην κοινωνία της Πάτρας.
Ήταν ένας άνθρωπος οξυδερκής, εύστοχος και υπερασπιζόταν με σθένος την δουλειά του, μαχητικά και αποτελούσε παράδειγμα για πολλούς νέους συναδέλφους του στα πρώτα τους βήματα.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλους τους οικείους του».